Andrada Tache, mamă și psiholog în Germania: De ce la nemți copiii de grădiniță nu răcesc așa des

Toamna nu se numără doar bobocii... Cu siguranță părinții copiilor abia intrați la grădinițe sau la creșe numără și răcelile...
  • Publicat:
Andrada Tache, mamă și psiholog în Germania: De ce la nemți copiii de grădiniță nu răcesc așa des
Andrada Tache, psiholog și psihoterapeut în Germania, foto arhivă

Se știe că intrarea în colectivitate înseamnă pe lângă lărgirea cunoștințelor, crearea prieteniilor, primii pași către independență și multe viroze respiratorii. Iar o viroză respiratorie a copilului înseamnă chiar și 2, 3 nopți nedormite ale părinților, zile în care lipsesc de la locul de muncă și evident foarte multe griji. Andrada Tache este mamă a 3 copii pe care îi crește în Germania și psiholog. Din experiența ei, a observat că la nemți copiii de grădiniță nu răcesc atât de des. Iată și câteva explicații scrise chiar de psiholog.

 

”Aș vrea să lămuresc puțin motivele pentru care eu cred că cei mici, în primul an de colectivitate, la grădiniță, în Romania, se îmbolnăvesc atât de des, lucru care afectează cât se poate de serios copiii și familiile lor. Am remarcat că asemenea probleme nu există în Germania. Din motive variate, cu siguranță și care merită un studiu științific separat. Părerea mea este că principalele motive sunt:

Copiii sunt scoși afară, la joacă, pe toate tipurile de vreme în Germania

1. Cauza de educație și de creștere. În România, copiii nu au acces la joaca liberă afară, pe ploaie, zăpadă, vânt, burniță, în nămol, în apă etc, la temperaturi cât mai variate, de teama îmbolnăvirilor. Adică, cei mici sunt prea protejați, prea înfofoliți, încotoșmăniți de nu se pot mișca, ajungând, la prima boare de vânt, să se îmbolnăvească. Lucru care, evident, le confirmă părinților anxietatea lor și ca, iată, trebuiau înfofoliți și mai bine, îmbrăcați și mai gros. Familia copilului uită că îmbolnăvirea e de așteptat, e ceva firesc și trebuie să treacă, fără o căruță de medicamente.

De obicei, nu se dau medicamente la copiii răciți în Germania

2. De altfel, aici în Germania, copiii nu primesc NICI UN medicament în cazul unei răceli dacă nu apar complicații. În felul acesta, imunitatea nu are ocazia să se creeze, cu toate ca aud atâția părinți care le dau micuților tot soiul de vitamine (lucru străin nemților, de exemplu). Mă uit la felul în care reacționează românii mei când văd cum îmi cresc eu copiii în Germania.

Majoritatea îmi spun că le mai trebuie alor mei câte o geacă, căciula pe cap, eșarfă, că trebuie ținuți în casă pe vreme urâtă, că nu e ok să îi las să se joace în apă la 16 grade cu soare etc. Totodată, văd că nu există asemenea îmbolnăviri repetate și cu forme urâte la copiii de grădiniță aici, în Germania, din experiența mea. Nu am făcut un studiu în acest sens, mă bazez doar pe observare la 3 grădinițe.

Nu toate grădinițele și creșele din România practică adaptarea treptată a copilului în colectivitate

3. Cauza emoțională. Adaptarea la grădiniță nu se face peste tot corect în România. Corect din punct de vedere psihologic pentru copil și pentru părinții lui. În calitate de psihoterapeut, pot spune că mă uimea ce se întâmpla în urmă cu peste 6 ani în țară și tind să cred că nu multe s-au schimbat. Tranziția către grădiniță este o perioadă delicată emoțional pentru orice copil (ca să nu zic pentru întreaga familie!). Părintele e nevoie să fie PARTE din proces, să îi fie alături zilnic în această tranziție emoțională majoră, iar copilul dus câte o oră, două maxim, până se acomodează, adică până face un atașament sănătos cu o educatoare, în PREZENȚA părintelui, și dorește și POATE emoțional și fizic să se separe de părinte, simțindu-se confortabil să rămână cu altă persoană. Asta înseamnă fără plânsete, urlete etc. Există și concediu legal pentru așa ceva, cam de 2 săptămâni, dacă nu mă înșel, în Germania. Orice altă abordare este un abuz emoțional al copilului. Normal că asta scade sistemul imunitar și duce la îmbolnăviri repetate. Sper ca acest punct de vedere să vă fie cu folos.”

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”