Jurnal de adolescent: tati, vorbește-mi despre prietenie 

  • Publicat:
  • Actualizat:
Jurnal de adolescent: tati, vorbește-mi despre prietenie 

Ce înseamnă un prieten bun? La vârsta adolescenței, prieteniile se pot crea și pot dispărea foarte ușor. Acum voi vă antrenați pentru viață și încercați să vă găsiți parteneri sociali sau prieteni alături de care să vă bucurați de viață.

Vă puteți face un prieten la școală, dintre colegi, la sală sau în orice activitate pe care o faceți.

Un prieten bun ar trebui să fie un prieten pe care vă puteți bizui, dar căruia să îi oferiți și voi aceleași beneficii pe care el vi le oferă. O prietenie sinceră trebuie să se bazeze pe echilibru. Puteți avea aceleași preocupări și aceleași beneficii, cum de altfel puteți să vă completați. Mergeți împreună la școală, la sală sau aveți amândoi un hobby. El este mai sociabil, tu ești mai obiectiv.

De ce se strică atât de ușor o prietenie în adolescență?

De cele mai multe ori este vorba despre o persoană de sex opus sau despre dorința de a ieși mai mult în evidență.

Când apare o persoană de sex opus pe care și tu, și prietenul tău o admirați, pot apărea dispute pentru a o cuceri. Aceste dispute se pot remedia în timp, pot fi doar bătălii de scurtă durată sau pot acumula energii negative ce pot ține toată viața. Este foarte important să căutați să comunicați în permanență. O fată poate apărea oricând, însă prietenia voastră trebuie să fie mai puternică.

Dorința de vă arată cât de grozavi sunteți poate fi la fel de puțin benefică prieteniei. Puteți dori să demonstrați că sunteți mai frumoși, mai deștepți sau mai interesanți decât celălalt, ceea ce poate duce la tensiuni.

Nu uita, prietenia trebuie să fie importantă pentru amândoi. Este important să vă doriți amândoi să comunicați pentru a găsi cele mai bune formule prin care să depășiți situațiile conflictuale.

Dacă nu reușiți singuri, apelați la părinți sau la un profesor. Nu lăsați tensiunile negative să vă domine. La vârsta voastră, totul poate fi reparat.

Putem avea prieteni pentru toată viața?

Dacă comunicați corect, dacă doriți să descoperiți moduri prin care să vă depășiți furia, frica sau neputința, puteți crea o prietenie care să dureze toată viața. Dacă vă lăsați sentimentele negative să vă domine, puteți pierde amândoi.

Dacă unul are o relație și celălalt nu, mai putem fi prieteni?

Bineînțeles. Și de această dată, cheia o reprezintă comunicarea. Puteți fi ca o echipă în care nu are importanță că unul este mai bun și celălalt mai slab, unul are o zi bună și unul mai puțin bună, unul are o prietenă, celălalt nu. Echipa există pentru a vă face să vă sprijiniți și să vă completați reciproc. Și o echipă puternică poate învinge pe oricine: o situație, o problemă, un conflict sau, de ce nu, o altă echipă.

Ce mă sfătuiești în legătură cu prietenii?

Să încerci să îți faci prieteni pe oriunde mergi. Să ai valori importante pentru tine la care să nu renunți, dar pe care să le explici, nu să le impui. Să ai răbdare cu oricine, pentru că pot fi oameni buni și răi, care au nevoie doar de timp pentru a se manifesta așa cum sunt. Să încerci să fii un bun prieten și să ceri același lucru și de la celălalt. În fond, o prietenie trebuie să fie o stare de echilibru, prin completare sau prin asociere pentru amândoi.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Clinica Psievolution

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”