Abuzul emoţional, asasinul sigur al relaţiei de cuplu: 7 semnale pe care nu trebuie să le ignori

Abuzul emoţional ia naștere în momentul în care ești expusă în mod constant la cuvinte și tratamente care te fac să te simți inadecvată, neiubită, fără nicio valoare. Iată cum îl recunoști!
  • Publicat:
Abuzul emoţional, asasinul sigur al relaţiei de cuplu: 7 semnale pe care nu trebuie să le ignori
Sursa foto: shutterstock

Abuzul fizic poate fi recunoscut cu ușurință, însă abuzul emoțional este adesea omis de membrii familiei, de prieteni sau chiar de victime. Și poate aduce cu sine consecințe extrem de serioase! Astfel că este esențial să îi recunoaștem semnalele și să luăm atitudine. 

Semne că ești victima abuzului emoțional în relația de cuplu

Chiar dacă nu lasă urme la suprafață, abuzul emoțional poate fi unul dintre cele mai dureroase și mai greu de înțeles moduri de a răni pe cineva într-o relație. Iar paradoxul este că, dacă o lovitură fizică se vindecă, fără a lăsa urme de cele mai multe ori, rănile provocate de abuzul emoțional lasă cicatrici care dispar cu greu sau chiar niciodată în unele cazuri.

Iată care sunt cele mai frecvente semne de abuz emoțional în cuplu:

Controlul

Partenerul tău îți restricționează rutina și relațiile de zi cu zi? Îți controlează orice mișcare? Aceasta este o formă incipientă de abuz. O relație sănătoasă nu are controlul drept componentă, ci dimpotrivă, libertatea.

Manipularea

Simți că omul de alături îți exploatează punctele slabe și profită de vulnerabilitatea ta? Acesta este un alt semn al abuzului de natură emoțională. Într-o relație sănătoasă, partenerul chiar dacă îți identifică nesiguranțele, frustrările sau lacunele, nu profită niciodată și nu le scoate în față. Ba dimpotrivă, va căuta să îți dea încredere ca să le depășiți împreună.

Intimidarea

Orice acțiune care face o persoană să se simtă amenințată sau temătoare face parte din procesul de intimidare. Acesta poate include: țipete, gesturi agresive, distrugere (lovirea unui perete, aruncarea unui pahar). Iar da, acesta se numește abuz.

Critica asiduă

Partenerul tău te critică din orice? Necontenit? Și aceasta reprezintă o formă de abuz care, în timp, poate avea consecințe grave: poate duce la scăderea stimei de sine, a încrederii, la subminarea propriei persoane sau chiar la depresie.

Amenințările

Amenințările pot lua forma șantajului emoțional și subliniază un comportament extrem de toxic într-o relație de cuplu. Mai mult, abuzatorul poate recurge chiar și la amenințări cu sinuciderea sau vătămarea corporală. Desigur, toate aceste amenințări sunt mereu gratuite și au ca scop împiedicarea victimei de a ieși din relație.

Învinovățirea

Dacă partenerul tău a ajuns să îți spună că meriți abuzul și nefericirea în care trăiești, atunci cel mai probabil nivelul tău de anduranță a depășit cu multe barierele unei relații sănătoase. Ai ajuns la capătul puterilor și te simți vinovată pentru tot ce ți se reproșează? Ba mai mult, îi găsești scuze comportamentului atât de deplasat? Ieși din relație! Acesta e abuz și poate duce chiar la îmbolnăvire.

Ignoranța

Când partenerul refuză să comunice și se închide în sine, acest lucru poate fi la fel de dureros ca jignirile, disprețul sau atitudinea defensivă. Și deoarece refuză să coopereze, acest fapt sugerează doar că nu îi pasă de tine și te respinge.

Concluzie

Ieșiți din relațiile toxice imediat ce identificați un semnal de abuz. E complet nesănătos și nimeni nu merită să trăiască astfel! 

Surse: Forbes, HealthLine, InStyle

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân