De ce unii copii au dinții strâmbi?

Explică de ce la unii copii apar dinții strâmbi medicul stomatolog dr. Aneta Munteanu
  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce unii copii au dinții strâmbi?

Dantura copiilor este una dintre grijile părinților responsabili. Igiena corectă, controalele la medicul stomatolog, dar și alimentația echilibrată sunt importante pentru ca dantura să se mențină în stare optimă. Și totuși, mulți părinți sunt uimiți de forma pe care dinții copiilor o au, de spațiile interdentare. Am dezvoltat subiectul cu medicul stomatolog dr. Aneta Munteanu.

 

CSÎD: De ce apar dinții strâmbi?

Dr. Aneta Munteanu: De cele mai multe ori dinții strâmbi apar când maxilarele sunt mai mici (mai înguste) și dinții, de obicei de dimensiune normală, nu au suficient de mult spațiu să fie aliniați corect. Rar, se întamplă ca dinții să aibă o dimensiune mai mare decât normal și atunci, chiar dacă maxilarele sunt dezvoltate normal, apare înghesuirea.

CSÎD: Ar putea și o problemă ce se leagă de sănătatea danturii?

Dr. Aneta Munteanu: Cariile complicate netratate pot duce la pierderea prematură a dinților de lapte și acest lucru poate duce la micșorarea spațiului necesar pentru erupția dinților permanenți. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul în care se pierd precoce dinții temporari din zona laterală.

Suptul degetului poate duce la apariția dinților strâmbi

CSÎD: În ce alte situații mai pot apărea dinții strâmbi?

Dr. Aneta Munteanu: Pot să mai apară dinții strâmbi și datorită unor obiceiuri incorecte precum suptul degetului.

Spațiile interdentare – de ce apar la unii copii?

CSÎD: De ce unii copiii au spații mari între dinți?

Dr. Aneta Munteanu: Sunt situații în care copilul poate să moștenească niște maxilare de dimensiune mai mare de la unul dintre părinți și niște dinți de dimensiune mică de la celalălt părinte. Datorită acestei discrepanțe între dimensiunile maxilarelor și cele ale dinților apare această spațiere. Mai rar se întâmplă să fie niște dinți permanenți cu dimensiune mică și maxilare de dimensiune normală.

Alte cauze ale spațierii dentare

CSÎD: Se mai întâlnesc și alte situații?

Dr. Aneta Munteanu: Mai pot apărea spațieri vizibile la dinții superiori în zona anterioară atunci când lipsesc mugurii unor dinți permanenți (de exemplu: incisivii laterali superiori).

dr. Aneta Munteanu, foto arhivă
Dr. Aneta Munteanu, medic stomatolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”