Gătitul prin inductie – ce trebuie să ştii despre plita cu inducţie

Unul dintre cele mai importante avantaje ale plitei cu inductie este tehnologia inovatoare de incalzire care asigura nu doar o preparare mai rapida a alimentelor dar si siguranta pe tot parcursul procesului culinar.
  • Publicat:
Gătitul prin inductie - ce trebuie să ştii despre plita cu inducţie

Multi dintre noi cautam modalitati de a gati alimentele mai sanatos, mai savuros sau mai usor, iar tehnologia moderna ne ajuta sa transformam pregatirea mesei in momente mai placute pentru ca timpul petrecut in bucatarie sa nu mai reprezinte un efort, ci o experienta culinara creativa realizata cu placere.

Unul dintre cele mai importante avantaje ale plitei cu inductie este tehnologia inovatoare de incalzire care asigura nu doar o preparare mai rapida a alimentelor dar si siguranta in timpul gatitului. 

Cu ce este gatitul prin inductie mai special fata de cel clasic?

Inductia reprezinta una dintre tehnologiile culinare care au revolutionat modul de a gati. Unul din marile avantaje ale gatitului prin inductie este ca permite controlul exact al temperaturii la care se prepara alimentele. Astfel, toate ingredientele se gatesc la temperatura adecvata, fara niciun pericol de ardere si bineinteles, cu un consum mai redus de energie.

De altfel, consumul energetic scazut este un alt avantaj al plitelor cu inductie, tocmai datorita incalzirii rapide pe care o faciliteaza, timpul de gatire scurtandu-se semnificativ. Desi apreciata pentru aspectul sau modern si extrem de versatil, care se potriveste oricarei bucatarii, de multe ori design-ul plitelor cu inductie a ridicat intrebari cu privire la siguranta pe care o ofera in timpul gatirii.

Ceea ce multa lumea nu cunoaste este faptul ca gatitul prin inductie reprezinta una dintre cele mai sigure tehnici culinare, asigurand doar incalzirea suprafetei acoperite de vasele de gatit.

In plus, tehnologia inovatoare a plitelor cu inductie a permis dezvoltarea a nenumarate functii utile (in functie de producator) care sa vina si mai mult in sprijinul clientilor, astfel incat timpul petrecut in bucatarie sa fie cat mai redus, rezultatele imbunatatite vizibil, iar efortul depus in preparare si intretinere sa fie minim.

De exemplu, exista modele care permit si personalizarea zonei de gatit in functie de stilul gastronomic si nevoile fiecaruia, adica detectează automat dimensiunile si formele vaselor de gatit, avand posibilitatea de a aloca o temperatura distincta pentru fiecare vas in parte ce va fi mentinuta indiferent unde va fi mutat. Iar daca este necesara intreruperea procesului de gatit, functie de oprire si reluare a gatitului din acelasi punct al procesului culinar, fara a exista riscul ca mancarea sa se arda sau se gateasca excesiv.

Cum se realizeaza gatitul prin inductie?

Secretul tehnologiei inductiei sta in faptul ca vasul de gatit este privit ca o sursa de caldura independenta. Sistemul electronic al plitei activeaza odata cu alimentarea bobinei, un camp electromagnetic de inalta frecventa, care odata ce patrunde in materialul magnetic al plitei, genereaza caldura.

Energia este aplicata prin inductie doar vasului de gatit, care la randul lui transfera caldura catre alimentele aflate in el, fara a extinde incalzirea in afara suprafetei acoperite exclusiv de vasul de gatit. De aceea, incalzirea vasului are loc instantaneu, facilitand un proces termic al alimentelor mult mai rapid comparativ cu aragazele pe gaz, un control exact al temperaturii pe fiecare zona de gatit in parte si o economie semnificativa a consumului de energie electrica.

Ce tipuri de vase se pot folosi pe o plita cu inductie si de ce?

Vasele compatibile cu o plita cu inductie sunt cele care au continut de fier (Fe) in stratul de la baza sa, acesta fiind cel care in asociere cu bobina plitei creaza campul de inductie electromagnetica, ce actioneaza asupra vasului incalzindu-l.
Cum recunoastem un vas compatibil cu inductie? Este foarte simplu: ori avem embosat pe fundul vasului semnul de inductie (simbolul unui arc, o spirala), ori verificam cu ajutorul unui magnet de frigider compozitia vasului. Daca magnetul se prinde de vas, atunci acesta este compatibil cu plitele pe inductie.

De regula:
• Pentru a gati pe o plita cu inductie sunt necesare vase din inox cu baza magnetica, otel emailat sau fonta, precum si vesela speciala.   
• Nu sunt potrivite pentru gatitul pe plite cu inductie vasele confectionate din aluminiu, cupru, sticla/ceramica, lut sau inox fara baza din metal feromagnetic.

Ce trebuie sa stim inainte de a gati pe o plita cu inductie?

Plitele cu inductie asigura una dintre cele mai rapide moduri de gatire a preparatelor, de aceea, este importanta pregatirea in prealabil a tuturor ingredientelor necesare si cunoasterea tuturor pasilor din reteta.

Din ce material se realizeaza topul plitei? Cat de rezistent este?

Blatul plitelor cu inductie este confectionat dintr-un material vitroceramic ce permite o rezistenta ridicata la diferente mici de temperatura, glisarea vaselor de gatit pe suprafata plitei sau zgarieturi minore.

Daca in timpului procesului culinar, pe suprafata plitei ajung lichide sau alte ingrediente fierbinti, aceasta nu va avea de suferit, insa la contactul plitei incalzite cu lichide foarte reci sau la contactul cu obiecte dure, plitele se pot fisura. De aceea este important sa ne asiguram de o utilizare atenta a plitei, pentru a ne bucura cat mai mult timp de performantele sale.

Cu ce (cum) se curata plitele cu inductie?

Datorita materialului sau ceramic, plitele cu inductie sunt mult mai usor de curatat, comparativ cu orice alt tip de plita. Plita cu inductie incalzeste numai zona in care este amplasat vasul pentru gatit, in timp ce restul suprafetei ramane rece, de aceea picaturile de grasime sau alimentele cazute pe langa vas, nu se vor arde pe plita.

Pentru curatarea plitelor este recomandata utilizarea solutiilor realizate special pentru acestea, si mai ales, a acelor solutii de curatare create de producatorul plitei, fiind testate si adaptate exact produsului din gama.

Dupa terminarea procesului de gatit se poate sterge suprafata plitei rapid cu o laveta umeda, dar asigura-te intotdeauna ca plita este rece inainte de a incepe sa o cureti. Plita mai poate fi curatata ocazional cu un produs de curatare pentru suprafete din sticla si ceramica.

Cat de sigure sunt pentru sanatate sau pentru copii?

Comparand-o cu toate celelalte mijloacele de gatit, plita cu inductie este probabil cea mai buna in materie de siguranta. Datorita sistemului sau de incalzire, care permite transferul de caldura doar la baza vasului de gatit, restul suprafetei ramanand rece, nu exista riscul de ardere la atingere.

Cei mai buni producatori au prevazut plitele cu inductie cu o functie de protectie (siguranta) impotriva pornirii accidentale a plitei pentru a asigura blocarea plitei (a panoului de control) si a preveni utilizarea accidentală a acesteia.

Gatitul prin inductie este un mod sanatos de preparare a alimentelor nu doar datorita controlului temperaturii pe care il ofera, ci si datorita nivelului redus de radiatii emise. Conform ultimelor studii, dintre toate electrocasnicele pe care le folosim in mod constant intr-o locuinta, inductia inregistreaza nivelul cel mai mic de radiatii emise, pe locurile fruntase aflandu-se telefonul mobil, uscatorul de par si cuptorul cu microunde.

Alte avantaje sau dezavanjate ale plitelor cu inductie fata de clasicul aragaz cu gaz?

Desi nu este cel mai eficient, aragazul cu gaz ramane in continuare cel mai raspandit aparat electrocasnic folosit pentru prepararea termica a alimentelor. Cu toate acestea, plita pe inductie este mult mai sigura decat plita pe gaz, aceasta din urma folosind flacara deschisa. Uleiul incins si vaporii acesteia se pot aprinde relativ usor, de aceea este important sa incercam sa ne sporim masurile de siguranta cu cele mai noi functii care faciliteaza un acces mult mai sigur in timpul procesului culinar.

O plita cu inductie se si incalzeste rapid si este usor de utilizat, iar comparativ cu clasicul aragaz cu gaz se curata mult mai usor, doar cu o simpla atingere a unei lavete. In plus, optimizarea timpului petrecut in bucatarie, cat si apetitul din ce in ce mai crescut pentru perfectionarea tehnicilor culinare, chiar la noi acasa, au determinat ca echipamentele electrocasnice sa evolueze intr-o directie care sa ne reduca la maximum efortul casnic.
De aceea, plitele cu inductie dispun de o tehnologie inovatoare care gateste mult mai rapid ingredientele, cu un control precis al temperaturii, nu doar pentru a avea mai mult timp la dispozitie pentru a ne bucura de reteta pregatita, dar si pentru a gati mai sanatos.
 

Sursa foto si informatii: www.electrolux.ro.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân