Despre igiena şi sexualitatea feminină, pas cu pas

Oana le răsunde tuturor cititoarelor noastre care ne-au adresat întrebări pe teme intime. Aflaţi în cele ce urmează câteva informaţii despre ovulele vaginale, contracepţie, igiena intimă şi infecţiile din sfera genitală.
  • Publicat:
Despre igiena şi sexualitatea feminină, pas cu pas

Oana le răsunde tuturor cititoarelor noastre care ne-au adresat întrebări pe teme intime. Aflaţi în cele ce urmează câteva informaţii despre ovulele vaginale, contracepţie, igiena intimă şi infecţiile din sfera genitală.

Ovule vaginale

După un consult, am fost diagnosticată cu exocervicită şi un chist pe ovarul stâng. Am primit un tratament cu ovule vaginale. După ovul, peste noapte, am o scurgere apoasă, abundentă. Este normal?

Da, această scurgere reprezintă ovulele, ce se lichefiază la temperatura corpului. De asemenea, substanţele active conţinute stimulează secreţiile proprii, ce au tendinţa de a corecta noul pH şi substanţele străine introduse.
 

Relaţii sexuale cu probleme

Aş dori să vă întreb dacă e normal să faci sex 1 dată la 2 luni, şi atunci fac cistită. Vă mulţumesc.

Nu este normal, dar există o explicaţie. La nivelul vezicii urinare există o infecţie cronică ce se reactivează în timpul actului sexual, prin influenţa mecanică şi reintroducerea unor germeni existenţi la nivelul uretrei în vezică.

Ar trebui să faci o urocultură pentru a face tratamentul corect, eventual cu antibiotic şi antiinflamator. Pentru asta trebuie să mergi la un laborator de analize, cu urina colectată dimineaţa imediat după trezire, într-un recipient steril, cumpărat de la farmacie.

Plăcerea doare…

Am 24 ani şi mă confrunt cu o problemă: am dureri în timpul actului sexual şi, de multe ori, nu este dus până la capăt. De asemenea, în timpul actului am mâncărimi şi usturimi insuportabile. Nu am fost la un control şi nu ştiu ce aş putea să am: infecţie urinară sau altceva. Şi la exterior am o iritaţie, îmi vine să mă scarpin mereu. Ce aţi putea să îmi recomandaţi ca tratament?

Este posibilă o infecţie fungică, o candidoză probabil, dar este extrem de important să mergi totuşi la un control pentru a face o analiză a secreţiei vaginale, pentru a identifica factorii infecţioşi responsabili de această infecţie. Nu mai amâna, este important pentru sănătatea ta din moment ce durerea este atât de puternică încât apare în timpul actului sexual.

Igiena vaginală

Sunt Ana şi aş dori să ştiu ce aş putea să folosesc pentru igiena vaginală?

Există o serie de geluri hipoalergice intravaginale, dar şi probiotice vaginale cu rolul de a preveni dereglarea pH-ului şi instalarea candidozelor. Consultă-te cu un medic sau cu farmacistul.

Pilula de a doua zi

Am avut un contact sexual acum 2 zile, iar metoda prezervativului a eşuat. Imediat după contact, m-am panicat şi am luat (la mai puţin de 1 oră) o pilulă de a doua zi. Pe prospect scrie cu cât mai repede cu atât mai bine, dar nu cumva a fost luată prea devreme?

Din păcate, nu mai poţi preveni cu şanse mari o sarcină după ce s-a produs actul sexual… Pilula ai luat-o foarte rapid, ceea ce e bine, însă trebuie să înţelegi că nu acesta este un mod de contracepţie, ci o metodă care repetată îţi poate pune sănătatea în pericol. Sfătuieşte-te cu un medic în legătură cu o metodă bună de prevenţie: inel intravaginal, pilule orale, dispozitiv intrauterin.

Contraceptivul potrivit

Am 21 de ani şi aş vrea să mă ajutaţi să îmi găsesc o metodă contraceptivă, întrucât în luna octombrie am suferit o întrerupere de sarcină Nu pot folosi prezervativul întrucât îmi provoacă iritaţii. Este posibil să îmi cumpăr ceva gen anticoncepţionale fără a merge la doctorul ginecolog, care să îmi ofere protecţie? Am nevoie de protecţie pe termen scurt, căci soţul meu pleacă din ţară pentru o perioadă foarte lungă.

Cred că inelul contraceptiv poate reprezenta o soluţie temporară, până mergeţi la medicul ginecolog curant.

Menstruaţia dereglată

Mi-a venit menstruaţia de o săptămână şi de atunci sângerarea nu s-a oprit. Am luat deja vitamina K şi calciu lactic, dar fără nici un rezultat. Am ameţeli şi mă dor picioarele. Vă rog ajutaţi-mă! Ce pot face să mi se oprească hemoragia?

Trebuie să mergeţi urgent la un medic ginecolog. Pentru că uneori oprirea hemoragiei se face doar prin manevre chirurgicale, în funcţie de cauză. Multă sănătate!

 

 


 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân