Cate aniversari, atatea praguri

Revista „Ce se intampla, doctore?” implineste 1 an. Daca stai sa te gandesti putin, realizezi ca 1 an e mult, de fapt. 1 an inseamna 365 de zile, 4 anotimpuri, conceperea si nasterea unui copil, constructia unui zgarie-nori, un bebelus care in
  • Publicat:
Cate aniversari, atatea praguri
Cate aniversari, atatea praguri

Si normal ca ajungi sa te gandesti la ce inseamna 1 an intr-o relatie. Pai, majoritatea cuplurilor isi ureaza „La multi ani!” cand implinesc doar o luna de cand sunt impreuna. Apoi la 2 luni, la 3, la 4, iar la 6 luni deja sufla intr-o lumanare infipta intr-o jumatate de tort. Cam asa, nu? Asta poate pentru ca le e teama ca nu vor ajunge la 1 an.

Dar si daca reusesc, formula „La multi ani!” isi gaseste intr-adevar locul. Ai trecut prin perioada de tatonari, de sms-uri trimise la 12 noaptea, primul film, prima cearta, primul Craciun, prima excursie la mare, ziua ta de nastere si a lui au trecut si ele si, brusc, calendarul arata ziua in care, cu un an in urma, a fost primul sarut. E foarte frumos. Dar se mai intampla ceva, parca dupa atingerea acestei varste. Ceva greu de definit; un bilant, o comparatie usor nepotrivita intre primele zile ale relatiei si primele zile de dupa sarbatoarea de 1 an. Si apare de cele mai multe ori concluzia: „Hmm, parca nu mai e chiar ca la inceput…”

Nu de putine ori mi s-a intamplat sa le aud pe prietenele mele plangandu-se ca „iubitul meu, nu stiu, nu mai e la fel de atent ca inainte, parca e prea sigur pe el ca eu sunt iubita lui”. Iar intrebarea mea, logica, „Dar de cat timp sunteti impreuna?”, avea de cele mai multe ori raspunsul „Pai, am implinit de curand un an!” Gata, am gasit un cuvant potrivit: „Prag”.

E normal ce se intampla, treci prin clasicul prag de 1 an. E normal ca lucrurile sa nu mai fie ca la inceput, pentru ca relatia voastra s-a consolidat, a devenit mai profunda si trece intr-o alta etapa, poate mult, mult mai frumoasa. Sigur ca efortul de intretinere a relatiei, in general, le revine in egala masura ambilor parteneri, iar asa-zisele „praguri” se depasesc foarte usor sau uneori nici nu se simt, daca amandoi isi doresc acelasi lucru. Ar putea sa sune ciudat, dar eu chiar cunosc persoane tinere care nu au reusit sa treaca de acest prag. Si-au schimbat mereu partenerii, din dorinta de a retrai constant acea febra, atractie maxima, pe care primul an ti-o ofera si care, dupa cum se vede, le-a creat un fel de dependenta. Problema e ca pana la urma, dupa multe schimbari, cred ca incepe sa-si piarda farmecul… Exista „prag” la 1 an? Mergi mai departe, ca poate fi si mai frumos.

Altii considera ca pragul adevarat e la 2 ani de cand ai o relatie sau la 3, de fapt e la 5, nu, daca treci de pragul de 7 ani, gata, esti mare! Va spun ceva, dar nu vreau sa va demoralizez: am facut o mica cercetare intre prieteni si am aflat ca o relatie nu trece doar printr-un singur prag, urmeaza altele si altele, aproape la fiecare varsta. Sau poate nu sunt deloc, poate nici nu exista. Hai sa le consideram doar trecerile de la o etapa la alta a relatiei, fiecare cu farmecul si regulile ei. Exista crize, dar care pe cei isteti ii pot uni si mai tare. Nu te incapatana sa retraiesti mereu primul an! Mi-as dori sa te gandesti la ce a insemnat trecerea unui an din viata ta, nu numai alaturi de persoana iubita, ci alaturi de oricine altcineva apropiat tie, un an de cand te mobilizeaza o singura dorinta, un an in care ai facut constant acelasi lucru, chit ca e primul an de cand ai calculator, primul an de cand mergi la facultate sau la serviciu, primul an de cand esti casatorit. Si ai sa realizezi ca si mine ca un an inseamna enorm. Intr-un an chiar ti se poate schimba viata total.

Dupa 1 an de zile, relatia dintre cititor si revista „Ce se intampla, doctore?” s-a consolidat si trece si ea intr-o noua etapa. Ii urez revistei „La multi ani!” si la „La cat mai multe praguri trecute!”

Astept cu emotie sa-mi scrieti voi, dragi cititoare. Sa-mi scrieti despre tot ce va ocupa mintea, despre tot ce va bucura sau va enerveaza teribil. Sa stam impreuna la povesti!

[email protected]
www.danarogoz.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dictionarul numelor
Dictionarul numelor
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”