Plante de apartament – sfaturi pentru grădinăritul în casă

Dincolo de estetică, beneficiile plantelor din casa ta sunt nemărginite. În preajma plantelor, aerul se detoxifică, sistemul imunitar se întăreşte în mod natural şi te simţi mai fericit.
  • Publicat:
Plante de apartament - sfaturi pentru grădinăritul în casă

Poate că nu simţi beneficiile în mod izbitor, dar plantele care te înconjoară chiar îţi îmbunătăţesc viaţa din multe puncte de vedere.
Dincolo de estetică, beneficiile sunt nemărginite. În preajma plantelor, aerul se detoxifică, sistemul imunitar se întăreşte în mod natural şi te simţi mai fericit.

O problemă îngrijorătoare a vieţii moderne este faptul că petrecem prea mult timp în casă. Unii oameni îşi petrec chiar până la 90% din timp în spaţii închise, unde aerul poate fi de până la 12 ori mai poluat din cauza elementelor înconjurătoare, ca haine, mobilă, tablouri sau chiar materialele de construcţii folosite la ridicarea locuinţei. Din fericire, plantele de apartament au puterea de a curăţa aproximativ 80% din toxinele din aer în maximum 24 de ore.

Acum, la început de primăvară, răsar tot felul de oportunităţi să îţi îmbunătăţeşti calitatea aerului, dar şi a timpului petrecut în casă, iar una dintre cele mai indicate este grădinăritul de apartament.

Sfaturi pentru grădina din apartament

Dacă ai plante de apartament care trebuie udate mai des, scufundă ghivecele într-un vas cu apă la temperatura camerei, aşteaptă 30 de minute, apoi reaşază-le pe farfurioarele lor. Repetă manevra ori de câte ori observi că pământul din ghiveci s-a uscat la suprafaţă sau plantele s-au deshidratat.

Orice parte a plantei care este bolnavă, infestată sau într-o stare proastă trebuie îndepărtată imediat. Momentul optim pentru schimbarea pământului din ghivece este la începutul primăverii, indiferent de tipul de plantă.

Pune întotdeauna pe fundul ghivecelor pietriş fin sau perlit pentru a asigura un drenaj bun, aşază planta şi umple ghiveciul cu pământ corespunzător speciei respective. Acoperă pământul din ghivece cu pietriş decorativ
sau scoarţă de copac măcinată pentru un plus de rafinament. În plus, acest strat va menţine umezeala
în pământ şi va împiedica calcarul să ajungă la rădăcini.

Odată cu venirea primăverii poţi relua aplicarea îngrăşămintelor pentru majoritatea plantelor de apartament (excepţie fac cele care au înflorit iarna). Pentru un efect revigorant rapid, amestecă fertilizator lichid în apă şi pulverizează cu el frunzele plantelor.
Pământul de pădure este dăunător pentru plantele din ghivece deoarece se află în plin proces de descompunere, având astfel un pH extrem de acid (majoritatea plantelor de apartament preferă solurile cu un pH cuprins între 5 şi 6,5), dar şi un grad ridicat de dăunători. De aceea, este indicat să foloseşti pământ de florărie, care este sterilizat şi are un pH optim.
Atenţie! Ca orice alt produs din magazin, şi pământul de florărie are termen de valabilitate. Înainte de cumpărare, verifică neapărat acest aspect.

Udarea plantelor de apartament

Şi udarea cere o atenţie specială. Crescând în ghivece, unde rădăcinile au puţin spaţiu să se dezvolte, planta are nevoie de un drenaj bun. Dacă pământul păstrează apa prea mult, va dezvolta ciuperci, iar dacă se scurge prea repede, se va usca.

În zilele călduroase de vară, pământul trebuie udat din abundenţă ori de câte ori observi că pământul s-a uscat uşor la suprafaţă. Dacă vezi însă că rămâne apă în tăviţă mai mult de o jumătate de oră, în primul rând arunc-o, deoarece există riscul să putrezească rădăcinile, iar la viitoarea udare micşorează cantitatea de apă.

Nu face greşeala să îi uzi puţin şi des, căci această metodă nu-i ajută! Apa nu va ajunge la rădăcinile profunde, iar planta se va usca! Pentru a păstra pământul mereu umed, cum le place trandafirilor, poţi aplica la suprafaţa solului din ghiveci un strat de mulci de un centimetru grosime. Apa se pierde mai repede prin pereţii ghivecelor de ceramică neglazurată, însă acestea oferă un confort termic sporit pentru plantă.

Umiditatea aerului este la fel de importantă. În zilele calde este indicat să pulverizezi peste frunze apă dedurizată, iar pentru a te asigura de umiditatea constantă a aerului, amplasează câte un vas cu apă între ghivece.

Pentru a încuraja înflorirea, hrăneşte planta săptămânal cu fertilizator special pentru plante cu flori, dar doar în perioada de înflorire. Ai însă grijă să nu exagerezi cu concentraţia şi foloseşte exact doza indicată pe etichetă pentru a nu arde rădăcinile!
La trandafiri contează mai degrabă înflorirea bogată decât dezvoltarea rapidă a volumului frunzelor, lucru important de ştiut pentru a alege tipul de fertilizator potrivit. Nu aplica niciodată îngrăşământ pe pământul uscat. Nu se aplică fertilizator iarna decât plantelor cu înflorire naturală în această perioadă.

Plante care purifică aerul

Pentru a evita pierderile de căldură, clădirile de locuinţe şi de birouri construite în ultimii ani se „sigilează”. Mai mult, materialele de construcţie folosite produc substanţe toxice care rămân în interioarele neaerisite corespunzător. Cum poate fi rezolvată problema poluării interioarelor?

S-a demonstrat că plantele de apartament, în special cele decorative prin frunze, absorb substanţe chimice periculoase precum tricloretilena (din materiale de construcţie, produse de curăţat), benzenul (solvent) şi aldehida formică (adezivi, cerneluri, vopsele), practic plantele îţi purifică aerul din locuinţă Cu cât mai multe plante de apartament, cu atât mai bine!

Cele mai eficiente plante

Dacă nu avem suficient spaţiu pentru a creşte foarte multe plante de apartament, putem alege exact acele specii care s-au dovedit a fi cele mai eficiente în purificarea aerului din spaţiile în care locuim sau lucrăm.
Printre acestea se numără bambusul norocos şi alte specii de Dracaena, voalul miresei (Chlorophytum), planta agăţătoare telegraf (Epipremnum), Chamaedorea, limba soacrei (Sansevieria), ficusul plângător (F. benjamina) şi filodendronul.
Dintre plantele cu flori, cea care purifică cel mai bine aerul este gerbera. Pe lângă faptul că îmbunătăţesc calitatea aerului, aceste plante sunt şi foarte decorative şi simplu de îngrijit!

Sursa: „Verde” – primul catalog Lidl pentru grădinărit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”