Obiceiuri nocive în relația de cuplu. Cum readucem dragostea și pasiunea în cuplu

  • Publicat:
  • Actualizat:
Obiceiuri nocive în relația de cuplu. Cum readucem dragostea și pasiunea în cuplu

Obiceiuri nocive – în cadrul terapiei de cuplu, cel mai mult se lucrează cu obiceiurile nocive ale celor doi. În principiu, fiecare consideră că deține adevărul pur și comportamentele sale sunt corecte.

Astfel, se pleacă de la două tipuri de obișnuință:

  • obișnuința de a considera că propriul comportament este cel corect. Fiecare persoană dorește să creadă despre sine că se manifestă corect, făcând tot ce este important pentru partener, dar nu primește mare lucru înapoi.
  • obișnuința de a-și motiva comportamentele negative ca forme de protecție. Dacă în cursul discuțiilor fiecare își descoperă un comportament negativ, preferă să considere că acesta apare doar când este provocat, când nu primește ceea ce merită sau când, pur și simplu, consideră că nu mai poate oferi fără să primească nimic în schimb.

Obiceiurile nocive în cuplu

Obiceiurile nocive pot fi întâlnite pe toate palierele relației de cuplu:

  • comunicare agresivă sau lipsită de asertivitate
  • lipsa comunicării afective, a sprijinului emoțional, a încurajărilor sau a mulțumirilor
  • lipsa umorului în comunicarea de zi cu zi (evaluarea și încercarea de a privi problemele cu care se confruntă cu umor pot duce la disiparea energiilor negative dintre cei doi)
  • obișnuințe legate de aspectul financiar, în sensul în care nu privesc bugetul familiei ca pe un bun comun, ce trebuie pus la dispoziția familiei pentru a beneficia împreună de o viață frumoasă
  • lipsa ritualurilor comune ce le pot aduce buna-dispoziție (cei doi pot practica împreună un sport, pot învăța să cânte la un instrument, pot merge la cursuri de dans etc.)
  • ritualul vieții sexuale (lipsa imaginației în pat, a dorinței de a discuta despre propriile fantezii sau frica de nu fi judecat dacă spui ceea ce îți dorești)
  • ritualul curățeniei corporale sau în casă

Ce pot face două persoane care se simt captive în propriile obiceiuri nocive

Pentru o abordare corectă, cel mai bine ar fi să apeleze la ședințe de terapie de cuplu. Astfel se pot evidenția cu ușurință care sunt greșelile de abordare, dar și care sunt cele mai ușoare căi prin care cei doi își pot regăsi pasiunea.

Dacă nu doresc să apeleze la ajutor specializat, pot face fiecare două  liste: 1) ce îmi place la partener și ce doresc să păstrez și 2) ce nu îmi place și doresc să schimb.

Pot face apoi schimb de liste și pot lucra pe ceea ce li se cere în acestea. Apoi mai au nevoie de timp și răbdare pentru a obține cele mai bune rezultate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Psihoterapeut & Coach Constantin Cornea
Oferă consultaţii pentru: psihoterapie şi consiliere pentru copii, adulţi, de grup, de familie, psihoterapie pentru depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburări de personalitate, tulburări alimentare, tulburări de natură sexuală, tulburări ale somnului, atacuri de panică. A susţinut ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân