Iopamiro 370, soluţie injectabilă, 755,3 mg/ml

Producător: BRACCO IMAGING SpA
Substanță activa
Iopamidol
Clasa ATC
V08AB
Format
soluţie injectabilă
Afecțiuni
investigaţii cu raze X
Producător
Bracco SpA, Patheon Italia SpA
Acțiune terapeutică
mediu de contrast pentru examinare cu raze X

Ce este Iopamiro 370 şi pentru ce se utilizează

Iopamiro 370 este un mediu de contrast pentru examinare cu raze X, care conţine un colorant opac, adică un colorant care absoarbe razele X. Odată injectat în organism, face posibilă vizualizarea anumitor organe cu ajutorul razelor X, facilitând medicului stabilirea unui diagnostic.

Iopamiro 370 este un medicament utilizat numai în spital, de obicei în departamentul de radiologie.

Iopamiro 370 este utilizat în angiografie, care este o procedură de investigare a vaselor de sânge. Se fac angiograme atunci când este necesar să se stabilească dacă vasele de sânge sunt blocate. În mod similar, angiografia renală şi urografia pot fi folosite pentru a investiga rinichii. Urografia este utilizată pentru examinarea rinichilor, ureterelor şi vezicii urinare. Prin examinarea radiografiei, medicii pot apoi stabili dacă organul investigat funcţionează corespunzător.

Înainte să utilizaţi Iopamiro 370

Nu utilizaţi Iopamiro 370

– dacă aţi avut vreodată reacţii alergice la Iopamiro 370, la altă substanţă de contrast pe bază de iod sau la oricare dintre componentele sale.

Vă rugăm să verificaţi dacă specialistul radiolog cunoaşte faptul că anterior aţi avut o reacţie la acest tip de preparat. Nu se administrează o nouă doză de Iopamiro 370 imediat după prima doză.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Iopamiro 370

Se recomandă atenţie atunci când se efectuează o angiografie la pacienţii cu homocistinurie (o boală rară caracterizată de prezenţa anormală a homocisteinei în sânge şi urină).

Specialistul radiologul va acorda o atenţie specială atunci când administrează Iopamiro 370 persoanelor vârstnice şi celor care prezintă abcese, tumori sau sângerări la nivelul creierului, care suferă de astm bronşic sau au antecedente de alergie, afecţiuni ale ficatului, rinichilor sau inimii, hipertensiune arterială, diabet zaharat, epilepsie sau hipertiroidism (glanda tiroidă hiperactivă), alcoolism cronic, scleroză în plăci sau mieloame (un tip de cancer al măduvei osoase).

Se mai recomandă o atenţie specială atunci când se administrează persoanelor suferind de anemie hemolitică, feocromocitom (supraproducţie de adrenalină şi noradrenalină şi puseuri de hipertensiune arterială) sau miastenia gravis (slăbirea forţei musculare).

De asemenea, radiologul va lua precauţii speciale atunci când administrează Iopamiro 370 pacienţilor cu posibile infecţii locale (la locul de injectare), ori cu inflamaţii sau blocări ale venelor.

Informaţi medicul curant sau specialistul radiolog dacă suferiţi de oricare din afecţiunile mai sus menţionate sau de alte afecţiuni grave

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau specialistului radiolog dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală în special tranchilizante, antidepresive, analgezice, antiemetice (medicamente împotriva greţei şi vărsăturilor), antihistaminice (medicamente folosite pentru tratamentul alergiilor) şi sedative. Informaţi medicul curant dacă utilizaţi terapie anticonvulsivantă, medicamente care reduc excreţia de apă, papaverină (folosită pentru tratarea impotenţei) şi medicamente pentru reducea rezistenţei la insulină (metformin).

Verificaţi dacă medicul curant cunoaşte faptul că în ultimele 5-7 zile aţi mai fost supus unei examinări diagnostice (cu raze X sau prin rezonanţă magnetică) implicând injectarea unui mediu de contrast.

Mediile de contrast pot interfera temporar cu unele analize de laborator şi medicul va ţine cont de acest lucru atunci când va programa efectuarea analizelor.

Sarcina şi alăptarea

Informaţi medicul dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, bănuiţi că sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Dacă nu vă simţiţi bine evitaţi să conduceţi sau să folosiţi utilaje pentru cel puţin o oră de la finalizarea examinării.

Cum să utilizaţi Iopamiro 370

Procedura de diagnostic exactă şi doza depind de regiunea organismului care este investigată. Un tub subţire este inserat într-o arteră sau venă, eventual după aplicarea unui anestezic local şi/sau sedare uşoară, iar Iopamiro este injectat în vasul de sânge. Rareori, Iopamiro 370 este administrat sub anestezie generală. Apoi se efectuează radiografia. Iodul nu rămâne în organismul dumneavoastră., ci se elimină prin în urină de-a lungul următoarelor ore.

Dozele de Iopamiro sunt stabilite în funcţie de factori precum tipul de investigaţie, greutatea şi vârsta pacientului. Specialistul radiolog vă poate da detalii în acest sens.

Specialistul radiolog va întreba femeile în legătură cu datele ultimelor menstruaţii, întrucât nu este recomandat să se efectueze această procedură în perioada dinaintea ovulaţiei şi pe timpul sarcinii.

Iopamiro 370 nu va fi amestecat cu nicio altă substanţă înainte de injectare.

Reacţii adverse posibile

Ca orice alt mediu de contrast, Iopamiro 370 poate provoca ocazional şoc vascular, greaţă, vărsături, dificultăţi de respiraţie, ameţeli, scăderea tensiunii arteriale, slăbiciune, paloare, senzaţie de căldură, febră, transpiraţii, congestie nazală şi edem laringian (umflare în gât).

Foarte rar pot apare efecte cum ar fi durerile de cap, bătăile de inimă neregulate ori apariţia unor erupţii sau băşici pe piele, bufeuri de căldură, probleme renale, astm, modificarea numărului celulelor din sânge, precum şi hiperactivarea tiroidei la pacienţii trataţi anterior pentru sindromul Graves (guşă toxică).

Reacţiile severe pot impune tratament de urgenţă; acestea pot afecta inima şi vasele sanguine, producând scăderea tensiunii arteriale, ameţeli, dificultăţi de respiraţie, leşin, bătăi de inimă neregulate până la stop cardiac.

În timpul angiografiei inimii, rareori au apărut bătăi de inimă neregulate, insuficienţă cardiacă sau infarct miocardic.

După investigarea creierului, pot apare stări de confuzie, comă, contractură, paralizie parţială şi orbire temporară.

La nou-născuţi, după procedură se verifică regulat funcţionarea glandei tiroide, deoarece există riscul apariţiei hipotiroidiei.

La locul de injectare pot apare dureri locale şi inflamaţii. Timp de câteva zile după tratament pot persista inflamaţii şi mâncărimi la locul de injectare. Dacă aveţi orice reacţie adversă de-a lungul primelor zile după procedură, vă rugăm să vă adresaţi medicului curant sau specialistului radiolog.

Dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră.

Cum se păstrează Iopamiro 370

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Iopamiro 370 după data de expirare înscrisă pe etichetă flaconului şi cutiei.

A se păstra la temperaturi sub 30ºC, protejat de lumină, în ambalajul original.

Iopamiro 370 este destinat unei administrări unice. Soluţia rămasă neutilizată trebuie aruncată.

A nu se utiliza decât soluţiile limpezi, lipsite de particule.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Iopamiro 370

– Substanţa activă este iopamidol. Un ml soluţie injectabilă conţine iopamidol 755,3 mg echivalent cu iod 370 mg

– Celelalte componente sunt trometamol, edetat disodic monocalcic, acid clorhidric 32%, apă pentru preparate injectabile.

Cum arată Iopamiro 370 şi conţinutul ambalajului

Iopamiro 370 se prezintă sub formă de soluţie limpede, incoloră, disponibilă în cutii cu un flacon a 50, 100, 200 sau 500 ml.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

BRACCO IMAGING SpA

Via Egidio Folli 50, 20134 Milano, Italia

Producătorii

Bracco SpA,

Via Egidio Folli 50, Milano, Italia

Patheon Italia SpA,

Via Morolense 87, Ferentino-Frosinone, Italia

Acest prospect a fost aprobat în Iunie, 2012.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica