Sfaturi pentru mămici: Cât trebuie să mănânce un bebeluș?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Sfaturi pentru mămici: Cât trebuie să mănânce un bebeluș?

Orice proaspătă mămică se întreabă aceleași lucruri:

 

 

La naștere, stomacul unui bebeluș are dimensiunea unei cireșe și poate conține doar 5-7 mm de lapte. Acesta este motivul pentru care bebelușul tău are nevoie să fie hrănit constant. Stomacul crește foarte repede, în doar 7 zile poate ajunge la dimensiunea unei caise și poate conține 45 – 60 ml de lapte.

La finalul primei luni de viață, stomacul bebelușului va fi cam de mărimea unui ou mare și poate conține 80-150 de ml de lapte. Ca să îți faci o idee, stomacul tău este aproximativ de mărimea unui grapefruit și poate conține 1.000 de ml de alimente.

 

Fiecare copil este diferit și are nevoi diferite. În majoritatea situațiilor nu există o cantitate fixă de lapte pe care un copil trebuie să o primească la fiecare masă. Însă, având informațiile corecte și urmărind evoluția și reacțiile bebelușului, vei putea să îți dai singură seama dacă s-a săturat sau mai are nevoie de mâncare în plus.

 

 

  • Cantitatea de lapte pe care bea o bea dintr-un singur sân variază între 30 și 135 de ml. Media se situează la 75 de ml.
  • Bebe poate mânca de minim 4 ori și maxim 13 ori pe zi, în funcție de pofta de care dă dovadă și cât de mult lapte suge la fiecare alăptare.
  • La o masă, bebelușul poate primi între 54 și 234 de ml de lapte, în funcție de greutatea lui dar și de organismul tău.
  • Băieții beau de obicei 831 de ml zilnic, în timp ce fetele beau aproximativ 755 de ml.

Acestea sunt doar niște cifre după care trebuie să te ghidezi, dar pe care nu trebuie să le iei ca adevăruri absolute. Pentru sugarii alăptați exclusiv, porția zilnică de lapte este de 478 – 1.356 ml de lapte, dar nici informația asta se poate să nu te ajute foarte mult.

După cum poți vedea, diferența între cele două limite este foarte mare, aproape triplă, așa că răspunsul la întrebarea ”cât lapte matern are nevoie un bebeluș”, nu este atât de ușor.

Când vine vorba despre un nou-născut, este foarte important cât de mult își dorește el să mănânce. Dacă este flămând îți va oferi toate semnele necesare pentru a înțelege că trebuie să îi dai să mănânce: se trezește brusc din somn, este agitat și își mișcă buzele, în general înainte de a începe să plângă. Va trebui doar să fii atentă la comportamentul lui și vei ști ce ai de făcut.

Dacă suge nerăbdător și înghite cu zgomot, asta înseamnă că încă nu s-a săturat. Dacă, însă, se oprește din supt, își relaxează mâinile și are un aspect somnoros, vei ști că a mâncat suficient la această masă. Dacă ai impresia că bebe mai dorește să mănânce și  nu ai suficient lapte, poți apela la mici trucuri pentru stimularea lactatiei.

Verificarea scutecului bebelușului, îți poate oferi, de asemenea, o idee dacă bebe a mâncat destul: un scutec umed la fiecare 3-4 ore, este un semn bun. Când vine vorba despre scaun, va trebui să înveți care este ritmul propriu: unii bebeluși fac caca de fiecare dată când mănâncă, alții fac o singură dată pe zi.

Bebelușul tău crește cu pași rapizi. Va crește în primul an mai mult decât în orice alt moment al vieții lui, dublându-și greutatea până la vârsta de 5-6 luni și tpână la finalul primului an de viață isi va tripla greutatea de la nastere. Fie că optezi pentru lapte matern sau formulă, este important să îi oferi bebelușului ceea ce are nevoie pentru o dezvoltare optimă.

Atâta timp cât și tu și bebelușul sunteți fericit, înseamnă că faci totul foarte bine.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân