Un da hotarat animalelor de casa!

PRO TV a initiat campania "Stop torturarii animalelor!", iar, de curand, Senatul Romaniei a decis ca persoanele care ucid sau chinuiesc animale sa ajunga dupa gratii.
  • Publicat:
Un da hotarat  animalelor de casa!
Un da hotarat animalelor de casa!

PRO TV a initiat campania "Stop torturarii animalelor!", iar, de curand, Senatul Romaniei a decis ca persoanele care ucid sau chinuiesc animale sa ajunga dupa gratii. N-o sa facem insa un raport al violentelor impotriva animalelor, ci o sa enumeram cateva.

Cercetarile au aratat ca oamenii care sufera de afectiuni – in special ale sistemului nervos sau ale inimii si aparatului circulator – traiesc mai mult daca sunt in apropierea unui animalut. Dar si pentru cei foarte sanatosi, speranta de viata creste daca in imediata apropiere se afla un animal de casa. Spre deosebire de oamenii cu care interactionam zilnic, animalele ne dau o sursa constanta de confort si atentie si scot la iveala instinctele materne sau paterne chiar si ale celor care nu au copii. Sa ne intoarcem insa la studii.

Potrivit acestora, animalele de companie pot sa reduca drastic efectele stresului. In realitate, nu prea conteaza ce fel de animal de companie alegem. Nu conteaza daca e de rasa sau daca „l-am achizitionat” de la coltul strazii, atata vreme cat il ducem la veterinar, il deparazitam si incepem sa-i facem vaccinurile obligatorii. Conteaza, insa, ca animalul cu pricina sa fie interesat de noi, sa se potriveasca cu temperamentul pe care il avem si cu stilul nostru de viata. Specialistii veterinari ne recomanda ca, mai intai, sa ne permitem cateva zile de tatonare si apoi sa decidem sa il aducem acasa, „daca s-a lipit de noi”.

O data ce l-am adus acasa, trebuie sa stim ca o sa ne influenteze starea psihica in primul rand prin efectul relaxant al atingerii. Oamenii care au animale sunt mai responsabili si se simt folositori, iar acest lucru stimuleaza instinctul de supravietuire. Acestia vor sa traiasca mai mult, iar prezenta unui patruped este categoric un antidot ideal pentru zilele si starile proaste. In plus, animale precum cainii si pisicile ofera neconditionat afectiune si ne pot ajuta sa fim mai sociabili cu alti oameni, deci sa ne diversificam perspectivele sociale.

Dar cu sanatatea cum stam?
Raspunsul este unul singur: bine. In cazul in care aducem constant animalutele de casa la medicul veterinar, nu avem de ce sa ne facem griji. In plus, starea noastra de sanatate se imbunatateste considerabil. De exemplu, numai daca ne uitam la o pisicuta, la un caine sau la un acvariu cu pesti, tensiunea arteriala crescuta poate sa scada in timp scurt si astfel rezolvam o problema de sanatate extrem de raspandita in lume, hipertensiunea arteriala.

Studii recente au demonstrat faptul ca glicemia, colesterolul au un nivel mult mai bun la prietenii animalelor decat in cazul celor care nu au un prieten necuvantator in preajma. De asemenea, in cazul copiilor s-a ajuns la concluzia ca sistemul imunitar al celor crescuti in compania unui caine este mult mai puternic. Cu alte cuvinte, merita!

Pro necuvantatoare
Oana Cuzino – Fetita ei in varsta de 5 ani, Naomi, e cea mai fericita daca parintii ii ofera animalute sau o duc la pet shop. De altfel, in familia lor exista doi caini si papagalul Nicu. Urmeaza sa soseasca si un ponei.
Cristian Leonte – „Miti m-a convins cu gura lui mare. Vorbeste foarte mult, mai mult decat mine. In plus, e foarte sociabil!”, spune Cristi.

Prezentatorul PRO TV nu mai are nevoie nici de ceas desteptator. Miti se ocupa… Cristi Tabara – „Cainele meu, Blacky, e exagerat de afectuos si pupa pe toata lumea. In ciuda povestilor legate de rasa lui, Rottweiler, este un caine foarte bun. O singura data a avut tentativa de a «citi» o Biblie, adica i-a ros cateva pagini.”

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bruxelles, spiritul Europei
Bruxelles, spiritul Europei
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”