Sănătatea mintală NU înseamnă (doar) absența bolii

  • Publicat:
Sănătatea mintală NU înseamnă (doar) absența bolii

Sănătatea mintală nu înseamnă doar să putem trece cu brio peste greutățile vieții, ci să ne și bucurăm de ea, de relațiile cu ceilalți și de noi înșine, spun specialiștii.

Dacă fac față greutăților înseamnă că sunt bine?

Dacă luăm în considerare teoria conform căreia cu toții experimentăm traume din copilărie/adolescență, iar vindecarea emoțională devine principalul nostru obiectiv, ei bine, mulți cercetători avertizează faptul că vindecarea poate avea loc DOAR atunci când ne simțim în siguranță. Iar siguranță NU înseamnă doar lipsa pericolelor, ci și prezența conectării.

Carol D. Ryff, psiholog și cercetător american, identifică 6 factori importanți pentru sănătatea noastră mintală, unul dintre aceștia fiind relațiile pozitive cu ceilalți, respectiv conectarea menționată anterior. Prin conexiuni pozitive, cercetătorul face referire la relațiile care includ empatie reciprocă, intimitate și afecțiune.

Citește și: Sfaturi pentru sănătatea mintală – cum să-ţi găseşti echilibrul

Criterii de evaluare a binelui nostru mintal

Restul factorilor identificați de Carol D. Ryff sunt: autonomia, sentimentul de control, dezvoltarea personală, scopul în viață și acceptarea de sine.

Autonomia

Putem avea parte de autonomie și de conectare cu ceilalți, atâta vreme cât NU confundăm autonomia cu acel tip de independenț care nu ține cont decât de noi înșine.

Sentimentul controlului

Sentimentul controlului nu merge în direcția așteptărilor nerealiste de a avea control asupra mediului, de pildă, sau altor oameni, situațiilor de viață și etc. Controlul ține de capacitatea noastră de a gestiona evenimente, cu încredere în resursele personale, cu acceptarea emoțiilor și înmulțirea oportunităților.

Dezvoltarea personală

Dezvoltarea personală face și aceasta referire la creșterea noastră ca un tot, emoțional, psihic, spiritual. Mai ține și de deschiderea către experiențe noi de viață, către ieșirea din zona de confort sau de îmbunătățirea propriilor comportamente în timp.

Scopul în viață

Scopul în viață se referă la sentimentul potrivit căruia viață trebuie trăită cu SENS, aliniată unui scop personal bine definit și cu obiective pe termen lung.

„Adevărul este că, odată cu creșterea binelui nostru mintal și emoțional, crește calitatea vieții, ne redobândim plăcerea de a trăi, învățăm că binele este mai mult decât absența răului…”, notează Carol D. Ryff.

Citește și: 4 trucuri de sănătate mintală pe care le folosesc psihologii pentru a scăpa de stresul cotidian

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân