Dr. Diana Miclea: „Un copil obez are un risc mare, de până la 70%, de a deveni un adult obez”

Iată cum se calculează indicele de masă corporală la copii, ei fiind aflați în dezvoltare, dar și la adulți.
  • Publicat:
Dr. Diana Miclea: „Un copil obez are un risc mare, de până la 70%, de a deveni un adult obez”
Dr. Diana Miclea, medic pediatru și genetician

Cazurile de obezitate sunt în creștere la nivel mondial. Sunt diagnosticați atât adulți cât și copii. Am stat de vorbă despre complicațiile date de obezitate, dar și despre cum se calculează indicele de masă corporală indiferent de vârstă cu dr. Diana Miclea, medic pediatru și genetician.

 

CSÎD: Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme ale omenirii. Cum este definită?

Dr. Diana Miclea: Obezitatea este definită prin excesul de țesut adipos, care astfel reprezintă un factor de risc important pentru sănătate.

Cum se calculează indicele de masă corporală la adulți și la copii

CSÎD: Și totuși, multe persoane folosesc cuvântul obez chiar și pentru cineva cu câteva kilograme în plus…

Dr. Diana Miclea: Pentru a fi obiectivi în aprecierea acestui exces, se folosește indicele de masă corporală, reprezentând raportul dintre greutatea corporală (kg) și pătratul înălțimii (m2). Obezitatea la adult fiind definită prin valoarea indicelui de masă corporală peste 30 kg/m2.

CSÎD: Cum se calculează indicele de masă corporală la copii?

Dr. Diana Miclea: La copii însă, valoarea indicelui de masă corporală nu este interpretată prin raportare la un prag fix ca la adult, ci prin raportare la referințe sau standarde de aceeași vârsta și sex, întrucât copilul este un organism în dezvoltare.

CSÎD: La ce complicații duce obezitatea?

Dr. Diana Miclea: Excesul de țesut adipos conduce la disfuncții ale acestuia și ulterior la consecințe metabolice, ortopedice, cardiorespiratorii, psihosociale și multe altele.

Cu cât au crescut cazurile de obezitate la nivel mondial în ultimii 25 de ani

CSÎD: Trăim într-o lume în care obezitatea este diagnosticată din ce în ce mai des….

Dr. Diana Miclea: Obezitatea este într-adevăr una din marile probleme ale omenirii nu doar prin riscurile pe care le aduce cât și prin prevalența mare în rândul populației generale, de circa 20%, procentaj triplat in ultimii 25 ani. Și la copii se observă astăzi un exces ponderal la aproximativ 15%, spre deosebire de un procentaj de 2-3, observat acum 50 ani.

Un copil obez înseamnă un viitor adult obez?

CSÎD: Ce riscuri de a avea probleme de greutate au copiii care suferă de obezitate?

Dr. Diana Miclea: Un copil obez are un risc mare, de până la 70% de a deveni un adult obez, riscul fiind mai mare dacă obezitatea s-a instalat în jurul vârstei pubertății.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”