Cu bicicleta prin Copenhaga

Capitala Danemarcei este ca si o femeie frumoasa natural, fara ajutorul cosmeticelor, care epateaza si care este invidiata de celelalte femei, care incearca din rasputeri sa o imite. Are acea simplitate de care te indragostesti iremediabil. Si nu multe ca
  • Publicat:
Cu bicicleta prin Copenhaga
Cu bicicleta prin Copenhaga

Cred ca danezii reusesc cel mai bine sa redea in cuvinte sentimentele care te incearca atunci cand vizitezi Copenhaga, prin cuvinte ca „hygge” sau „hyggelig”. In traducere – starea de confort la superlativ, de bine absolut, de lipsa a agitatiei, a disconfortului, a negativitatii, a agresivitatii. Aceasta stare apare cand esti cu cineva drag, alaturi de lumanarele parfumate sau pur si simplu este data de lumea in care te duce o carte sau muzica buna ori se iveste cand te simti cu adevarat in largul tau. Desi „hygge” este o stare care apare in mod natural intr-un cadru intim, cred ca prin atitudinea lor si prin modul simplu, dar elegant de a trai, au degajat si in orasul in care traiesc acest sentiment. Sau poate este vorba doar despre farmecul scandinavic…

Cu patura la o bere
Copenhaga are un aer aparte toamna. Cu toate ca este rece afara, oamenii se inghesuie la terase pentru o bere sau ceva cald. Cafenelele, asezate in special pe marginea strazilor, sunt dotate cu „felinare” care te incalzesc si paturi calduroase cu care sa te invelesti. Lumanarile sunt nelipsite de pe mese, iar cu o bere daneza alaturi sau o bautura calda, ai toate sansele sa experimentezi starea de „hygge”.

Eleganta pe biciclete
Un paradox al acestei tari este lipsa opulentei. Chiar daca economia si nivelul de trai sunt la un nivel foarte ridicat, nu vei vedea nimic opulent sau lipsit de bun-gust. Dimpotriva. Danezii sunt modesti si nu apreciaza deloc grandoarea. Majoritatea caselor din Copenhaga sunt construite la inceputul secolului trecut, iar cartierele noi nu magnetizeaza populatia. Pe strazi, bicicletele sunt omniprezente. Danezele imbracate elegant, cu cizmulite cu toc si obligatoriu accesorizate cu esarfe, nu se sfiesc sa mearga pe bicicleta peste tot. Se spune ca niciunde in lume nu exista biciclete mai frumoase decat in Danemarca. Toata lumea merge cu bicicleta, inca de la varste fragede. Oricum, danezii sunt atat de putin interesati de masini, incat ca roman, te intrebi cum de pot conduce masini atat de vechi?

Mica sirena si castelul lui Hamlet
Printre sutele de obiective turistice ale orasului se numara si statuia Mica sirena, asezata pe malul marii Baltice, una dintre cele mai fotografiate statui din lume, ridicata in onoarea marelui scriitor Hans Christian Andersen. La cateva minute de Piata Primariei se afla Gradinile Tivoli, un parc de distractii imens, unde pe langa senzatiile tari din roata Demon, poti mirosi 400.000 de flori sau numara 110.000 de felinare. Din „Rundetaarns”, turnul construit in 1642, poti privi la stele, iar de pe Strøget, prima strada de shopping din Danemarca, poti achizitiona sau admira cele mai frumoase haine de la marile case de moda. La 30 de kilometri de oras, langa portul Roskilde, se afla Muzeul Navelor Vikinge, iar dupa 45 de minute de mers cu trenul ajungi in oraselul Helsingor unde este Castelul lui Hamlet. Desi orasul este plin de atractii, este foarte important sa iti calculezi cu precizie bugetul, deoarece Danemarca este una dintre cele mai scumpe tari din Europa, iar socul preturilor nu este usor de trecut. Spre exemplu,1,5 litri de cola costa circa 10 lei, iar o calatorie cu metroul are cam acelasi pret. Dar merita vizitata!

Text: IULIA JINARIU, Copenhaga  

Urmărește CSID.ro pe Google News
George Clooney
George Clooney
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân