Reguli de primăvară pentru îngrijirea animalelor şi păsărilor domestice

Cum vine primăvara, cum ne gândim să reînnoim livada. Iar curtea animalelor are şi ea nevoie de forţe proaspete. Indiferent că aveţi propria curte sau o îngrijiţi pe cea a părinţilor sau o bunicilor, nu fugiţi de treaba din primăvară. Vă va relaxa!
  • Publicat:
Reguli de primăvară pentru îngrijirea animalelor şi păsărilor domestice

Cum vine primăvara, cum ne gândim să reînnoim livada. Iar curtea animalelor are şi ea nevoie de forţe proaspete. Indiferent că aveţi propria curte sau o îngrijiţi pe cea a părinţilor sau o bunicilor, nu fugiţi de treaba din primăvară.

Vă va relaxa!

Într-o curte pentru animale, înainte de venirea primăverii, se face curăţenie generală. Se îndepărtează resturile de vegetale şi se dezinfectează toate suprafeţele. Substanţele toxice se aplică doar în concentraţiile recomandate. Nu faceţi greşeala să le combinaţi cu apă la întâmplare. Se aplică dimineaţa şi, până seara, orice substanţă se usucă.

Dacă vine ploaia, din păcate trebuie să aşteptaţi până la uscarea suprafeţelor. În tot acest timp, animalele nu vor sta în curte. Locul destinat animalelor trebuie ferit pe cât posibil de rozătoare. Aceste mamifere transmit extrem de multe boli, unele dintre ele mortale. Se pun aşadar şi substanţe destinate rozătoarelor, care vor fi luate odată ce veniţi cu animalele de curte. Sau lăsaţi cutii cu lipici în interior permanent (pentru şoareci), dar nu în locul destinat puilor de găină.

Chemaţi veterinarul!

Tot la începutul primăverii, dacă vă doriţi animale diverse în curte, apelaţi la sfaturile medicului veterinar. Fiecare animal, în funcţie de specia din care face parte, are nevoie de alte vaccinuri. Porcii spre exemplu trebuie feriţi în primul rând de rozătoare, care transmit boli mortale. Aceştia trebuie vaccinaţi din perioada de gestaţie.

Vacile aduc pe lume pui la începutul primăverii şi au nevoie de supliment de hrană, posibil şi de vitamine. Spre exemplu, o vacă mănâncă zilnic 28 de kg de iarbă sau fân, iar după ce fată cantitatea se măreşte. În cazul oilor, e ideală o păşune. Iarba proaspătă sau uscată reprezintă hrana de care au nevoie zilnic.

Excesul de legume poate să le determine balonări periculoase. Însă le puteţi oferi morcovi cu încredere. Imediat după ce fată, vor hrăni mieii timp de trei săptămâni exclusiv cu lapte. Dacă aveţi oi, capre, vaci, acestea au nevoie de un bulgăre de sare la dispoziţie. Oile sunt cele care trebuie deparazitate frecvent.

Cum se îngrijesc păsările

Dacă v-aţi hotărât să creşteţi găini, ţineţi cont că acestea au nevoie de spaţiu. Atunci când luaţi pui din pieţe spre exemplu, uitaţi-vă la creastă. Dacă e roşie, puiul e sănătos. Dacă e rozalie sau portocalie, nu are rost să cumpăraţi pasărea. Iar puii trebuie să se ţină perfect pe picioare, nu să pară buimaci.

Găinilor ar trebui să le asiguraţi iarbă din belşug. Cât priveşte căsuţa pe care le-o construiţi, aceasta se face, ideal, din lemn. Se spală frecvent şi se usucă. Căsuţa găinilor are nevoie de un sistem de ventilaţie, deoarece umezeala exagerată duce la îmbolnăvirea păsărilor.

În funcţie de specie, păsările au nevoie de câteva precauţii. Puii de găină nu se ţin în acelaşi loc cu găinile adulte. Motivul? Bolile virale pe care le pot lua puii, dar şi agresiunile fizice din partea păsărilor mari. Găinile nu se ţin în acelaşi loc cu pui sau curcani adulţi. Tot pentru că iscă des conflicte. Din acelaşi motiv universal – bătaia – nu se ţin împreună nici raţele cu gâştele. Regulile sunt simple – puii se despart de păsările adulte şi speciile se despart între ele.

Autor: Ioana Georgescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân