3 efecte pozitive pe care jocurile video le au asupra creierului

  • Publicat:
3 efecte pozitive pe care jocurile video le au asupra creierului

Milioane de părinți din întreaga lume se plâng de copiii lor care petrec prea mult timp în compania jocurilor video, în loc să meargă afară cu prietenii sau să studieze. Unii dintre ei pur și simplu nu pot accepta că vremurile s-au schimbat mult de când erau tineri și că noile generații caută modalități complet diferite de distracție. Alții sunt pe deplin conștienți de acest fapt, dar tot cred că cei mici ar trebui să-și petreacă timpul liber într-un mod mult mai productiv.

Nu se poate nega faptul că petrecerea unui timp prea îndelungat cu jocuri pe calculator are dezavantajele sale. Copiii nu își petrec destul timp afară și, în schimb, privesc ecranele ore întregi, ceea ce este nociv pentru sănătatea lor. Mulți dintre ei nu își dezvoltă abilitățile sociale, deoarece jocurile le ocupă prea mult timp. Dar este totul întuneric și tristețe? Departe de așa ceva, pentru că, iată care sunt trei dintre efectele pozitive pe care jocurile video le au asupra creierului:

Jocurile video antrenează creierul

A fost confirmat prin cercetare științifică faptul că jocurile pe calculator au un efect benefic asupra calității vieții persoanelor cu dizabilități și a celor cu probleme de sănătate mintală. Rezultatul jocurilor este că zonele creierului responsabile de memorie, orientare spațială și organizare a informațiilor sunt influențate atunci când copiii (și adulții deopotrivă) joacă jocuri pe calculator. Cu toate acestea, ca orice alt exercițiu, și acesta trebuie să fie limitat. Oamenii de știință susțin că doar 30 de minute pe zi au un efect pozitiv asupra creierului nostru, așa că încearcă să limitezi timpul pe care îl petreci în fața calculatorului, dacă este posibil.

Jocurile video impactează mai multe zone ale creierului 

Partea creierului responsabilă de luarea deciziilor, de comportamentul social și de planificarea cognitivă se numește cortexul prefrontal. Prin urmare, dacă joci un joc care necesită planificare și interacțiune cu obiecte într-o lume virtuală, de fapt, exersezi acea parte a creierului tău, ceea ce este minunat, deoarece trebuie să o dezvolți pentru a face față situațiilor și problemelor din viața reală.

Pe de altă parte, există hipocampusul drept, care ne ajută să procesăm și să consolidăm informații, lucrând cu ambele tipuri de memorie, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Anumite jocuri pe care le joci pot, de asemenea, să te ajute să îți îmbunătățești memoria și să înveți cum să organizezi informațiile. Nu în ultimul rând, cerebelul, parte a creierului care controlează abilitățile motorii fine și activitatea musculară, este, de asemenea, impactat de jocurile video. Pasionații de jocuri video sunt cunoscuți pentru reacțiile și răspunsurile rapide la ceea ce se întâmplă în jurul lor, iar acest lucru se datorează faptului că cerebelul lor a fost antrenat mai mult.

Jocurile video îmbunătățesc abilitățile de rezolvarea a problemelor

Multe jocuri necesită abilități avansate de rezolvare a problemelor și te ajută să înveți cum se creează strategii. Acesta este un instrument foarte puternic, în special pentru copii și adolescenți, care vor avea multe obstacole de depășit pe parcursul vieții. Fie că învață cum să folosească obiecte pentru a explora mediile virtuale și a rezolva probleme la o scară mică, fie că practică gestionarea problemelor la un nivel „global”, ei folosesc creierul pentru a-și gestiona resursele și a planifica, cât de bine pot, ce trebuie să facă în continuare. În cele din urmă, nu ar trebui să uităm că unele jocuri se bazează pe evenimente reale din istorie și că, de fapt, îi învață despre lumea așa cum era cândva. Astfel de jocuri îi vor inspira pe copii să descopere mai mult despre subiect, ceea ce reprezintă un beneficiu educațional suplimentar.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân