Pokerul: între sport al minţii şi joc de noroc

Jocul de poker este unul extraordinar de popular pe întreaga planetă, fiind fără doar şi poate cel mai popular joc cu cărţi inventat vreodată.
  • Publicat:
Pokerul: între sport al minţii şi joc de noroc

Cu rădăcini tocmai în China anilor 900, jocul de poker este unul extraordinar de popular pe întreaga planetă, fiind fără doar şi poate cel mai popular joc cu cărţi inventat vreodată. Progresul fantastic al tehnologiei şi extinderea rapidă a ariei de acoperire a internetului, caracteristice începutului secolului 21, au făcut posibil ca pokerul să poată fi jucat şi pe internet. Iar acest lucru a determinat rapid o explozie a numărului de fani al acestui joc în parte de noroc, în parte de strategie.

La aproximativ 10 ani de la apariţia primilor operatori de poker online, potrivit statista.com, numărul jucătorilor ce practicau acest joc pe bani reali depăşea 22.2 milioane la nivel global.

Principala controversă în ceea ce priveşte jocul de poker este legată de cât la sută este noroc şi cât la sută este ştiinţă.

Părerile sunt foarte împărţite, cu o categorie bine definită a celor ce dezaprobă din start orice relaţionare a pokerului cu sporturi ale minţii, aşa cum sunt, de exemplu, şah sau Go, şi una a celor cu adevărat pasionaţi de poker, care la un moment dat făceau lobby pentru a fi introdus ca şi disciplină sportivă la Jocurile Olimpice.

Deşi aminteam că se bucură de zeci de milioane de fani pe plan mondial, e clar că majoritatea populaţiei nu practică jocul de poker şi, pentru cei mai mulţi necunoscători, este mai la îndemână să îl considere doar un alt joc de noroc. Lucru de înţeles, dacă stai să de gândeşti că, la urma urmei, multe dintre locaţiile terestre în care se poate juca poker sunt cazinouri din care nu lipsesc sloturile sau mesele de ruletă şi blackjack.

Cam la fel stau lucrurile şi pe internet, unde orice operator de top care oferă poker online o face alături de jocuri de cazino şi pariuri sportive. Iată astfel de ce este atât de simplu să crezi că pokerul este pur şi simplu un joc de noroc.

De cealaltă parte, cei cu adevărat pasionaţi consideră că, pe termen lung, pokerul este mult mai mult un joc de ştiinţă decât unul de noroc, iar carierele unor jucători legendari, precum Doyle Brunson, Justin Bonomo, Daniel Negreanu, Phil Hellmuth, Erik Seidel, Phil Ivey şi mulţi alţii sunt dovezi incontestabile în sensul că pokerul nu este nici pe departe doar un joc de noroc.

În sprijinul iubitorilor de poker, al celor care ştiu că nu poţi avea succes constant la mesele de joc fără cunoştinţe solide, strategii bine puse la punct şi o serie de calităţi (răbdare, disciplină, concentrare), vin următoarele argumente.

Pokerul este un joc la care înfrunţi alţi oameni, nu „casa”. Spre deosebire de ruletă, zaruri sau sloturi, adversarii de la mesele de poker (live sau pe internet) sunt oameni ca şi tine. Principiul „casa câştigă întotdeauna” se aplică şi la poker, dar într-un alt mod, operatorii, fie ei online sau offline, oprind anumite taxe fixe în funcţie de jocul de poker oferit (mese cash, turnee SNG sau MTT). Astfel, pe termen lung, jucătorii experimentaţi se vor impune fără excepţie în faţa celor recreaţionali, iar acest lucru indică faptul că, în cele din urmă, norocul nu contează chiar atât de mult în poker.

Pokerul este un joc al matematicii şi al şanselor. În linii mari, acest aspect se rezuma la a şti când este profitabil să pui bani sau fise în joc, să dai „call” sau „fold”, să mergi „all-in” ori să blufezi sau să adopţi un stil de joc potrivit „stack-ului” pe care îl ai în faţă. Cei mai buni jucători de poker sunt cei care ia mereu deciziile potrivite, iar pentru a face asta trebuie să stăpânească foarte bine noţiuni precum „pot odds” şi „odds of hitting your draw”. Să ştii mereu ce şanse ai să câştigi o mână şi cât de mult merită să plăteşti pentru a vedea cartea următoare nu este deloc uşor şi totul se rezumă în cele din urmă la calcule matematice.

Dacă joci mai bine decât adversarii tăi, în cele din urmă vei câştiga. Pokerul este totuşi un joc de noroc, astfel că şi cei mai buni jucători din lume traversează perioade nefaste, în care nimic nu se leagă timp de câteva săptămâni sau chiar luni. Este ceva absolut normal, însă jucătorii buni ştiu cum să gestioneze astfel de perioade. Poţi oricând să pierzi în faţa unor jucători mai slabi, însă acest lucru se va întâmpla raportat la câteva mâini sau maxim sesiuni de joc. Pe termen lung, un jucător mai slab va fi mereu învins de unul mai bun, aşa că nu trebuie să te bazezi prea mult pe noroc la acest joc fascinant.  

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân