Stopul cardio-respirator în cezariană. Ce ar fi putut păți Andreea Bălan în urma unei complicaţii foarte rare

  • Publicat:
Stopul cardio-respirator în cezariană. Ce ar fi putut păți Andreea Bălan în urma unei complicaţii foarte rare
Sursa foto: instagram

Nașterile prin cezariană au crescut semnificativ în ultimii 30 de ani. Cu toate acestea, multe dintre viitoarele mămici nu știu la ce riscuri se expun. Există inclusiv posibilitatea de a face stop cardio-respirator, cum s-a întâmplat cu artista Andreea Bălan.

Riscurile nașterii prin cezariană: ce puteau păți Andreea Bălan și fetița ei

Nașterea prin cezariană înseamnă o incizie în peretele abdominal și cel al uterului. Foarte multe femei aleg să nască astfel, unele pentru că fug de dureri, altele pentru că au condiții medicale care nu le permit să aducă un copil pe lume pe cale naturală.

Stopul cardio-respirator în timpul unei cezariene este extrem de rar. Acesta se întâmplă la 1 din 12.000 de femei. 

Medicii trebuie să acționeze rapid in cazul unei intervenții de cezariană, altfel există riscul ca mama și copilul să moară pe masa de operație. Rata mortalității materne la cezariană este mai ridicată decât la nașterea normală vaginală.

Cauzele sunt multiple: sângerări excesive, infecții ale sângelui și embolie cu lichid amniotic, preeclampsie, insuficiență cardiacă. Rata de supraviețuire în urma unui stop cardiac maternal a crescut în ultimii ani.

Stopul cardio-respirator în cezariană este foarte rar si aduce cu sine o sumedenie de complicații

Una din patru femei alege o astfel de metodă de naștere, îndeosebi în țările civilizate. Însă, ca la orice procedură chirurgicală, există riscuri asociate. Atât pentru mama, cât si pentru copil.

Printre cele mai riscante complicații la mama, întâlnim:

Infecțiile

Infecțiile pot apărea și la locul inciziei, dar și în uter și alte organe pelviene, cum ar fi vezica urinară.

Leziuni in zona organelor

Pot exista posibile leziuni ale organelor, cum ar fi intestinul sau vezica urinară. În medie se întamplă la 2/100 de femei.

Hemoragie

Există pierderi mai mari de sânge la o operație cezariană decât la o naștere normală vaginală. Aceasta poate duce la anemie sau la o transfuzie de sânge (de la 1 la 6 femei din 100 necesită o transfuzie de sânge).Din cauza hemoragiei, poate aparea stopul cardio-respirator.

Prelungirea perioadei de internare

După o operație cezariană, șederea normală în spital este de 3-5 zile după naștere, dacă nu există complicații. Dar dacă există aceasta va fi prelungită.

Timp de recuperare extins

Timpul necesar pentru recuperare după o cezariană poate varia de la săptămâni la câteva luni. Recuperarea extinsă poate avea un impact asupra timpului petrecut cu bebelușul. (1 la 14 femei raportează durere la locul inciziei și la șase luni sau mai mult după intervenția chirurgicală).

Reacții adverse la medicamente

Pot exista reacții adverse atât la anestezia administrată în timpul intervenției de cezariană, cât și la medicamentele de durere administrate după operație.

Printre cele mai riscante complicații apărute la copil, iarăși, amintim:

Naștere prematură

Dacă vârsta gestațională a copilului nu a fost calculată corect, un bebeluș adus pe lume prin cezariană ar putea fi născut prea devreme.

Probleme de respirație

Când este adus pe lume prin cezariană, un copil are mai multe riscuri de a avea probleme de respirație și respiratorii. De asemenea, copilașii născuți astfel pot avea plămânii insuficient dezvoltați.

Stopul cardio-repirator în cezariană

Stopul cardio respirator al mamei în timpul sau după naștere poate fi cauzat de sângerări excesive, insuficiență cardiacă, atac de cord, preeclampsie, infecții ale sângelui și embolie cu lichid amniotic.

Toate acestea pot conduce la ritmuri neregulate ale inimii sau la reducerea fluxului de sânge și oxigen în inimă.

Potrivit studiilor, bebelușul trebuie adus pe lume în cel mult 5 minute de la stopul cardiac al mamei, pentru a evita orice probleme neurologice ulterioare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân