2 modalități să ajungi la pace cu adolescenții

Adolescenții au nevoie de reguli clare dar și de înțelegere și flexibilitate din partea părinților
  • Publicat:
2 modalități să ajungi la pace cu adolescenții
foto Ketut Subiyanto, pexels

Mulți părinți vorbesc despre provocările de ordin emoțional, financiar, profesional, psihologic cu care se tot confruntă de când au aflat că vor deveni părinți. Și cu toate că un nou-născut schimbă complet viața părinților, se pare că pentru ei cele mai mari provocări le aduc totuși adolescenții. Am stat de vorbă doi specialiști în psihologia copilului Emese Balog, Psiholog și Trainer și Elizabeth Balla, Psiholog, Trainer și Coach.

Cu siguranță ați auzit despre așa zisul egoism al adolescenților. Pentru că aceștia devin adulți sunt în punctul de a învăța noi moduri de a gândi și de a relaționa. Acest proces de dezvoltare îi face să fie foarte concentrați pe ei înșiși. Aceasta înseamnă că gândirea lor poate fi descrisă ca fiind egocentrică – centrată pe ei înșiși. Ei evaluează în mod constant și dau sens lumii, cu ei înșiși în centrul acesteia. “Provocați adolescenții să se gândească la idei, concepte sau oameni prin conectarea lor cu subiectul, cu modul în care îi va afecta sau nu. A le cere părerea sau a încadra o conversație în așa fel încât să-i implice personal este o modalitate simplă și ușoară de a-i convinge.”, explică Emese Balog, Psiholog și Trainer.

Regulile și respectarea lor au un rol extrem de bine stabilit

Chiar dacă unii părinți nu vor să fie autoritari, ei bine regulile sunt necesare pentru buna creștere și dezvoltare psihologică a copiilor.

Orice copil are nevoie de reguli și de limite, indiferent de vârsta la care se află. Părintele trebuie să știe când să fie permisiv și afectuos și când să traseze limite. Cu predilecție în perioada adolescenței, impunerea unui set de reguli va putea ajuta să fiți clari cu ce este și ce nu este negociabil când vine vorba de independența copilului.

“În anii adolescenței, este bine să implicăm copiii în elaborarea regulilor pentru că acest lucru îi vă ajuta să înțeleagă de ce regulile sunt importante. Aceasta înseamnă totodată că au mai multe șanse să vadă regulile drept corecte și să le respecte. Odată ce setul de reguli este realizat și pus în aplicare, aplicați-le în mod consecvent și evaluați-le totodată în mod regulat pe măsură ce copilul se dezvoltă. Monitorizați cât de bine își gestionează copilul independența, deoarece acest lucru vă va ajuta să știți când trebuie regulile ajustate.”, explică Elizabeth Balla, Psiholog, Trainer și Coach.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân