Asul tenisului de la Wimbledon, Novak Djokovic, a dezvăluit dieta sa zilnică, care a fost catalogată drept „incredibil de sănătoasă”. Într-o conversație cu jurnalistul american Graham Bensinger, Djokovic a vorbit despre rutina băuturilor sale de dimineață și despre alimentele nutritive pe care le prioritizează.
De șapte ori câștigător la Wimbledon, Djokovic l-a învins pe Alexandre Muller în cea mai recentă confruntare a sa, obținând victoria în patru seturi. Djokovic a câștigat 10 dintre ultimele 12 game-uri, încheind cu scorurile 6-1, 6-7 (7-9), 6-2, 6-2.
În interviul pe YouTube, Bensinger întreabă „Ce mănânci într-o zi obișnuită?”, întrebare la care starul sârb al tenisului răspunde cu „Încep cu apă caldă și lămâie, pentru a-mi ajuta corpul să se detoxifieze”.
Consumul de apă caldă cu lămâie, mai ales dimineața, este adesea recomandat pentru beneficiile sale pentru sănătate. Se crede că ajută la hidratare și digestie și poate oferi chiar și o doză de vitamina C, printre alte elemente benefice.
Introducerea oricărui lichid în rutina de dimineață, precum apa caldă cu lămâie, ajută la rehidratarea organismului după somn. Acidul citric din lămâi poate stimula producția de bilă și sucuri digestive, ceea ce ar putea sprijini digestia și ar putea promova mișcările intestinale regulate, notează publicația Express. Lămâile sunt, de asemenea, o sursă de vitamina C, un antioxidant care întărește sistemul imunitar și protejează celulele împotriva deteriorării.
În continuare, starul tenisului dezvăluie că preferă să înceapă ziua cu „suc de țelină pe stomacul gol”. Datorită presupuselor sale beneficii, este un sfat des întâlnit să bei suc de țelină dimineața, mai ales pe stomacul gol.
Citește și: Slăbește cu apă și lămâie! Sfatul medicului: Se bea cu 30 de minute înainte de masă
Se consideră că sucul de țelină îmbunătățește absorbția nutrienților și pregătește sistemul digestiv pentru ziua care urmează. Se crede că stimulează producția de enzime digestive și acid clorhidric, ceea ce poate îmbunătăți digestia meselor ulterioare.
Susținătorii acestui obicei spun că sucul de țelină consumat pe stomacul gol poate ajuta la detoxifierea organismului și poate sprijini sănătatea ficatului. În plus, sucul de țelină are un conținut ridicat de apă, ajutând la hidratare, iar mulți spun că oferă un plus de energie, chiar și fără cofeină.
Djokovic menționează apoi că face o pauză înainte să mănânce sau să bea din nou, bucurându-se în cele din urmă de un smoothie, despre care spune că este „un smoothie verde cu diverse alge”. Smoothie-urile verzi care conțin diverse alge, precum spirulina și chlorella, sunt considerate benefice, oferind o bogăție de nutrienți și antioxidanți.
Aceste alge sunt adesea promovate drept „superalimente” și reprezintă o metodă simplă de a-ți crește aportul de vitamine, minerale și proteine. Algele sunt bogate în acești nutrienți și antioxidanți. De exemplu, spirulina are un raport ridicat de proteine în raport cu numărul de calorii. Algele conțin compuși care ajută la protejarea organismului împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Unele alge, precum chlorella, pot acționa ca probiotice și pot sprijini un intestin sănătos.
Djokovic mărturisește că „mănâncă multe fructe și salate” în prima parte a zilei. Explicându-și raționamentul, le-a spus spectatorilor că „Nu îmi place să mănânc alimente care ar necesita multă energie pentru digestie, mai ales în prima parte a zilei, pentru că atunci am cea mai mare nevoie de energie pentru antrenamente”.
Pentru a „păstra mesele destul de ușoare”, campionul de la Wimbledon include în dieta sa „pseudo-cereale precum quinoa, mei și orez sălbatic”. De asemenea, consumă cartofi dulci și cartofi obișnuiți, fie „fierți la abur, fie fierți în apă”.
Pseudo-cerealele precum quinoa, amarantul și hrișca sunt surse excelente de aminoacizi esențiali, ceea ce le face o opțiune excelentă de proteină. Ele oferă, de asemenea, o varietate de vitamine și minerale, inclusiv magneziu, fier și fibre. Un avantaj semnificativ al pseudo-cerealelor este că sunt, în mod natural, fără gluten, ceea ce le face o alegere ideală pentru persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten. Cercetările sugerează că un consum de pseudo-cereale ar putea reduce riscul unor boli cronice, precum bolile de inimă, diabetul și anumite tipuri de cancer, datorită proprietăților lor antioxidante.
Conținutul ridicat de fibre din pseudo-cereale poate sprijini digestia, poate ajuta la menținerea unui nivel sănătos al glicemiei și poate contribui la controlul greutății. Pseudo-cerealele pot fi integrate cu ușurință într-o gamă largă de preparate, de la salate și supe, la terciuri de mic dejun și produse de patiserie.
Foto: shutterstock