Alimentaţia copiilor mici de Sărbători – există variante de cozonac, de ciocolată, de sarmale permise

Reuniunile de familie se lasă cu festinuri culinare. Află ce variante de preparate culinare sunt sănătoase chiar şi pentru copiii mici.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Alimentaţia copiilor mici de Sărbători - există variante de cozonac, de ciocolată, de sarmale permise
foto 123RF

Vin Sărbătorile de iarnă. La români această perioadă este marcată şi prin preparate culinare specifice. Proaspeţii părinţi au multe griji în general legate de alimentaţia copilului mic zi de zi, dar mai ales în pragul Sărbătorilor de Iarnă. Ce e de făcut la reuniunile de familie când este posibil ca unele rude să îi mai dea micuţului puţină ciocolată, sarmale sau cozonac pentru că se uită cu poftă? Dr. Iulia Balint – medic pediatru ne lămureşte care sunt variantele sănătoase pentru copii.

CSÎD: Ce facem cu rudele care îi mai dau din când în când copilului sarmale, cozonac, ciocolată?

Dr. Iulia Balint: În primul rând trebuie să ştim că absolut orice se poate găti aşa încât să fie sănătos pentru copil de orice vârstă, chiar şi cei sub un an (dar nu sub 6 luni). Reţete există. Sarmale fără afumătură, cu carne slabă tocată de noi în casă la care nu s-au călit ingredientele pot fi consumate şi de către copii. Există reţete de cozonac fără zahăr, fără cacao. Sunt şi reţete de ciocolată bune chiar şi pentru bebeluşi peste 6 luni. Se combină avocado cu puţin carob şi gata ciocolata. Aşa că dacă avem variantele baby-friendly ale acestor preparate tradiţionale nu există scuza că micuţii poftesc. Ideal ar fi să gătim cu toţii sănătos şi mâncăm sănătos toată familia. Avocado în loc de maioneză în salata boeuf aduce un plus grăsimi sănătoase. Şi evităm oul crud care este un risc la orice vârstă. Discuţia se poate lungi, este nevoie de o reeducare alimentară a familiilor în România. Desigur dacă necunoscuţi în parc oferă dulciuri din comerţ, chipsuri etc cred că putem să plecăm de acolo fără să îi dăm copilului mâncare nesănătoasă.

Alimentaţia copiilor mici – de unde cumpărăm carnea pentru copii

CSÎD: Un alt subiect care preocupă mulţi părinţi este – cum să alegem carnea pentru copilul mic?
Dr. Iulia Balint:
Eu recomand să se citească eticheta înainte. După părerea mea, mai bine cumpăraţi produse locale decât produsele importate de la mare distanţă. Exemplu o carne bio a cărui animal a crescut în ţara X, sacrificat şi tranşat în ţara Y, adusă şi ambalată în România nu este cu nimic superioară unei cărni al cărui animal a crescut pe păşune la noi, sacrificat, tranşat, ambalat şi vândut aici. Şi la fructe şi legume. Local versus de sezon, versus distanţă mare… Prefer să cumpăr local. Şi la noi au apărut foarte multe ferme mici şi magazine online de unde ne putem aproviziona cu carne, ouă, lactate, legume fructe crescute responsabil.

CSÎD: Ce părere ai despre bebeluşii şi copiii vegetarieni?
Dr. Iulia Balint:
Aici sunt două aspecte. Cine decide acest vegetarianism? Da, aud des de copii care refuză carnea mult timp. Dar şi cazul 2: familia vegetariană, vegană sau raw vegană şi decide pentru copil. Neintrând în discuţii amănunţite pot spune ca fiind vorba de un organism în creştere şi un necesar special de nutrienţi , dacă se insistă să fie vegetarian (sau el singur), este posibil, dar cel mai bine ar fi să se plănuiască un plan alimentar în detaliu cu un nutriţionist. Mai ales la cineva vegan sau chiar raw vegan. Altfel este riscant şi putem afecta creşterea şi dezvoltarea fizică şi intelectuală a copilului.

Alimentaţia copiilor mici – ciocolata cu măsură

CSÎD: Mulţumim pentru ideea de ciocolată din avocado şi carob. Însă ciocolata adevărată stârneşte multe pasiuni. Ce facem cu copiii. Le dăm ciocolată?
Dr. Iulia Balint:
Putem să trăim fără ciocolată, mai ales la copilul mic. Cacao plus zahăr nu este o combinaţie foarte bună. Vrem în primii ani de viaţă ai copilului să cultivăm anume gusturi şi preferinţe. El este un viitor adult,iar preferinţa pentru zahăr se învaţă. Dacă trebuie (e Crăciun, o ocazie specială), nu alegeţi o ciocolată pentru copii – au cel mai mult zahăr. Alegeţi una de calitate, care să nu aibă ulei de palmier industrial adăugat. Şi limitaţi cantitatea.

CSÎD: Apropo de vicii. Sunt mulţi copii care nu acceptă să mănânce dacă nu se uită la desene animate. Este bine, nu este bine? Cum scăpăm de acest obicei?
Dr. Iulia Balint
: Nu este absolut deloc OK din foarte multe motive. După cum am zis în primii ani de viaţă vrem să cultivăm obiceiuri bune. Iar obiceiul de a nu fi atent la ce şi cât mănânci este unul dintre cele mai dăunătoare. Pentru că nu va învăţa senzaţia de saţietate şi foame cum trebuie, iar rezultatul, mai târziu va fi un copil-adolescent-adult cu probleme de nutriţie. Poate părinţilor li se pare ca nu este aşa, că un copil de un an ştie să se oprească când e sătul, dar asta nu ţine mult, iar cu timpul va fi din ce în ce mai greu de renunţat la obiceiul de a mânca la desene. Orice învăţ are şi dezvăţ şi cu cât mai devreme cu atât mai bine. Nu există absolut niciun avantaj faptul că un copil mănâncă o linguriţă în plus în faţa tabletei. Avem doar dezavantaje.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”