Îngrijirea şinşilei: ce rol are baia de nisip şi cât de des trebuie efectuată

Şinşilele sunt printre cele mai curate animale de companie. Deşi sunt foarte atente la toaleta lor, şinşilele nu se scaldă în apă.
  • Publicat:
Îngrijirea şinşilei: ce rol are baia de nisip şi cât de des trebuie efectuată

Şinşilele sunt printre cele mai curate animale de companie. Deşi sunt foarte atente la toaleta lor, şinşilele nu se scaldă în apă.

Acest lucru este de înţeles pe de-o parte, datorită faptului că ele provin din zona Munţilor Anzi, unde este penurie de apă. În mediul natural, şinşilele se scaldă în cenuşă vulcanică, aceasta fiind este suficient de fină pentru a pătrunde în profunzimea firelor de păr. 

Nu există animal cu blană mai deasă decât a şinşilei, de aceea este important ca nisipul să fie fin, atât pentru a pătrunde în profunzimea firelor de păr, cât şi pentru a fi expulzat de la acest nivel când animalul se scutură.

Nisipul pentru şinşila este unul special. Fineţea nisipului facilitează captarea impurităţilor din profunzime şi a sebumului. În plus nisipul  este şi sterilizat la temperaturi ridicate, astfel încât să nu aibă încărcătură microbiană şi să nu  predispună animalele la infecţii ale pielii.

Îmbăierea cu apă este contraindicată! Datorită desimii firelor de păr (dintr-un folicul ies 70-120 fire), blana se va usca greu, existând pericolul putrezirii acesteia.

Anca Ivan, specialist Animax, oferă câteva informaţii preţioase despre îmbăierea şinşilei şi frecvenţa cu care ar trebui efectuată aceasta!

Rolul îmbăierii la şinşila

– menţine curăţenia şi sănătatea pielii şi a blănii
– este un prilej de joacă, de distracţie
– oferă posibilitatea manifestării instinctelor naturale
– rol benefic asupra psihicului animalului

Frecvenţa îmbăierii

Băile de nisip se vor face periodic, de 2-3 ori pe săptămână. În cazul în care îmbăierile sunt rare, blana este unsuroasă, urât mirositoare, are aspect de îmbâcsit şi favorizează dezvoltarea microorganismelor. 

Nici îmbăierile prea dese nu sunt de preferat, întrucât elimină prea mult stratul de sebum, pielea devine uscată şi blana friabilă.

După îmbăiere, nisipul va fi curăţat de impurităţi şi poate fi refolosit pentru alte câteva băi. În cazul în care nisipul tinde să facă bulgări, se recomandă a fi schimbat.

Vasul pentru îmbăiere

Există în comerţ litiere speciale pentru şinşila. Aceste recipiente sunt suficient de mari pentru a permite animalului să între cu uşurinţă şi destul de adânci astfel încât nisipul să nu fie aruncat peste tot. Stratul de nisip trebuie să fie generos, pentru a facilita rostogolirea animalului în voie.
După îmbăiere, vasul nu va fi lăsat în cuşcă, deoarece poate fi folosit pe post de aşternut şi contaminat cu dejecţii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”