Copii multi, dinti putini

Specialistii spun ca sarcina are uneori efecte negative asupra sanatatii danturii viitoarei mamici.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Copii multi, dinti putini
Copii multi, dinti putini

Mamele platesc cu cate un dinte pentru fiecare dintre copiii ei, spune o vorba de duh din folclorul nemtesc care s-a demonstrat in zilele noastre a fi cat se poate de reala.

O echipa de cercetatori de la Universitatea New York si Universitatea Yale au aratat ca indiferent de statusul economic si social, orice femeie care da nastere mai multor copii isi va pierde, de-a lungul vietii mai multi dinti. Studiile au luat in calcul 2.635 de femei din SUA, cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani de diferite conditii socio-economice.

Rezultatele studiului arata ca femeilor care traiesc in belsug si nu au facut copii le lipsesc cel mult cate un dinte, celor cu un copil – circa doi dinti, iar celor cu peste patru copii – in jur de cinci dinti. Situatia sta altfel in cazul femeilor sarace: cele care nu au copii pierd, in medie, cate doi dinti, cele cu un singur copil pierd circa trei dinti, iar femeile care au dat nastere unui numar de cel putin patru copii sunt in pericol de a pierde mai mult de opt dinti.

Concluzia cercetatorilor este ca statusul socio-economic nu influenteaza in niciun fel faptul ca dantura este afectata de sarcina. Explicatia consta, potrivit aceleiasi surse, in faptul ca mamele evita vizita la stomatolog in timpul sarcinii, de teama radiatiilor asociate cu radiografiile dentare.

Gingivita, cea mai mare problema a gravidelor

Gingivita pare a fi cea mai intalnita afectiune bucala in randul femeilor insarcinate. Aceasta se manifesta prin inflamarea gingiilor, care devin sensibile, mai ales la periaj, si sangereaza. Gingivita este cauzata de o bacterie care se formeaza in spatiul dintre dinti si gingii. Viitoarele mamici sunt mai expuse acestei afectiuni decat restul persoanelor deoarece nivelele mai mari de progesteron si estrogen din corp determina o crestere a circulatiei sangvine, mai ales prin gingii.

Citeste si Medicatia in timpul sarcinii
Back to the Future

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”