Ești dependent de telefonul tău? 5 moduri de a-l folosi pentru a crea obiceiuri sănătoase

Cum îți poți folosi telefonul ca să scapi de obiceiurile nesănătoase și să creezi o rutină benefică pentru tine și sănătatea ta.
  • Publicat:
Ești dependent de telefonul tău? 5 moduri de a-l folosi pentru a crea obiceiuri sănătoase
5 moduri de a-ți folosi telefonul pentru a crea obiceiuri sănătoase

Sunt aici –telefoanele – și probabil vor rămâne pentru mult timp, cel puțin până vor fi înlocuite de alte device-uri care cine știe cum vor arăta, dar care sigur ne vor face la fel de dependenți de el precum sunt smartphone-urile de azi.

Să începi o luptă împotriva lor este irealist, bineînțeles dacă nu ești dispus să te retragi în munți și să trăiești o viață monahală. Altfel, cel mai sănătos mod de a te raporta la telefonul de care ești dependent și fără de care nu îți mai poți imagina viața ta de zi cu zi este acela de a-l folosi cu anumite limite.

De a lua de la el ce are mai bun și de a nu lăsa ca modul cum îl folosești să dăuneze grav sănătății tal, cum ar fi să nu permiți să devină un accesoriu permanent pe noptieră și să nu petreci timp obsesiv pe rețele de socializare.

Mai întâi, trebuie să îți amintesc că multe cercetări au arătat, de-a lungul timpului, că utilizarea telefonului mobil îți poate schimba activitatea creierului, scăzând timpii de reacție și influențând negativ calitatea somnului.

„Utilizarea problematică a telefonului mobil are, de asemenea, o relație cu depresia și anxietatea, precum și cu un consum crescut de substanțe, inclusiv tutun și alcool”, a declarat Teralyn Sell, psihoterapeut și expert în sănătatea creierului.

Așadar, ce poți face? În loc să îl alungi definitiv din viața ta (telefonul mobil ne poate aduce și numeroase beneficii), poate e timpul să schimbi modul cum îl folosești.

Obiceiuri sănătoase cu telefonul tău

Cum ți-ar putea îmbunătăți telefonul viața ta de zi cu zi. Pe scurt, doar dacă te gândești la aplicațiile de sănătate și wellness, accesul facil la muzică (atât de sănătoasă pentru creier), păstrarea legăturilor cu ceilalți, calendare care te ajută să te organizezi.

Pe deasupra, mai nou ține locul unui aparat foto și a unei camere video, ceea ce poate să contribuie la economii substanțiale în timp ce ai șansa să imortalizezi momente oricând și aproape oricum.

Doar enumerând aceste aspecte, poți realiza că telefonul poate să devină aliatul tău, doar încearcă aceste 5 moduri noi de a-l folosi:

Limite de timp

Încearcă să ții sub control timpul de utilizare al telefonului și chiar să urmărești un rezumat modului cum îl utilizezi pentru a deveni conștient de cât de mult timp poți pierde la propriu, dar și la figurat.

De exemplu:

  • Setează începând cu ora 22.00 până la ora 7.00 „sleep mode”/„modul de repaus”. Nu vei primi notificări pentru apeluri și mesaje.
  • Setează „downtime” pentru același interval orar, ceea ce înseamnă că telefonul tău are luminozitatea scăzută chiar și atunci când îl folosești.
  • „App limits”: dacă bifezi limita de utilizare a aplicațiilor de pe telefon la cinci minute, de exemplu, ți se va atrage atenția că au trecut cinci minute de când verifici mail-urile sau rețele de socializare. Poți prelungi sau poți ignora alarma, dar măcar te face conștient de timpul pe care îl petreci astfel și te face să te întrebi dacă mai ai nevoie de câteva minute în plus sau nu.

„Limitarea timpului pe ecran poate contribui la îmbunătățirea sănătății mintală”, a confirmat psihoterapeutul Sell. „Problema constă în natura ecranelor în sine de a provoca dependență.”

Un alt aspect important, încearcă să folosești telefonul când ești în stare de repaus, la birou sau acasă, într-un mod cât mai productiv, trecându-ți întâlniri sau evenimente în calendar, verifricând mail-urile. Nu o face când ești în mișcare. A sta pe telefon în timp ce mergi, de exemplu, îți consumă energie suplimentară și își distrage atenția de la ce se află în jurul tău, ceea ce contribuie la starea de anxietate de pe parcursul unei zile.

Schimbă sunetul alarmei

Cel mai probabil telefonul tău este și ceasul tău deșteptător. În primul rând, dacă setezi „sleep mode”, vei avea șansa să mergi la culcare mai devreme, să citești înainte să adormi.

Apoi, încearcă să-ți schimbi alarma de dimineață cu o afirmație pozitivă. Înlocuiește sunetul standard cu o afirmație pe care o înregistrezi cu vocea ta, de tipul „Astăzi va fi o zi grozavă! Astăzi va fi o zi grozavă!”. Ar trebui să te motiveze să te ridici din pat mai repede și cu un tonus mai bun.

Dacă ții telefonul în camera de lângă și nu pe noptiera de lângă cap, vei fi motivat să te ridici ca să te deplasezi pentru a închide alarma. După ce te înregistrezi, exportă fișierul ca ton de apel.

Aplicație de yoga

Poți instala o aplicație de yoga sau orice alt tip de exerciții fizice matinale, așa încât atunci când își folosești dimineața telefonul, să dai scroll pe Social Media, ci să faci ceva util pentru sănătatea ta.

5 minute de divertisment pe TikTok

Nu este nimic în neregulă în a-ți folosi telefonul pentru divertisment, doar că mai mereu ești la un pas distanță să rămâi blocat în infinita lume de posibilități online.

Propune-ți cinci minute pe TikTok strict pentru divertisment pur (nu vorbim aici de căutarea informațiilor). Defilează de la video la video, orice apare în feed-ul tău și îți dă o stare de bine, treci peste cele care nu sunt în aria ta de interes, dar oprește-te când vrei tu.

Altfel spus, devino un consumator activ și nu unul pasiv.

Citește și: Simți dureri la nivelul gâtului? Telefonul tău mobil ar putea fi unul dintre principalii vinovați

Sursă: today.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân