15 tradiții neobișnuite de Crăciun în întreaga lume

De Crăciun, există o groază de tradiții care mai de care mai sofisticate sau neobișnuite și care diferă în funcție de zonă.
  • Publicat:
15 tradiții neobișnuite de Crăciun în întreaga lume
15 tradiții neobișnuite de Crăciun în întreaga lume sursa foto: shutterstock

Crăciunul este acea sărbătoare care se celebrează în întreaga lume. Deși s-ar putea să fi început ca un festival exclusiv creștin, oameni din toate colțurile lumii l-au îmbrățișat de-a lungul anilor și au adăugat propriile tradiții pe parcurs. Fie că o vezi ca pe o sărbătoare religioasă, fie ca pe ceva cât se poate de comercial, cu siguranță îți vor stârni curiozitatea modurile prin care alte popoare sărbătoresc această sărbătoare mondială.

Priviți caprele Yule în Suedia și festivalul KFC în Japonia. Descoperiți figurine care execută actul de defecare din Spania și faceți cunoștință cu cei 12 flăcăi de Yule ai Islandei.

  1. Krampus, Austria

Krampus este o figură cu coarne, asemănată cu o jumătate de capră, iar cealaltă jumătate demon. Se spune că în perioada Crăciunului, această creatură pedepsește copiii care s-au comportat urât.

În majoritatea tărilor, Moș Crăciun aduce cadouri copiilor care au fost cuminți pe tot parcursul anului, dar Austria găzduiește și complicele lui rău. Această tradiție este populară în toată Austria, sudul Germaniei, Ungaria și chiar nordul Italiei, unde poți vedea oameni îmbrăcați în Krampus mergând pe străzi, în decembrie.

  1. Capra Yule, Suedia

Capra de Yule este un simbol al Crăciunului și implicit, o tradiție a zonelor Nord Europene și Scandinave. Capra de Yule suedeză datează din secolul al XI-lea când se spunea că este un însoțitor al Sfântului Nicolae, care avea puterea de a controla diavolul (precum Krampus). Până în secolul al XIX-lea, capra era cea care dădea cadourile, iar oamenii se îmbrăcau în capre pentru a le distribui. Astăzi, Capra de Yule este în mare parte un ornament de Crăciun care poate fi găsit în brazii de Crăciun din casele oamenilor și ornamentele stradale în orașele din Suedia.

  1. Actorii stradali, Letonia

Actorii stradali (sau mummers) se deghizează în animale sau personaje macabre, apoi merg din casă în casă pentru a alunga spiritele rele cu muzică și cântece tradiționale. În schimb, familiile le oferă mâncare și băutură. Mummerii sunt nevoiți să rămână deghizați și, pe lângă măști, aceștia își ascund vocea pentru a nu fi recunoscuți.

  1. La Bafana, Italia

În timp ce copiii italieni sunt vizitați de Moș Crăciun în fiecare ajun al Crăciunului, ei primesc o altă vizită pe 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei. Potrivit legendei, Befana este un personaj fictiv, mai exact o vrăjitoare care nu i-a făcut cadou pruncului Iisus în iesle. Pentru a se pocăi, acum dă daruri tuturor copiilor, care lasă ceva vin și mâncare pentru ea. Există o figură asemănătoare în folclorul rus, unde Babouschka, adică bătrână sau bunică în rusă, aduce cadouri copiilor înainte de Crăciun.

  1. Mături ascunse, Norvegia

Potrivit folclorului norvegian, vrăjitoarele și spiritele rele ies în Ajunul Crăciunului pentru a face răutăți. Așa că familiile își ascund măturile astfel încât vrăjitoarele să nu le fure pentru o plimbare la miezul nopții. Uneori chiar ard busteni de molid în șemineu pentru a le împiedica să coboare pe coș.

  1. Cina KFC, Japonia

Crăciunul nu este mare lucru în Japonia, în afară de cadouri și afișări luminoase. Cu toate acestea, au o cină neobișnuită în Ajunul Crăciunului. Datorită unei campanii de marketing festive din anii 1970 intitulată „Kentucky pentru Crăciun” a devenit o tradiție de sărbători ferm stabilită. Familii din toată țara merg la KFC-ul din apropiere pentru pui prăjit festiv.

  1. Festivalul Giant Lantern, Filipine

În fiecare an, în sâmbăta dinaintea Ajunul Crăciunului, orașul San Fernando din Filipine organizează Ligligan Parul Sampernandu, Festivalul Lanternului Uriaș. Mai multe sate se întrec pentru a construi cel mai frumos și mai elaborat felinar de hârtie. Ele pot măsura până la șase metri (20 de picioare) în diametru și sunt aranjate în modele complicate, cu culori vii.

  1. Aruncatul pantofilor, Republica Cehă

În ziua de Crăciun în Republica Cehă, femeile necăsătorite aruncă pantofii peste umeri către ușa de la intrare. Dacă pantoful aterizează cu vârful spre uşă, ea se va căsători în anul următor. Cu toate acestea, dacă călcâiul este îndreptat către ușă, ea va rămâne singură.

  1. Caganer, Spania

În regiunea catalană a Spaniei, scenele de naștere au adesea ceva neobișnuit. Caganerul poate fi găsit ascuns într-un colț mic și este în mod tradițional un bărbat cu pantalonii în vine și prins în actul defecării. Deși originile sale s-au pierdut în timp, el a început să apară în secolul al XVIII-lea și poate fi adesea găsit purtând haine și pălării tradiționale. Acum, puteți găsi chiar și versiuni Caganer ale celebrităților populare.

  1. Pânze de păianjen, Ucraina

Cea mai ciudată tradiție de sărbători din Ucraina implică pânzele de păianjen. Potrivit unei legende vechi, o văduvă săracă și copiii ei au găsit un brad de Crăciun în grădina lor, dar nu aveau bani să-l împodobească. Cu toate acestea, când s-au trezit în dimineața următoare, era acoperită de o pânză de păianjen, care s-a transformat în nuanțe de argint și auriu în lumina dimineții. În onoarea acestei întâmplări, ucrainenii atârnă decorațiuni în formă de pânză de păianjen pe brazii de Crăciun pentru a le aduce noroc.

  1. Flăcăii de Yule, Islanda

Tradiția spune că 13 flăcăi de Yule vizitează copiii din toată țara pentru a lăsa bomboane sau mici cadouri în pantofi. Fiecare dintre aceste personaje prezintă o personalitate diferită, deși toți au fost inițial farsori care lăsau cartofi putreziți copiilor obraznici.

  1. Saună în Ajunul Crăciunului, Finlanda

Saunele sunt un mod de viață în Finlanda, așa că nu este surprinzător că acestea fac parte și din Crăciun. Multe case au propriile lor saune, iar în Ajunul Crăciunului, saunele reprezintă locul unde te conectezi cu strămoșii morți de mult. După această sesiune, ei pleacă să sărbătorească, iar spiritele strămoșilor lor le iau locul.

  1. Patinaj în masă, Venezuela

În Caracas, capitala Venezuelei, locuitorii se îndreaptă spre biserică pentru liturghie în fiecare dimineață de Crăciun. Până acum totul pare să sune normal însă, aceștia petrec tot acest timp pe patine cu rotile. Această tradiție este atât de populară încât străzile orașului sunt închise traficului, astfel încât oamenii să poată merge în siguranță la biserică.

  1. Kalle Anka, Suedia

Crăciunurile suedeze sunt planificate în jurul unui televizor. După-amiaza, oamenii se adună în jur pentru a urmări Donald Duck. Acest lucru datează din anii 1960, când televizoarele erau noi și redau doar două canale, unde rula desenul animat Donald Duck. Unul dintre cele mai populare episoade este cel destinat sărbătorii de Crăciun numită Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul sau „Rața Donald și prietenii săi vă doresc un Crăciun Fericit”.

  1. Castraveți murați de Crăciun, Germania

Brazii de Crăciun se pot găsi în toată lumea însă, în Germania familiile au un obicei în plus în ceea ce privește ornamentele. Aceștia ascund un ornament în formă de castravețe murat printre crengile bradului, iar primul copil din familie care găsește ornamentul va primi un cadou surpriză.

Surse: travel.earth, roughguides.com, thesun.co.uk

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân