10 semne că ai o soacră toxică

Iată cum să identifici o soacră toxică și cum să abordezi problema într-un mod sănătos și constructiv.
  • Publicat:
10 semne că ai o soacră toxică
10 semne că ai o soacră toxică

Conflictul cu soacra este cu siguranță o problemă des întâlnită, dar cum știi când un comentariu nepoliticos la cina de duminică seara este doar o zi proastă pentru soacra ta sau ceva mai problematic? Iată cum să identifici o soacră toxică și cum să abordezi problema într-un mod sănătos și constructiv.

10 semne că ai o soacră toxică

Ignoră granițele personale 

Exemplu: I-ai cerut explicit soacrei tale să nu posteze poze cu tine (sau cu copiii tăi) pe contul ei de social media, dar ea tot o face. Dacă ai stabilit o regulă și membrul familiei a încălcat-o constant, ai dreptul să fii furioasă. Stabilirea limitelor nu este ceva mărunt. Mulți dintre noi petrecem o viață întreagă perfecționând această abilitate,  dar odată ce ai fost clar, munca ar trebui să fie gata. Cu excepția cazului în care ai de-a face cu o soacră toxică. În multe cazuri, această tactică toxică este concepută pentru a stabili o luptă pentru putere, una în care soțul tău va fi implicat la un moment dat.

Oferă sfaturi nesolicitate 

Exemplu: „Știi, lui Andrei îi place de fapt să-și împăturească lenjeria așa.” Dr. Freud în acțiune: acest comportament este în egală măsură revoltător și jignitor…și nu este deloc neobișnuit. Dacă ești familiarizată cu acest tip de comportament de tip „mami știe mai bine”, există șanse mari ca soacra ta să fie toxică, încercând să se insereze în relația ta de cuplu. Acest comportament creează o dinamică cunoscută sub numele de triangulație, iar scopul final al soacrei este să controleze și să manipuleze pentru a-și satisface propriile nevoi.

Anulează planurile în ultimul moment sau apare neanunțată 

Exemplu: Împărtășești o seară intimă cu soțul tău când (surpriză!) sună soneria: este soacra ta pentru că, știi, era prin cartier și trebuia să spună „bună”. A apărea neanunțată la cineva acasă este rar acceptabil, iar partea opusă a acestui comportament rău, anularea frecventă a planurilor programate în ultimul moment, este la fel de problematică.

Motivul? O soacră va face acest lucru ca un mod de a controla situațiile și de a se asigura că ea este în centrul atenției și că viața tuturor se învârte în jurul ei și al nevoilor ei. Dacă mama soțului tău este toxică, acest comportament poate fi o manifestare a unei nevoi disperate de a nu fi „uitată” prin acest tip de comportament manipulativ și de control, în care ea se plasează din nou în mijlocul cuplului.

Cumpără cadouri inadecvate pentru soțul tău 

Exemplu: Este ziua de naștere a soțului tău și soacra îi dă ceva foarte intim (cum ar fi lenjerie sexy) sau ceva foarte scump (cum ar fi o călătorie în Caraibe…doar pentru ei doi). Dacă o soacră îți ia întotdeauna fața în departamentul cadourilor, ceva nu este în regulă.

Mai exact, acest comportament te subminează și este pur și simplu nepoliticos. Același lucru este valabil și când sunt implicate obiecte intime, dar cu un alt strat de inadecvare. Concluzia: probabil nu este o coincidență dacă soacra ta îți fură constant prim-planul.

Îți oferă cadouri…dar cu condiții 

Exemplu: Soacra ta îți cumpără haine pe care le aprobă și te presează să le porți în prezența ei. Exemplul este deosebit de flagrant pentru că nimeni nu ar trebui să îți dicteze stilul, dar comportamentul rău poate lua și alte forme, cum ar fi când o soacră se simte jignită pentru că o decorațiune de casă cadou nu este expusă. A oferi ceva cadou și a aștepta ca cineva să îl folosească este o formă toxică și subtilă de manipulare. Ea încearcă să schimbe persoana cu care copilul ei s-a căsătorit.

Crede că are întotdeauna dreptate, fără excepție 

Exemplu: Când tu și soacra voastră aveți o neînțelegere, indiferent cât de trivială, ea lucrează din greu pentru a se asigura că toată lumea (inclusiv partenerul tău) îi ia partea. Aceasta este o altă tactică de triangulație folosită de o soacră care dorește să se insereze într-o relație de cuplu. Rezultatul final este că nevoile relației de cuplu sunt puse pe plan secund pentru a satisface soacra. Informație utilă: o soacră sănătoasă nu va cere nimănui să ia partea, cu atât mai puțin partenerului tău, într-o dispută minoră.

Te ignoră complet 

Când vine vorba de comportamentul toxic al soacrei, nu există nimic mai pasiv-agresiv decât asta. De fapt,  ignorarea cuiva este o formă de abuz psihologic, deoarece făptașul folosește tăcerea pentru a diminua victima, o metodă care este deosebit de greu de confruntat. Cu alte cuvinte, o soacră poate veni cu o grămadă de scuze false pentru a te ignora („Am crezut că erai supărat pe mine” sau „nu aveam despre ce să vorbim”), când în realitate ea doar încearcă să te scoată din sărite.

Este imposibil de mulțumit 

Exemplu: O soacră care este adesea critică și nepoliticoasă sau oferă critici fără a ține cont de cum sunt primite. (De exemplu, când vine la cină și declară că „piureul acesta este prea moale pentru mine.”) Dacă soacra ta intră în casa ta și începe imediat să facă comentarii despre cum ar putea fi îmbunătățită și zone care au nevoie de o curățenie mai bună…ceva toxic vine în direcția ta. Cu excepția cazului în care ai cerut expres să auzi gândurile ei despre abilitățile tale de gospodărie sau gătit, există șanse mari ca ea să vorbească pentru a te irita sau pentru a avea putere asupra ta, astfel încât să încerci să o mulțumești în primul rând pe ea.

Se comportă diferit când soțul tău nu este prezent 

Exemplu: Soacra ta este adecvată și respectuoasă când soțul tău este prezent, dar când el pleacă, ea ia un ton deschis critic sau nepoliticos. Când o soacră joacă pentru audiența intenționată (adică, copilul ei), este un semn major de avertizare. 

Ai o soacră toxica dacă te bârfește familiei și prietenilor 

Exemplu: Soacra ta împărtășește povești despre viața ta într-un mod care te face să pari rău în contrast cu ea. (De exemplu: „Copiii adoră să vină la bunici pentru a avea în sfârșit o masă gătită acasă!”) În primul rând, când vine vorba de evenimente din viața ta, tu ar trebui să fii cel care povestește.

Nu toate bârfele sunt la fel de toxice. Cea mai rea este când soacra ta folosește informații private sau chiar întâmplări banale pentru a „te prezenta într-o lumină negativă în timp ce ea este eroul.” Acest comportament subminează statutul tău în comunitate sau în sistemul familial și te lasă cu puține resurse, deoarece nu ești prezent pentru a contesta narațiunea.

Foto: envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc