Dependenta de shopping?

Sezonul de reduceri a sosit deja, iar tu incepi sa iti faci din ce in ce mai multe griji in privinta contului. Ti se intampla sa treci pe langa vitrina unui magazin si sa vezi o pereche de pantofi care nu sunt numai superbi, dar si redusi cu 20-30%.
  • Publicat:
Dependenta de shopping?
Dependenta de shopping?

Se pare ca, peste tot in lume, mai mult de 40% dintre femei cumpara haine in perioada de reduceri, marind astfel considerabil cifrele de afaceri ale magazinelor destinate lor. Ai fi tentata sa crezi ca pe internet esti in siguranta; cu toate astea, lucrurile nu stau chiar asa. In cursul anului trecut, mai mult de 40% dintre cumparaturile online efectuate de femei, sunt considerate a fi fost facute sub impulsul momentului.

Departe de a putea rezista tentatiei, femeile aleg sa isi faca mici cadouri, care provoaca aproape o senzatie hipnotica, de scurta durata insa – ceea ce inseamna ca ea trebuie alimentata in mod constant, iar asta nu poate fi decat o veste proasta pentru contul din banca sau pentru… sot. De fapt, nevoia aceasta de a cumpara lucruri, este cel mai bine ilustrata de sindromul “cumpara-ma si ai sa te simti mai stapana pe tine”. In continuare, iti oferim cateva sfaturi care sa te ajute sa faci fata tentatiei de a cumpara sub impulsul momentului.

Da o raita pe langa vitrine, dar cu buzunarele goale!
Senzatia de euforie pe care o capatam atunci cand mergem la cumparaturi este data de o substanta chimica din creier, numita dopamina. Aceasta este secretata de fiecare data cand faci ceva care iti provoaca placere, cum ar fi, de pilda, sexul ori mancatul unei felii delicioase de pizza. Atunci cand senzatia de euforie este asortata cu o suita de imagini si trairi necunoscute, secretia de dopamina este cu atat mai mare. Multe femei spun ca prima noapte de dragoste cu un partener nou este inconfundabil mai incitanta decat a suta noapte de iubire cu primul iubit. Aceasta se datoreaza dopaminei.

Pentru a lupta cu nevoia de a cumpara sub impulsul momentului, mergi la shopping cu portofelul gol. Te poti intoarce pe urma la magazinul care ti-a placut cel mai mult, mai calculata, si deci mai cumpatata. Poti cumpara astfel obiectele vestimentare, si nu numai, fara a actiona fortat. Asta bineinteles, daca mai au culoarea si marimea care ti se potriveste. Oricum, repeta exercitiul de cat mai multe ori, si vei vedea ca rezultatele nu intarzie sa apara.

Spune “nu” shopping-ului in grup!
Studiile arata ca persoanele care au facut cumparaturi in grupuri de 3 sau mai multe persoane, au achizitionat sub impulsul de moment cu 7% mai multe produse decat cei care au mers la shopping neinsotiti. Daca totusi preferi compania cuiva, invita un prieten care nu se omoara dupa cumparaturi, asemeni tie.

Plateste cu bani gheata, nu cu cardul!
Cartile de credit au darul malefic de a face oamenii sa aiba senzatia ca nu cheltuiesc bani, cand ei, de fapt, exact asta fac. Poti cumpara chestii fara sa stii ca ti se subtiaza contul, pentru ca nu primesti facturi care bat la usa. Banii, pe de alta parte, implica o relatie mult mai apropiata si mai imediata. De aceea, uneori poate fi greu sa te desparti de sume foarte mari de bani.

Ocoleste ispitele!
Treci pe langa magazinele de unde stii ca nu te poti abtine sa cheltuiesti bani, chiar daca e vorba de o suma mica, si nu intra in ele! Gandeste-te ca daca abia a fost lansata colectia noua, vor fi cu siguranta reduceri peste catva timp, asa ca nu poti spune ca ai pierdut ceva.

Fa o distinctie clara intre ceea ce vrei si ceea ce ai nevoie!
Intotdeauna cand esti pe punctul de a cumpara ceva, gandeste-te in ce masura ai sau nu nevoie cu adevarat de lucrul respectiv. Daca poti trai fara, inseamna ca te poti lipsi de el. Adica, atunci cand ai nevoie de pasta de dinti, este clar ca trebuie sa cumperi un tub nou, insa daca vrei sa-ti iei o bluza doar pentru ca se potriveste cu o pereche de pantofi, lucrurile nu mai stau la fel.

Dealtfel, este cu totul si cu totul in regula sa te rasfeti din cand in cand, insa numai daca o faci inteligent. Asadar, daca produsul in cauza nu reprezinta o nevoie imediata, dar este totusi un bun necesar, incearca sa-l incadrezi in buget. Stabileste-ti ierarhii si opereaza cu ele. Alege produsele cele mai indicate si nu face (prea des) excese!

Fa-ti un jurnal de shopping!
Daca obiceiul de a cumpara sub impuls de moment iti cauzeaza probleme, exista si remedii. Scrie intr-un carnetel tot ceea ce cumperi, cat costa si de cate ori pe zi cumperi. Fa acest lucru in fiecare zi timp de doua saptamani si incearca sa identifici obiceiuri care se repeta.

Ceea ce se intampla este ca tindem sa mergem la cumparaturi pentru a ne stabiliza emotiile. Astfel ca, indiferent ca suntem cu moralul la pamant sau debordam de fericire, shopping-ul este o activitate obisnuita si fireasca la care apelam cel mai usor. De cele mai multe ori, femeile spun ca se simt mai bine sau ca au mai multa incredere in ele dupa ce cumpara un lucru nou. Tinand sirul cumparaturilor si a starilor de spirit, poti identifica ce anume te indeamna sa mergi prin magazine.

 (A. Raicu)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Redescopera-ti frumusetea!
Redescopera-ti frumusetea!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân