New York, oraşul oraşelor

Am tot încercat să găsesc un cuvânt care să descrie perfect oraşul acesta în mintea mea şi m-am oprit la "copleşitor". Este exact sentimentul pe care mi l-a dat în prea puţinele 5 zile prin care am alergat dintr-un loc într-altul, încercând să descopăr cât mai mult, să nu scap nimic, să fac mii de fotografii cu retina, să nu irosesc o secundă din câte sunt într-un minut turistic.
  • Publicat:

Am tot încercat să găsesc un cuvânt care să descrie perfect oraşul acesta în mintea mea şi m-am oprit la „copleşitor”.

Este exact sentimentul pe care mi l-a dat în prea puţinele 5 zile prin care am alergat dintr-un loc într-altul, încercând să descopăr cât mai mult, să nu scap nimic, să fac mii de fotografii cu retina, să nu irosesc o secundă din câte sunt într-un minut turistic.

Niciunul dintre atât de vizionatele filmele americane, nici o poză dintre cele mai dichisite de pe internet nu te pregăteste suficient pentru întâlnirea cu El, Oraşul.

Bine, la modul cel mai simplu, te pregăteşte perfect, pentru că ai să vezi cum spui îndată „America este exact ca în filme”. Dar la modul puţin mai complicat, al trăirilor, nu eşti niciodată gata să te uimească New Yorkul. O bună bucată de vreme după această vizită, am trăit cu senzaţia unui vis absolut demenţial din care m-a trezit mult prea devreme alarma enervantă a unui ceas.

După New York o să te trezeşti tânjind, aşa cum nu ai mai făcut-o după nici o altă destinaţie. Aproape că îţi vei împărţi viaţa în „viaţa de după New York” şi „viaţa de dinainte de New York”. O să suferi ca un câine la plecare şi o să te pomeneşti căutând, în timpul cine ştie cărei şedinţe, oferte de bilete la avioane care traversează oceanul, doar ca să mai vezi minunea.

Oraşul care nu doarme niciodată…

…dar mereu visează şi, mai important de atât, transformă visul în realitate. Te va impresiona întâi şi întâi cu zgârie-norii lui – spuneam că sigur i-ai văzut în filme, dar mersul pe lângă ei îţi va da o senzaţie nemaitrăită. O să te doară teribil gâtul după ore întregi de plimbări, iar vestea proastă pentru cervicala ta este că abia după a doua zi te vei învăţa cu ei şi vei avea ochi şi pentru restul.

Bucură-te de plimbările lungi din Central Park, aşteaptă la toate cozile infernale de la muzee – merită! – eu, din păcate, nu am reuşit în scurtul şi prea plinul timp petrecut acolo să văd fascinantul Smithsonian, aşa că aştept cu impresii. Intră în sutele de cafenele cu un farmec cum n-ai să mai vezi, pierde vremea în librăriile lor Barnes&Noble, mănâncă mic-dejunul în restaurantele lor care îţi vor aminti de filmele anilor ’80, simte-te mic ca o furnică în ameţitoarea Times Square, nu rata un musical pe Broadway – găseşti bilete chiar în seara reprezentaţiei, dacă nu cumva vrei să îl vezi pe cel mai de pe val. Uită cât e ceasul în magazinele din zona Times Square, te vei simţi, garantat, copil, indiferent ce an ai scris în CNP.

Dimineaţa devreme gustă liniştea de pe agitata Wall Street şi, dacă tot eşti acolo, permite-ţi măcar luxul de a rămâne fără cuvinte în faţa vitrinei de la Tiffany’s. Pune-ţi aparatul foto serios la muncă de pe Brooklyn Bridge, bifează şi experienţa metroului new yorkez (puţin cam întortocheat pentru gustul meu) până la staţia vaporului care te va duce la Statuia Libertăţii – nici pentru ea nu te-a pregătit niciun film.

Privit de pe insula ei, Manhattanul te va cuceri şi mai tare. Dacă tot eşti în capitala jurnalismului, distrează-te la sediul NBC, de pildă. Răsfaţă-te şi cu unul dintre taxiurile lor faimoase, dar vezi cum alegi momentul, căci cozile infernale în care vedeai că rămân blocaţi actorii preferaţi în diverse pelicule, sunt 100% reale şi enervante. Dar, mai presus de orice recomandare de până acum, savurează New Yorkul, nu alerga doar ca să-l bifezi. Cu oraşul ăsta, spre deosebire de filme, nu o să poţi să spui niciodată THE END. Întotdeauna va urma.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Bruxelles, oraşul bunătăţilor!
Bruxelles, oraşul bunătăţilor!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”