Plimbari printre castele

articol
  • Publicat:
Plimbari printre castele
Plimbari printre castele

Astazi, castelele par a se odihni. In trecut, au avut o viata agitata, fiind martorele a mii de povesti de dragoste, a dramelor petrecute din cauza razboaielor sau a exigentelor acelor vremuri apuse, a maretiei si a decaderii umane, a onoarei si a razbunarii… Totusi, aceste constructii gigant care poarta amprenta celor mai moderne tendinte si curente ale arhitecturii, ale mobilierului, ale modei Evului Mediu, emana fascinatie si mister. Aerul din jurul lor este incarcat si miroase a istorie… iar vizitatorii sunt „teleportati” intr-o alta lume. O zona care abunda de castele si fortarete, numita de catre specialisti „locul cu cea mai mare densitate de castele” este Valea Rinului din Germania. Pe Valea Rinului, castelele, catedralele, padurile, podgoriile si potecile nu fac parca decat sa tradeze sursele de inspiratie a numerosi mari scriitori care au trait in aceste locuri sau doar le-au colindat: Goethe, Brentano, Heine sau Schlegel. 

Rinul cel romantic
De la soare-apune la miazazi, Rinul uda partea stanga a Germaniei pe o distanta de peste 1.300 de kilometri. De-a lungul a 65 de kilometri, Rinul se „plimba” pe langa patruzeci de castele si fortarete, mai exact intre orasele Bingen si Koblenz, zona care face parte din patrimoniul mondial Unesco. Unele sunt astazi doar ruine, dar altele sunt adevarati eroi, supravietuind ravagiilor provocate de razboaie si incendii. Anual, Rinul este in flacari. Nu te speria, nu este vorba decat despre festivalul „Rhein in Flammen” din luna august, cand toate castelele de pe Valea Rinului sunt iluminate, iar pe apele fluviului defileaza peste 80 de vaporase decorate festiv. Tot Rinul desparte Germania de provincia franceza Alsacia, care, de asemenea, abunda in constructii medievale.

Castele de nisip nu numai…
Chiar daca nu crezi in castele de nisip, acestea exista si, culmea, si-au depasit conditia efemera. Iata un exemplu viu: in 1327, pe vremea regelui Ludwig al Bavariei, a inceput constructia castelului Pfalzgrafenstein, din bancuri de nisip. Ce-i drept, a fost modernizat in 1607, dar totusi a rezistat! Castelul Marksburg exista din secolul al XIII-lea si are un aspect original medieval, pentru ca nu a fost niciodata distrus. Nu este deschis pentru vizitatori, insa merita admirat si de afara. Castelul Reichenstein are o istorie cel putin bizara, daca ne gandim ca a fost pradat in diferite randuri de catre cavaleri expulzati sau hoti. Cateva dintre cele 15 castele alsaciene sunt: Haut Koenigsbourg, Hohlandsbourg, Landskron, Petite Pierre, Nideck, Spesbourg etc.

Panorama principalelor orase de pe langa Rin
Goethe numea Frankfurtul ca fiind „un oras plin de curiozitati”. Astfel poate fi descris si astazi. Melanjul dintre scarile in spirala ale turnurilor si castelelor, casele napadite de iedera si zgarie norii ultra hi-tech este doar un exemplu. In 1944, Frankfurtul a fost distrus aproape complet, dar acum are caracteristicile unei metropole. Muzeul Goethe, palatul Schmiere sau teatrul Tigerpalast abia asteapta sa le treaca pragul cat mai multi turisti, pentru ca au cu ce se mandri. Datorita pozitionarii geografice, Miltenberg este poate cel mai „fotogenic” oras de pe malul Rinului, pe cand Wertheim este plin de locuri romantice, pentru ca acest oras pastreaza aspectul medieval la fel ca acum cateva secole. Orasul vinului este Würzburg, iar despre Bamberg se spune ca este unul dintre cele mai cochete orasele din Europa. Rothenburg este un oras „muzeu”, in care majoritatea locuitorilor lucreaza in turism. In Stuttgart nu trebuie sa ratati planetariul, iar daca e vara, puteti gusta cele mai rafinate preparate din peste la expozitia „Hamburg Fish Market”. Orasul francez Strasbourg are un iz istoric datorita canalelor, podurilor si a stilului arhitectural. Daca ajungi in Nancy, trebuie sa gusti bunatatile oferite de bucataria hibrid franco-germana, intr-unul din restaurantele din Piata Stanislas. Nu uita ca in Alsacia este celebra „La route des vins”. Chiar daca nu esti adepta berii, dupa ce vei vizita cateva orase nemtesti, cu siguranta te vei indragosti daca nu de licoarea de orz, macar de dezinvoltura cu care o sorb localnicii. Analizand rationalitatea, perfectionismul si punctualitatea nemteasca, trebuie sa te astepti la servicii de inalta calitate si la un tratament ca la carte. Dincolo de toate, aceste zone incita imaginatia sa patrunda in tainele istoriei si poate chiar sa o inteleaga…

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân