5 destinaţii de vis din România unde trebuie să ajungi neapărat GALERIE FOTO

Finalul de august şi începutul lui septembrie este perioada ideala ca să faceţi o escapadă prin România: peisajele de un verde crud din Bucovina, Maramureş şi Apuseni vă vor relaxa total şi vă vor face plinul de energie pozitivă.
  • Publicat:

Finalul de august şi începutul lui septembrie este perioada ideala ca să faceţi o escapadă prin România: peisajele de un verde crud din Bucovina, Maramureş şi Apuseni vă vor relaxa total şi vă vor face plinul de energie pozitivă. Iar alimentele şi preparatele cu adevărat tradiţionale, ciupercile şi fructele de pădure proaspăt culese vă vor face să regretaţi că s-a inventat supermarketul şi aţi devenit consumatorii unor alimente procesate, lipsite de gust, încărcate de fertilizatori şi amelioratori, care nu mai au deloc de-a face cu tradiţiile româneşti. Bine, toate frumuseţile ţării vi se vor dezvălui dacă aveţi nervii necesari ca să strabateţi porţiuni de drum execrabil care alternează cu şosele impecabile, acolo unde te aştepţi mai puţin.

Timp de o săptămână, am călătorit aproximativ 1600 de kilometri prin România cu un camper confortabil, care şi-a făcut treaba cu brio: a urcat dealuri cu drumuri de ţară, a ajuns în locuri mai puţin călcate de turişti şi mi-a oferit experienţa unei vacanţe culinare pe care o recomand tuturor amatorilor de viaţă sănătoasă. Astfel, am ajuns în 5 locuri de vis care merită bifate în ciuda distanţelor mari pe care trebuie să le parcurgeţi dacă punctul de plecare a excursiei este Bucureştiul.



1.Satul Pojorâta din Bucovina cu ai ei păstrăvi minunaţi. Bucovina este după părerea mea cea mai frumoasă regiune a ţării. Văile de un verde fosforescent, localnicii prietenoşi, brânzeturile şi lactatele din zonă, dar şi păstrăvul afumat şi cel la grătar cu mămăligă cu cartofi ar îmblânzi pe oricine după un drum de câteva sute de kilometri. Pe lângă amestecurile delicioase de păstrăv afumat din zonă cu smântână, muştar, nuci şi alte mirodenii, la Bio ValePutna am mâncat cele mai bune poale-n brâu, dar şi cei mai buni burgeri de păstrăv.

2.Lacul Colibiţa din Bistriţa Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud. După un drum impecabil, am lăsat Obcinele Bucovinei pentru un alt loc de vis: lacul de acumulare Colibiţa, un lac între munţi care te duce cu gândul la regiunea lacurilor din Alpii Austriei. Te poţi scălda, poţi face plajă, poţi vedea stelele, luna uriaşă, poţi asculta greierii şi poţi savura ce amai bună porţi de omletă cu hribi, cu ouă galbene ca şofranul şi hribi pe care-i poţi cumpăra proaspăt culeşi de la localnici.

3.Satul Breb din Maramureş. Situat la câţiva kilometri de Ocna Şugatag, satul Breb e la capătul unui drum prin zona cel mai bine păstrată din România în ceea ce priveşte tradiţiile şi ospitalitatea atât de apreciate: Maramureşul. Cu privelişti superbe, fâneţe, oameni joviali ieşiţi la coasă şi case tradiţionale, satul Breb este trecut pe lista locurilor favorite a prinţului Charles, care are aici proprietăţi. Am poposit cu camperul la Babou, o gospodărie tradiţională transformată în camping de către o familie de olandezi. Au păstrat intact totul, dar s-au asigurat că turiştii vor beneficia de tot confortul: impecabil este cuvântul care descrie şederea de o noapte la Babou. Am mâncat la vecini, o gospodărie ţinută de Vasile şi Maria, unde am beneficiat de meniul complet de pălincă, lapte, cârnaţi şi fructe din producţia proprie a familiei.

4.Satul Mărişel din judeţul Cluj. Dacă seceta şi-a cam făcut de cap prin zonele de câmpie din ţară, muntele a fost ceva mai norocos şi pot să spun că nu am avut dimineaţă fără rouă, răcoare şi miros de lemn de foc. Aşa că pe tot parcursul călătoriei, m-am desfătat cu verdele crud care mi-a luat stresul cu mâna. Efectiv, am realizat că traiul într-o capitală aglomerată, gălăgioasă şi murdară e cel mai feroce vampir energetic. Şi în acelaşi timp, am realizat că nu atât dieta şi sportul sunt cele mai bune remedii, cât mai ales relaxarea în natură, cât mai departe de civilizaţie. Dacă tot am vorbit de dietă, vă spun că aici am mâncat cea mai bună zmeură proaspătă din viaţa mea, cea mai bună dulceaţă de afine, fără zahăr, şi am băut cel mai bun sirop de cimbru.

5. Satul Moşna din judeţul Sibiu. Spre finalul călătoriei, ne-am oprit la Lavinia şi Willy Schuster, proprietarii unei gospodării bio, raiul vieţii şi alimentaţiei sănătoase. Într-o casă veche, săsească, am stat la poveşti despre cum câteva hectare de pâmânet, o grădină, câteva vaci şi câţiva porci de Mangaliţa pot hrăni aproximativ o mie de oameni, fără fertilizatori şi stimulatori de creştere, adică familia şi toţi turiştii care îi trec pragul. Am mâncat cea mai bună brânză maturată, cea mai bună slănină de Mangaliţa, cel mai bun viţel la cuptor, cele mai bune dulceţuri de trandafir, cel mai bun unt făcut în dimineaţa respectivă şi cea bună tartă cu dovleac.

Concluziile excursiei: energia şi zenul vin din liniştea naturii, alimentaţia sănătoasă, tradiţională există, dar trebuie să faci câteva sute de kilometri pentru ea, merită să pleci la final de august, început de septembrie pentru un plin de hribi, gălbiori şi fructe de pădure.

PS: în drum spre Bucureşti, am descoperit Valea Zânelor, din Porumbacu de Sus, unde lucrările la Castelul de Lut sunt pe cale să se finalizeze, iar priveliştea către Munţii Făgăraş este una care-ţi taie respiraţia. Aviz amatorilor de locuri frumoase şi chiar şi hobiţilor!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Vacanţă la Cinque Terre
Vacanţă la Cinque Terre
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”