Infidelitatea: ce o poate prezice

Infidelitatea poate duce la destrămarea cuplului.
  • Publicat:
Infidelitatea: ce o poate prezice

Infidelitatea este una dintre principalele probleme dintr-un cuplu, studiile arătând că aproximativ una din patru persoane sau una din cinci își vor înșela partenerul. În cazul cuplurilor tinere aflate în relații matrimoniale statisticile ne arată că unul din două sau unul din trei cupluri se vor confrunta cu infidelitatea unuia dintre parteneri.

Un set recent de studii publicate în Journal of Sex Research a folosit un algoritm de învățare automată pentru a determina dacă infidelitatea este previzibilă și de a descoperi, de asemenea, care sunt cei mai mari predictori.

Unul dintre studii a implicat un sondaj pe 891 de adulți cărora li s-au pus întrebări despre experiențele lor despre infidelitatea sexuală. Al doilea studiu a implicat un sondaj pe 202 cupluri mixte cărora li s-au pus aceleași întrebări despre infidelitate. În ambele studii, cercetătorii au colectat informații extinse despre viața sexuală a oamenilor, relațiile, mediile demografice și personalitățile acestora.

Cei mai importanți predictori ai infidelității

În ceea ce privește variabilele care au fost cele mai predictive, cercetătorii au descoperit că cei mai importanți predictori ai infidelității se află în relație. Cu alte cuvinte, factorii demografici (de exemplu, nivelul de educație) și de personalitate nu erau foarte implicați.

Chiar și genul a fost, în cel mai bun caz, un predictor inconsecvent în această cercetare. Faptul că genul nu a fost printre principalii predictori în general sugerează că diferența istorică de gen în infidelitate poate fi în scădere (deși nu este complet clar dacă femeile înșală mai mult acum sau dacă sunt mai susceptibile să vorbească despre infidelitate acest lucru față de femeile din trecut).

Cei mai consecvenți predictori din eșantioane și dintre tipurile de infidelitate (în persoană vs. online) au avut tendința de a fi caracteristici ale vieții și relațiilor sexuale ale oamenilor. Cei care aveau mai multe șanse să înșele au avut tendința de a:

  • Fi mai puțin mulțumiți de relațiile lor în general.
  • Avea niveluri mai scăzute de satisfacție sexuală în cuplu.
  • Avea o dorință sexuală mai ridicată, în general.
  • Declara mai puțină dragoste pentru partenerul său.

Atitudinile și comportamentele sexuale ale oamenilor au fost, de asemenea, predictive, indicând o tendință crescută de a înșela în rândul celor cu atitudini sexuale mai liberale, precum și al celor care s-au implicat într-o gamă mai largă de comportamente sexuale înainte (cum ar fi faptul că au făcut sex anal sau au folosit jucării sexuale).

Cu alte cuvinte, cei care privesc sexul printr-o lentilă mai restrictivă par mai puțin înclinați să înșele, dar acest lucru se poate datora faptului că au opinii mai negative față de infidelitate, în primul rând.

Infidelitatea este complexă și nu are o singură cauză

O descoperire interesantă a fost că, deși a fi mai puțin mulțumit de relația de cuplu ar putea prezice șanse mai mari de a înșela, a existat de asemenea și un subeșantion de oameni foarte mulțumiți în relația de cuplu, care, totuși, au înșelat.

Așadar, infidelitatea nu este întotdeauna determinată de a fi într-o relație nefericită sau de a avea parte de o viață sexuală nesatisfăcătoare. Factorii care determină un partener să fie infidel sunt de o complexitate aparte.

Aceste rezultate sugerează că, atunci când vine vorba de prevenirea infidelității, abordarea nevoilor/dorințelor sexuale și a problemelor relaționale de la început este probabil cea mai fructuoasă strategie, deoarece infidelitatea poate fi un indicator al stării relației.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân