Peste jumătate dintre tinerii români învaţă despre educaţia sexuală de pe internet

Un nou sondaj arată că peste jumătate dintre tinerii români învaţă despre educaţia sexuală de pe internet.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Peste jumătate dintre tinerii români învaţă despre educaţia sexuală de pe internet
FOTO: pexels.com / Peste jumătate dintre tinerii români învaţă despre educaţia sexuală de pe internet

64% dintre tinerii români se informează de pe internet şi din social media în ceea ce priveşte sexualitatea şi metodele de contracepţie folosite, iar 56% aleg să nu discute cu părinţii când se confruntă cu o problemă de natură sexuală, arată un chestionar online realizat de o platformă de educaţie sexuală şi contraceptivă.

Potrivit unui sondaj online, la sfârşitul anului 2019, la care au răspuns peste 600 de persoane cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, site-urile (52%) cu informaţii specializate, sfaturi şi recomandări oferite de medici, şi reţelele sociale (14%) sunt principalele surse de informare pentru tineri în ceea ce priveşte sexualitatea şi contracepţia.

Doar 13% dintre tineri aleg să consulte un medic (13%) când întâmpină o problemă de natură sexuală. În plus, aceştia nu se consultă nici cu familia, 56% dintre ei mărturisind că nu discută cu părinţii despre acest gen de subiecte.

Debutul vieţii sexuale este un moment important în viaţa oricărei persoane. Această decizie vine la pachet cu responsabilitatea de a alege o metodă contraceptivă sigură, pentru a evita o sarcină nedorită sau contactarea unor boli cu transmitere sexuală. Recomandăm tinerilor să se documenteze din surse credibile cu privire la metodele de contracepţie, să caute răspunsuri la problemele lor sexuale în cabinetele medicilor, să meargă periodic la controale de specialitate, să se informeze corect în legătură cu orice chestiune de natură sexuală, care îi priveşte şi îi impactează în mod direct”, punctează Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie şi expert al platformei de educaţie sexuală şi contraceptivă.

De ce tinerii nu vorbesc cu familia despre viaţa sexuală?

Printre motivele menţionate de tineri pentru a nu aborda discuţii de natură sexuală cu familia sunt jena (28%), intimitatea (10%), neînţelegerile dintre generaţii (5%) ori faptul că acest tip de subiecte sunt considerate tabu în familie (5%). De altfel, cei cu care ei aleg să vorbească despre problemele sexuale sunt medicii (44%), prietenii, colegii ori rudele de vârste apropiate (34%).

Conform sondajului, peste 50% dintre participanţi au recunoscut că şi-au început viaţa sexuală la mai puţin de 17 ani, iar 60% dintre ei spun că au avut cel puţin un contact neprotejat de la debutul vieţii sexuale, deşi aproape toţi (93%) sunt conştienţi de riscurile apariţiei unei sarcini nedorite. De altfel, în ceea ce priveşte alegerea unei metode sigure de contracepţie, 24% dintre tineri folosesc metoda aleasă de partener, iar 18% utilizează metoda retragerii, deşi aceasta din urmă prezintă o rată de eşec de 26%, conform studiilor clinice. Mai mult, 66% dintre respondenţi se tem de instalarea unei sarcini nedorite în cazul unui contact neprotejat.

Tinerii nu stau foarte bine nici la capitolul mituri legate de contracepţie. 33% consideră că anticoncepţionalele cauzează dezechilibre hormonale sau îngraşă (16%), iar 18% cred că prezervativele reduc plăcerea actului sexual.

Sondajul despre cât de bine informaţi sunt tinerii cu privire la sexualitate, a fost realizat la sfârşitul anului trecut, prin folosirea unui chestionar online pe platforma PlanificăNeprevăzutul.ro. La întrebările chestionarului au răspuns peste 600 de tineri din ţară, cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, din mediul urban şi rural.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Biorezonanța Asyra: cum funcționează și ce beneficii are