Ce este și de ce apare filofobia – teama de relații de dragoste?

Filofobia nu este considerată o afecțiune psihică, însă afectează mult calitatea vieții.
Ce este și de ce apare filofobia - teama de relații de dragoste?
Foto: Shutterstock

Atunci când cea mai bună prietenă a mea mi-a spus că a primit o cerere în căsătorie de la iubitul ei, i și mi s-a părut cel mai bun lucru care i se putea întâmpla. Sunt împreună de 4 ani și au reușit până acum să facă față diverselor provocări pe care orice cuplu nou cu vârste peste 40 de ani le are. Copiii celuilalt, foștii parteneri, diferențele culturale. La care se adaugă traumele fiecăruia, limitările, temerile. Și ea era foarte fericită, căutam deja haine pentru nuntă. Însă, surprinzător, toată euforia ei a compleșit-o și s-a transformat în dureri fizice.

 

Mai mult, zile întregi și-a pierdut vitalitate, pofta de viață. A avut dureri de cap. Și toate fără o aparent o cauză exactă. Pentru că trăiește într-o țară în care are acces la psihoterapie prin casa de asigurări de sănătate, a ajuns la psiholog. Și i-a spus că manifestă aceste simptome fizice deoarece îi este frică de relații. Da, frică de relații. Unii specialiști o numesc filofobie. Însă, filofobia nu este clasată ca un diagnostic medical, deci nu este o afecțiune.

Filofobia este frica de a te îndrăgosti, însă este și frica de a intra în relații de dragoste

De asemenea, tot de filofobie suferă și cei care au temeri intense că nu vor putea menține o relație de dragoste. Mai, mult în cazuri extreme, cei care suferă de filofobie se autoizolează, sunt singuratici. Mai pe scurt, fac tot ceea ce pot să nu se atașeze emoțional în sens romantic de nimeni.

În cazul prietenei mele este cumva de înțeles acest comportament, deși neașteptat. Dispariția tragică și neașteptată a fostului soț a lăsat urme adânci în sufletul ei. Deși își dorește să fie într-o relație și a tot avut relații, pasul următor căsătoria a speriat-o atât de mult încât a început să somatizeze la nivel fizic. Practic, corpul ei care a înregistrat toată durerea fizică ce a urmat dispariției soțului ei, a dat aceleași semne ca după tragicul eveniment.

Din ce cauze se poate instala filofobia

Pe lângă foste relații traumatizante, relații toxice, abuzuri fizice, abuzuri emoționale, divorțuri pot sta la baza filofobiei.

La aceste cauze se adaugă inclusiv chestiuni culturale în țările în care căsătoria este impusă de familie, religie. S-a constatat că le este teamă să se implice cu adevărat și cei care au experimentat în repetate rânduri respingeri dureroase.

Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Recomandare video
Top 5 alimente sănătoase care îngrașă