Relaţia viitorului

La vremuri noi, relaţii de iubire noi. Într-o lume tot mai digitalizată, în care relaţiile on-line sunt din ce în ce mai puternice, în care mai des tastăm “te iubesc” pe chat decât declarăm privind ţintă în ochi, în care materialul îşi întinde tentaculele în faţa sentimentelor, cum mai arată relaţia viitorului?
  • Publicat:
Relaţia viitorului

La vremuri noi, relaţii de iubire noi. Într-o lume tot mai digitalizată, în care relaţiile on-line sunt din ce în ce mai puternice, în care mai des tastăm “te iubesc” pe chat decât declarăm privind ţintă în ochi, în care materialul îşi întinde tentaculele în faţa sentimentelor, cum mai arată relaţia viitorului?

În jurul nostru tot mai des iubirea apare şi dispare. Cu o viteză uluitoare. Divorţul a devenit un cuvânt mai des pronunţat decât căsătoria. Se vorbeşte tot mai mult despre digitalizare, despre robotizarea sentimentală, despre relaţii virtuale, despre perimarea ideei de căsătorie, despre relaţii deschise. Cu toate acestea, suntem făcuţi din carne, oase şi emoţii. Iar la finalul zilei, este greu să îmbrăţişăm un ecran rece sau o persoană pe care nu o iubim, dar corespunde din punct de vedere al portretului robot al bărbatului ideal sau femeii ideale pe care l-am imaginat. Fiecare decide însă cât de fericit este sau nu. Am cules câteva idei despre iubire, căsătorie şi relaţii de iubire de la doi autori de succes – un expert în relaţii, scriitorul canadian Zan Perrion, autor al cărţii “Alabaster girl”, cunoscut pentru seminariile pe care le ţine prin toată lumea despre relaţiile dintre bărbaţi şi femei (locuieşte în Capitală) şi Karim Rashid, acest guru în lifestyle, ce a susţinut de curând  un seminar în Bucureşti, autor al cărţii “Design yourself”.

Karim Rashid despre iubire şi relaţii

“Iubirea este simplă. Este nevoia de a ne simţi în siguranţă în lume, de a fi iubiţi şi de a dărui iubire. Iubirea ne spune că există cineva căruia îi pasă de noi, ne sprijină, ne încurajează. Suntem iubiţi şi atunci ne simţim în siguranţă. A iubi este a te dărui cu totul altuia şi a-l face să simtă iubit. Ne dă siguranţă de sine şi încredere în sine. Este un sentiment gratificant de împlinire a unei părţi primordiale a eului nostru. Cu toţii suntem capabili de mult mai mult atunci când suntem iubiţi. Secretul măreţiei este a iubi şi a fi iubit.”

Iubirea înseamnă a te susţine pe propiile picioare. Un vas prost proiectat ar fi unul care se sprijină pe un altul şi s-ar prăbuşi în momentul în care ar fi mişcat, pus deoparte sau forţat să-şi găsească propriul echilibru. Dar uitaţi-vă la borcănaşele pentru sare şi piper ce se sărută. Ele stau împreună şi se completează reciproc foarte frumos, dar stau în picioare independent. Ar trebui să puteţi să staţi pe propiile voastre picioare, drepţi şi puternici. Nu aţi fost creaţi pentru a fi sprijiniţi de un altul. Vă puteţi completa reciproc, oferi companie, aduce copii pe lume şi ajunge la un sens al echilibrului, dar nu vă puteţi ţine în picioare reciproc. Înainte de a întâlni pe cineva, trebuie să fiţi acea persoană puternică şi completă. Dacă aveţi nevoie de prea multe reparaţii, veţi secătui energia celuilalt.”

“Sexul ar trebui să fie ceva zilnic. Sexul este cea mai mare plăcere. Suntem născuţi şi crescuţi să fim independenţi, suntem chiar învăţaţi să luptăm pentru independenţa noastră şi totuşi jurămintele căsătoriei par să anuleze toate acestea. Doar pentru că te decizi să îţi petreci restul vieţii cu cineva nu înseamnă că eşti brusc responsabil pentru el, că îl posezi într-un fel sau că îi poţi spune ce să facă.”

“Cuplul perfect este acela în care două persoane îşi menţin independenţa, iar legătura dintre ei este iubirea. Ar trebui să depindem unul de celălalt pentru compasiune, companie, încurajare, sprijin şi consolare, dar independenţa trebuie să predomine. Toate certurile pornesc de acea pierdere a autonomiei, de la faptul că unul îl tratează pe celălalt ca o parte a sine însuşi şi de la aşteptările (adesea nerezonabile) pe care unul le are de la celălalt.”

Zan Perrion despre căsătorie

“Avem vieţi mai ocupate ca niciodată. Ne tratăm relaţiile ca pe afaceri.”
Câţi dintre noi mai credem cu adevărat în căsătorie? Am obişnuit să facem asta, dar am văzut şi vedem în jurul nostru multă suferinţă. Pot să spun însă că orice bărbat îşi doreşte să aibă alături o femeie grozavă. Unii vor să se căsătorească, dar sunt speriaţi de idee.”


“Căsătoria nu este absolut necesară. Este un contract legal, o înţelegere religioasă. Însă, are un rol fundamental. Ne dă impresia că mergem în aceeaşi călătorie pe viaţă, că vom fi pe acelaşi cal. Ne dăm un sentiment de siguranţă. Astăzi se duce o campanie împotriva căsătoriei. Este epoca relaţiilor deschise (sigur aţi auzit de “open relationship” – relaţiile în care fiecare dintre cei doi parteneri se întâlneşte şi cu alte persoane de sex opus în scopuri romantic şi sexuale). Bărbaţii vor, femeile tolerează. Pentru un timp. Multe femei spun că le place să fie într-o relaţie deschisă, dar dacă le privesc în ochi ştiu că pentru ele nu este OK. Dacă îl iubesc, nu prea pot să se vadă cu alţi bărbaţi. Probabil o fac, dar nu cu toată inima. Acceptă doar ca să le facă bărbaţilor pe plac. Dar ele aşteaptă să fie privite în ochi şi să audă: >. Bărbaţilor le place asta, dar pentru femei înseamnă inima frântă – cu siguranţă.”
 

”Astăzi, cu toţii vrem/ visăm să ne căsătorim din dragoste. Filmele de la Hollywood, poveşti gen Cenuşăreasa – au adus în prim plan ideea căsătoriei din dragoste şi că această legătură durează pe viaţă. Până acum 150 ani, însă căsătoria era un act social. Dragostea este ultimul motiv pentru care se căsătoreau oamenii. Era foarte important ca aceste legături să ducă la menţinerea poziţiei sociale, la sporirea ori menţinerea averilor etc. Şi acum încă se aranjează căsătorii. Pe tot mapamondul… Iubirea şi căsătoria au fost distincte. Pentru iubire au existat mereu amanţii. Aşadar, căsătoria nu este nouă, căsătoria din dragoste da, este.

Şi totuşi, cum poate funcţiona? Astăzi, suntem foarte orientaţi spre latura materială. Dacă suntem într-o relaţie, ne mulţumim să mergem la shopping împreună, în vacanţe, să stăm în acceaşi cameră, dar fiecare la propriul computer. Lipsesc cu desăvârşire experienţele spirituale în multe cupluri. Trebuie să ne focusăm pe ele, trebuie să înţelegem împreună fenomene noi. Trebuie să ne educăm copiii în spiritul acesta. Aceste experienţe noi ne ţin împreună, nu cele materiale.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”