Îți plac dramele? Fă acest test!

Dramele există, însă ești, oare, o persoană căreia îi place să aibă o viață plină de astfel de evenimente dramatice?
  • Publicat:
Îți plac dramele? Fă acest test!

Dramele fac parte din în viețile noastre, însă trebuie să recunoaștem că există oameni care pur și simplu pare că nu se pot sătura de „telenovele”. Toată viața lor se desfășoară la foc rapid și pare ruptă dintr-un film dramatic, dar… de ce se întâmplă acest lucru? Specialiștii au câteva explicații extrem de interesante!

S-au născut așa sau au devenit?

Privind dintr-o perspectivă clinică, de obicei, astfel de trăsături se dezvoltă în familia noastră de origine, spun specialiștii. Oamenii pot dezvolta moduri de funcționare disfuncționale, cum ar fi crearea de drame în viața lor, în încercarea de a satisface o nevoie emoțională care nu a fost satisfăcută în timpul copilăriei. Cu toate că a-ți crea drame pare să provoace extrem de mult stres, spun psihologii, totodată te poate face să te simți confortabil, dacă aceasta este modalitatea prin care ai învățat că poți fi văzut și auzit – chiar dacă generezi alte probleme.

Deși persoanele cărora le plac dramele riscă să-i exaspereze și epuizeze pe cei dragi, există speranța că ar putea depăși acest comportament – persoanele în vârstă au un scor mai mic la test decât cele mai tinere, spun psihologii (verificați testul mai jos).

Pentru aceia care doresc să-și reducă dramele existențiale, psihologii recomandă terapia de grup, care poate ajuta oamenii să înțeleagă aceste situații dramatice într-un mediu sigur, încetinind ritmul înainte ca nivelul de dramă să devină prea mare. Este posibilitatea de a observa propriile intenții atunci când interacționează cu ceilalți și totodată de a sesiza o nepotrivire între intenție și ceea ce ajunge să fie comunicat, ceea ce i-ar putea face pe cei care au o mare nevoie de dramă să se simtă izolați și victimizați în cele din urmă.

Rachel Wiss, un psihoterapeut din New York, citat de psychologytoday.com își amintește de un membru al terapiei de grup care deseori începea sesiunile declarând că va fi ultima oară când participă. El insista că lucrează mai mult decât ceilalți membri ai grupului și că își pierde timpul. Deși anunțul său a stârnit frică și îngrijorare la anumiți membri la început, aceștia au început să devină iritați și furioși atunci când a continuat să facă această amenințare fără să acționeze efectiv. În timp, a ajuns să conștientizeze fapul că întregul său comportament era contraproductiv și în loc să revină la scena sa dramatică obișnuită, a învățat să comunice pur și simplu faptul că se simte lăsat pe dinafară – ceea ce a atras atenția tuturor în modul corect.

Ce fel de persoană ești: cu tendința de a crea dramele sau preferi liniștea?

Aflați ce tip de persoană ești susținând acest test.

Evaluați cât de mult sunteți de acord cu fiecare afirmație pe o scară de la 1 la 7 (total dezacord, dezacord, parțial dezacord, neutru, oarecum de acord, de acord, total de acord)

1. Uneori este distractiv să-i faci pe oameni să se supere.
2. Uneori spun ceva rău despre cineva cu speranța că va afla ce am spus.
3. Spun sau fac lucruri doar pentru a vedea cum reacționează alții.
4. Uneori întorc oamenii unul împotriva celuilalt pentru a obține ceea ce vreau.
5. Aștept înainte să vorbesc.
6. Îmi spun mereu gândurile, dar plătesc pentru asta mai târziu.
7. Mi-e greu să-mi opresc părerea.
8. Mulți prieteni m-au trădat.
9. Oamenii vorbesc adesea despre mine pe la spatele meu.
10. De multe ori mă întreb de ce mi se întâmplă lucruri atât de nebunești.
11. Simt că există oameni în viața mea care îmi vor răul.
12. O mulțime de oameni m-au nedreptățit.

De menționat este că a cincea întrebare trebuie scorată invers (socotiți 7 ca fiind 1 și 6 ca fiind 2, de exemplu).

Apoi adunați toate numerele și împărțiți-le la 12. Scorul mediu este de aproximativ 3,40, spun specialiștii.

Dacă ai obținut media de 5, atunci scorul va fi mai mare decât rezultatul a aproximativ 95% din populație!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”