Mergem la piata. Dar stim ce cumparam?

Cum imi dau seama in cazul condimentelor sau a ceaiului vandut la kilogram daca acesta a fost tinut in conditii optime inainte sa fie comercializat?
Mergem la piata. Dar stim ce cumparam?
Mergem la piata. Dar stim ce cumparam?
Fructele si legumele de sezon intetesc zumzetul din pietele agro-alimentare. Inca de la primele ore ale diminetii, comerciantii isi fac loc pe tarabe (improvizate uneori) pentru o noua zi. Tendinta de a cumpara dulciuri la kilogram, vin varsat, condimente si ceaiuri varsate si chiar muraturi vandute direct din butoi, in mijlocul pietei, a devenit obisnuinta.

Dar stim ce cumparam? Sunt respectate normele igienico-sanitare? Cum imi dau seama in cazul condimentelor sau a ceaiului vandut la kilogram daca acesta a fost tinut in conditii optime inainte sa fie comercializat? APC Romania va ofera o serie de sfaturi care trebuie urmate o data ajunsi in piata.

• Cumparati alimentele, atat preambalate, ambalate cat si vrac din raioanele specializate ale spatiilor amenajate, apartinand unor operatori economici autorizati ca: magazine alimentare, piete agroalimentare, unde sunt asigurate conditiile minime igienico-sanitare, ci nu de pe asfalt sau la colt de bloc.

• Evitati cumpararea alimentelor la vrac (condimente, fructe uscate, plante pentru ceai) care sunt expuse la comercializare in acelasi spatiu cu cele preambalate/ambalate; asigurati-va ca sunt respectate conditiile de microclimat, respectiv, de temperatura si umiditate, ca nu sunt urme de mucegai pe lada sau sacul in care sunt depozitate.

• Asigurati-va de calitatea alimentelor prin examinare vizuala privitor la: aspect, culoare, consistenta, textura care indica prezenta si activitatea unor microorganisme nedorite precum mucegaiurile sau de gust, miros care indica prezenta microorganismelor – anumite bacterii dau un gust de ranced etc.