(P) Alăptarea: tratamente și medicamente stimularea lactației pentru un bebe fericit!

  • Publicat:
(P) Alăptarea: tratamente și medicamente stimularea lactației pentru un bebe fericit!

Multe mame sunt reticente să ia medicamente sau tratamente din plante atunci când alăptează. Există acea teamă, de altfel justificată, că ceea ce înghite mama se transmite celui mic prin lapte. Și acest lucru este adevărat, însă asta nu înseamnă că proaspetele mămici ar trebui să evite orice, mai ales anumite medicamente sau tratamente naturiste ce le pot ajuta în stimularea lactației.

Ce ne spune știința? Să vedem dacă există și care sunt principalele contraindicații în ceea ce privește folosirea medicamentelor pentru stimularea lactației.

Cu siguranță medicamentele care pot sau nu pot fi administrate reprezintă unul dintre cele mai populare subiecte și preocupări ale mamelor care alăptează. De fapt, multe cadre medicale sfătuiesc împotriva utilizării medicamentelor în timpul alăptării și, prin urmare, medicul dentist nu îndrăznește să facă anestezie locală, medicul curant se abține de la orice rețetă, chiar și specialiștii au îndoieli.

Cu toate acestea, sunt medicamente speciale pentru stimularea lactației care pot fi luate, fără probleme. Și pentru mai multă siguranță, mama trebuie să-și consulte medicul curant.

Suplimentele pentru alăptare disponibile în comerț sunt un tip de medicamente speciale pentru a crește producția de lapte matern. Sunt așa-numiții galactogogi sau lactogogi.

Acestea sunt medicamente sau substanțe similare, considerate a fi de ajutor în timpul inițierii sau întreținerii alăptării. Scopul lor ar fi creșterea și îmbunătățirea producției de lapte matern. Ele nu prezintă riscuri decât în cazul în care mama este alergică la anumite substanțe. Adesea, aceste medicamente stimularea lactatiei sunt compuse din mai multe plante, studiate de mulți ani, unele folosite de femei încă din cele mai vechi timpuri.

Dar întrebarea pe care ne-o punem cu toții este: sunt cu adevărat atât de eficiente și necesare?

O mamă își dorește mult lapte pentru bebelușul ei și, în majoritatea cazurilor, acest lucru depinde de un început bun de alăptare și de suptul de calitate. În cazul în care o mamă are puțin lapte, este recomandabil să consulte un profesionist pentru a evalua cazul fiecărei femei în parte și pentru a găsi împreună cea mai bună soluție cu scopul de a continua cu alăptarea naturală.

Producția de lapte matern este legată de hormonii care se află în corpul femeii imediat după naștere. Odată cu expulzarea placentei, nivelurile de progesteron scad brusc, declanșând producția abundentă de lapte prin prolactină. Nivelurile acestui hormon scad treptat în timpul alăptării, fără a conduce însă la o scădere a producției de lapte. Cantitatea de lapte produsă de sânul mamei este rezultatul mecanismului natural de cerere-ofertă: cu cât bebelușul aspiră mai mult din sân, cu atât acest lucru va crește cantitatea de produs. Prin urmare, dacă sânii se golesc în mod regulat, producția de lapte va rămâne constantă.

Cea mai bună modalitate de a asigura o hrană optimă pentru bebeluș este asigurarea unei plasări bune a acestuia la sân, precum și un drenaj adecvat al sânilor. Galactogogii sunt adesea recomandați ca ajutor pe parcursul alăptării. Cu toate acestea, înainte de a-i lua, trebuie să consulți sau să soliciți, așa acum aminteam mai sus, sfatul medicului.

Medicamente pentru creșterea producției de lapte matern

Substanțele utilizate pentru inducerea, menținerea sau creșterea producției de lapte matern sunt numeroase și variate. Singurele recunoscute farmacologic sunt cele furnizate chiar de companiile farmaceutice. Însă nu sunt singurele. Există multe plante care ajută la creșterea producției de lapte.

Încă din cele mai vechi timpuri, suplimentele naturale pe bază de plante sau consumul de alimente speciale au fost recomandate în întreaga lume pentru ca sânul mamei să producă mai mult lapte. Plantele denumite în mod obișnuit ca galactogogi sunt schinduf, sunătoare, ciulinul laptelui, anason, busuioc, semințe de fenicul, nalbă.

Se crede în mod obișnuit că ierburile naturale nu au contraindicații, de fapt, în unele cazuri pot exista efecte secundare doar la mamă. Nou-născutul, spre deosebire de mamă, este aproape întotdeauna scutit de acestea, deoarece cantitățile care sunt transferate în laptele matern sunt minime. În cazul remediilor pe bază de plante, dozele de administrare sunt aproximative. De obicei este indicată o doză standard.

Schinduful este cel mai frecvent recomandat galactagog erbaceu. A fost folosit ca condiment sau medicament de mii de ani, în special în India și Orientul Mijlociu. Aportul are loc folosind capsule. Doză corectă de utilizat este atinsă atunci când mirosul său este prezent în transpirația și urina mamei. Când acest lucru nu se întâmplă, se decide să iei o capsulă suplimentară pe zi.

Conform unui studiu, schinduful începe să funcționeze în decurs de 24 de ore de la prima doză. Dacă după primele 72 de ore nu există nicio modificare, atunci nu este eficientă. Oprirea bruscă sau lentă a tratamentului nu modifică cantitățile de lapte produse. Schinduful este o plantă cunoscută și pentru capacitatea sa de a reduce zahărul din sânge sau nivelul zahărului din sânge. Mamele diabetice sunt sfătuite să înceapă cu o singură capsulă pentru a evalua modificările de-a lungul zilelor și nu sunt recomandate celor cu alergii la nuci.

Ciulinul de lapte este o plantă erbacee, prezentă în Marea Mediterană. Aparține categoriei lactogogilor și dozele sale recomandate sunt de 3 capsule de 3 ori pe zi. Cel mai bun randament al acestuia apare în combinație cu schinduf.

Sunătoarea este un galactagog tradițional, utilizat pe scară largă în Europa pentru a crește producția de lapte matern. Este disponibil în diferite forme: ceai, tincturi, capsule. La fel ca schinduful, sunătoarea are și capacitatea de a reduce glicemia. Mamele diabetice trebuie să înceapă prin a lua o capsulă pentru a evalua cu atenție modificările.

Ciulinul de lapte este folosit în toată Europa, cunoscut sub numele de ciulinul Sfintei Maria, în cinstea Fecioarei. A reprezentat pentru creștini simbolul laptelui matern. Se folosește de obicei că infuzie.

Acestea sunt doar câteva plante care se regăsesc în medicamente naturiste pentru stimularea lactației. Față de medicamentele din farmacii, care trebuie luate numai după o consultare și o rețetă dată de medic, acestea pot fi luate și fără. Totuși, pentru o mai bună siguranță, întreabă în prealabil un specialist.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum le vorbești copiilor despre pandemie
Cum le vorbești copiilor despre pandemie
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân