Dragoste pe bancile scolii: sunt sanatoase relatiile romantice elev-profesor?

“E bine sau nu sa incep o relatie cu profesorul pe care il plac?”, intreaba o scolarita dintre multele care au trait o astfel de atractie interzisa. Psihoterapeutul Emilia Potenteu vine, ca de obicei, cu sfaturile.
Dragoste pe bancile scolii: sunt sanatoase relatiile romantice elev-profesor?
Dragoste pe bancile scolii: sunt sanatoase relatiile romantice elev-profesor?

„E bine sau nu sa incep o relatie cu profesorul pe care il plac?”, intreaba o scolarita dintre multele care au trait o astfel de atractie interzisa. Psihoterapeutul Emilia Potenteu vine, ca de obicei, cu sfaturile.

„Am 16 ani si sunt eleva la un liceu din Bucuresti. Va scriu pentru ca am nevoie disperata de un sfat – intre mine si profesorul de istorie exista de mai multa vreme flirturi, iar acum mi-a propus direct o intalnire la el acasa. Toate colegele imi spun sa merg inainte cu asta, si eu il plac mult, insa imi este si foarte frica. Stiu ca pot sa apara complicatii. Ce ma indrumati?”

Elevii cresc, se dezvolta, evolueaza alaturi de profesorii lor, care, datorita efectelor lor de aura, nasc afectiune si respect dezinteresat, ce poate fi usor confundat, pe fondul unor lipsuri afective, cu sentimente de alta natura.

In cazul in care profesorul da curs unor astfel de situatii confuze sau, si mai mult, initiaza un astfel de context, vorbim deja despre manipulare afectiva, seductie si profitarea de naivitatea tinerelor din pozitia privilegiata de dascal si indrumator, ceea ce contravine tuturor normelor legale, de etica, de morala sau de ordine interioara.

Pe de alta parte, o data cu trecerea anilor, toti ucenicii, fie ei elevi sau studenti, au ramas surprinsi de alegerea emotionala facuta la un moment dat, in privinta unui profesor, majoritatea neputandu-si explica de ce anume au fost atrasi in dezvoltarea acelor sentimente.

Poate fi interesanta experienta curata si ingenua a unei relatii platonice si neimpartasite cu un cadru didactic, dar nimic mai mult. Orice transpunere in realitate, are consecinte majore si este sortita esecului.

Emilia Potenteu: „Statistica neoficiala ne spune ca fiecare tanara, eleva sau studenta s-a indragostit o data-n viata de un profesor, sentimente de cele mai multe ori neimpartasite si ramase secrete, rareori marturisite sau facute public. Aceeasi statistica, subliniaza fara exceptie, consecintele negative ale inceperii unei astfel de relatii, pentru ambii parteneri, consecinte de ordin legal, sentimental si social.”
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Emilia Potenteu - psiholog - Redactor
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân