Mucegaiul poate fi neplăcut în orice casă! Expunerea prelungită la mucegai poate duce la probleme de sănătate, precum strănutul, mâncărimea ochilor și iritarea pielii atât la cei care sunt alergici la mucegai, cât și la cei care nu sunt alergici. În plus, poate face ravagii prin dulapuri și pe pereții din locuință.
De cele mai multe ori, oamenii ignoră scurgerile din bucătărie sau robinetele care curg câte puțin, însă acest lucru nu trebuie trecut cu vederea, susțin experții. Mucegaiul și umezeala merg mână în mână, făcând chiuveta, mașina de spălat vase și scurgerile, vinovate pentru înmulțirea acesuia.
„Cheia controlului mucegaiului este controlul umidității”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) pentru HuffPost.
Așadar, urmărind scurgerile și scurgerile din bucătărie, puteți reduce șansele de a avea mucegai în locuință.
Mucegaiul vine în multe forme și culori diferite. Printre cele mai comune tipuri de mucegai sunt cladosporium și penicillium, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Cladosporium este adesea găsit la robinetele de bucătărie, sub chiuvetă și pe covoare. Tinde să apară ca pete verzi, negre sau galbene, potrivit Medical News Today.
Penicillium este, de obicei, albastru sau verde și poate fi găsit pe covoare și pe pereții deteriorați, precum și pe unele fructe și legume.
Cel mai periculos este mucegaiul negru, denumit științific Stachybotrys chartarum. Apare ca pete verzi închise sau negre și tinde să crească acolo unde există daune cauzate de apă, de aceea este esențială curățarea dulapurilor de bucătărie. Când vine vorba de mucegai în bucătărie, acesta se regăsește de regulă lângă țevile din bucătărie, a spus Tal Saar, proprietarul și managerul New York Mold Specialist.
„Dacă te uiți sub chiuvetă sau orice alt tip de țeavă, fie că este o chiuvetă de bucătărie sau o mașină de spălat vase… poate exista întotdeauna o potențială creștere a mucegaiului din cauza daunelor cauzate de apă”, a spus Saar.
Mucegaiul poate proveni și din excesul de umiditate cauzat de „aparatele cu scurgeri sau întreținute necorespunzător, cum ar fi mașinile de spălat vase, mașinile de spălat sau frigiderele”.
Mucegaiul negru mai poate fi regăsit și pe covoarele din bucătărie, aceste țesături umede fiind un teren propice pentru dezvoltarea lui. Dacă observați umezeală în bucătărie, ar trebui să detectați rapid problema! De asemenea, este important să uscați complet locul respectiv.
Chiar dacă apa s-a uscat după ce a fost acolo timp de zile, poate exista totuși o creștere a mucegaiului „din cauza umidității și a condensului”, a spus Saar.
Sursa: huffpost.com
Sursa foto: shutterstock