Cum să vă salvați relația când gelozia vă domină cuplul

  • Publicat:
Cum să vă salvați relația când gelozia vă domină cuplul
Sursa foto: shutterstock

Gelozia este un factor de la care pornesc multe conflicte într-o relație de cuplu. Însă, dacă pornim de la premisa că gelozia nu este nicidecum o reacție îndreptățită, iată câteva sfaturi ca această să rămână conținută, iar cuplul să fie protejat astfel de neplăceri.

Ce este gelozia, înainte de toate?

Gelozia a existat dintotdeauna, iar mărturie stau episoadele biblice în care această este menționată, precum și poveștile din mitologia greacă, în care gelozia a produs scenarii neplăcute. Ea nu te face să progresezi ci, din contră, te ține pe loc.

Gelozia declanșează atitudini nepotrivite, obsesii, agresivitate sau paranoia așa că este ideal să o stăpânim pentru a nu o lăsa să ne domine.

Citește și: Gelozia în cuplu: ce este și cum o putem controla?

Gelozia TREBUIE abordată onest

Este necesar ca partenerul geloc să facă un pas în față și să discute deschis despre asta cu celălalt. Să împărtășească ce anume simte, ce gândește și, cel mai important, ce anume din trecutul sau îl face să reacționeze așa.

Poate fi vorba de o traumă din copilărie sau de o experiență dureroasă din trecut. Oricum ar fi, comunicare este cheia!

Resigurarea, deosebit de importantă

Dacă ești partenerul gelos din relație, spune-i celuilalt ce anume te-ar face să te simți mai bine. Poate să te sune mai des? Poate să îți facă complimente? Să îți arate grijă? Dacă ăa aflați la o petrecere, să nu te neglijeze, să te includă rapid în discuțiile cu ceilalți? Iarăși, ne întoarcem la comunicare. Verbalizează toate aceste lucruri, ar putea salva multe dispute.

Trasează limite clare

Care sunt contextele, gesturile sau comportamentele care îți declanșează gelozia? Pune-le pe toate pe hârtie, apoi în funcție de fiecare, agreați o limita, o granița realistă astfel încât să te simți în siguranță, respectată/iubită/apreciată.

În loc de concluzie…

Aparte de factorii declanșatori, de puntea emoțională către trecut, de reasigurări sau granițe sănătoase, ce mai puteți face ca și cuplu? Ei bine, să creșteți împreună, să vă prețuiți mai mult, să aveți mai multă încredere în voi, individual, dar și în cuplu.

Citește și: Gelozia, dușmanul dintre multe cupluri. Cum o putem controla?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân