Antarctica – Abu Simbel – New York

Exista vacante si vacante de vis. Printre destinatiile „most wanted” se numara si Abu Simbel din Egipt, Antarctica si metropola New York. O plimbare cu camila, un periplu printre coloniile de pinguini plus o joaca cu puii de foca sau o tura pr
  • Publicat:
Antarctica – Abu Simbel – New York
Antarctica – Abu Simbel – New York

Antarctica
Iti mai aduci aminte pe simpaticul pinguin Apolodor din Labrador, care voia sa paraseasca circul la care lucra pentru a-si reintalni familia? Ei bine, de data aceasta ne-am gandit sa te „purtam” tot in lumea pinguinilor, mai exact in tinuturile nesfarsite ale Antarcticii, cea mai salbatica si cea mai putin atinsa de mana omului zona de pe Pamant. Aproape 99% din suprafata continentului este acoperita de gheata. Inaltimea medie fata de nivelul marii este 2.500 m, iar temperatura medie este de -60 grade C in cele mai inalte zone si -10 grade pe coasta. Totodata, Antarctica este unul dintre cele mai importante laboratoare naturale pentru cercetare stiintifica din lume.

Ca pe Marte…
Din cauza frigului si aerului uscat din regiunea „Dry Valleys”, conditiile sunt asemanatoare cu cele de pe Marte, iar NASA a efectuat aici teste pentru misiunea Viking. Specialistii sustin ca in aceste vai nu a mai plouat de cel putin doua milioane de ani. Cum era de asteptat, aici nu traiesc multe vietuitoare. Cel mai raspandit animal din Antarctica este de fapt o insecta nezburatoare, „Belgica antarcitica”, mai mica de 1,3 cm, care traieste in zona coloniilor de pinguini. Pestii de aici se numesc „pesti de gheata” si, pentru ca nu au hemoglobina in sange, au o culoare ciudata, un alb fantomatic, in special femelele. Tot in apele Antarcticii traiesc si balenele albastre care se hranesc zilnic timp de sase luni pe an cu patru milioane de Krilli (un soi de creveti mici, nevertebrati), ceea ce inseamna 4 tone. Antarctica este cel mai bun loc de pe planeta, unde poti urmari meteoriti.

Mancare in Antarctica
Pentru Antarctica, organismul trebuie pregatit atat cu haine, cat si cu o alimentatie potrivita, bogata in carbohidrati, proteine, grasimi, vitamine, minerale, fibre si apa. Senzatia de foame apare mult mai des din cauza temperaturilor scazute, iar activitatea fizica intensa, cum ar fi conducerea unei sanii trase de caini, necesita 5.000 de calorii pe zi. Pentru a sparge gheata cu tarnacopul este nevoie de 6.500 de calorii pe zi, iar cei care lucreaza in statiile acoperite din Antarctica au nevoie de 2.750 calorii pe zi. Evident, toti exploratorii Antarcticii stiu ce este Pemmican, o mixtura de carne tocata de vita deshidratata si grasime de vita, care asigura o masa pe cinste. Pentru a rezista, este foarte important sa ai gleznele, incheieturile mainilor si capul bine acoperite.

Abu Simbel
Poate dupa piramide sau chiar pe aceeasi treapta a atractiilor turistice se afla cel mai mare si cel mai frumos templu antic din Egipt, cel de la Abu Simbel, constructie situata la sud de Aswan pe malul vestic al Nilului. Complexul arheologic este format din doua temple taiate direct in piatra, in timpul domniei faraonului Ramses al II-lea. El a fost construit in secolul XIII i.H., pentru a-si intimida rivalii si pentru a comemora celebra batalie de la Kadesh. In egipteana, templul se numeste „Hwt Ramesses Meryamun”, adica „Templul lui Ramses, iubit de Amun”. Fatada are 33 de metri inaltime, se intinde pe 38 de metri si este „pazita” de patru statui ale lui Ramses, fiecare inalta de 20 de metri. Statuia din stanga intrarii a fost distrusa de un cutremur, ramanand intacta doar partea inferioara. La picioarele statuilor se afla cateva figuri mici care ii infatiseaza pe membrii familiei faraonului: mama sa Tuya, sotia Nefertiti si cei doi copii. Dincolo de statui se afla un rebus antic, care indica numele de conducator al lui Ramses: „Waserma’at”. In fatada sunt crestate imaginile a 22 de maimute care au armele indreptate catre cer, se presupune ca se roaga la soare. O alta trasatura importanta a fatadei monumentului este scena casatoriei lui Ramses cu fiica regelui Hattusili al III-lea, mariaj ce a adus pacea intre Egipt si Hittiti. Restul amanuntelor si legendelor legate de celebrul monument, aflat sub egida UNESCO, ramane sa le descoperi la fata locului…

New York
Ei bine, la New York ai de vazut Statuia Libertatii, Times Square, Empire State Building, Central Park, Grand Central Station, Wall Street, Chrysler Building si Rockefeller Center. Ideal ar fi sa stai o luna pentru a „cuprinde” tot. Pentru shopping te asteapta Saks 5 th Avenue, Macy’s New York, Inc., FAO Schwartz, Bloomingdale’s, Tiffany & Co. Madison Avenue Luxury Store este unul dintre cele mai scumpe magazine din lume. Cumpara ciudatenii de la NoLita si intra in patria shopping-ului la SoHo, de unde Julia Roberts sau Kristin Dunst isi alimenteaza sifonierele. Nu trebuie ratat nici Cast Iron Historic District, un loc perfect pentru a cumpara fleacuri pe care doar femeile le inteleg… si de a sta la barfa ca intre fete. Daca nu ai reusit sa cumperi prea multe din magazinele de mai sus, da o fuga in cele dedicate exclusiv discounturilor.

Sex in Manhattan
Pasionatii de masini de epoca pot face o plimbare cu un Chevrolet Caprice Classic Convertible din anii ’75 (95 $ de persoana) prin vestul New York-ului, Brooklyn Bridge sau prin Manhattan. Iar cele care inca plang dupa serialul tv „Sex and the City” pot pasi pe urmele simpaticelor Carrie, Samantha, Charlotte si Miranda. Mai exact, pot frecventa aceleasi baruri si magazine. Turul este organizat si costa 38 $ de persoana.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Viena, vis de Craciun
Viena, vis de Craciun
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”