Cum trec pisicile iarna?

Pe timpul iernii, mare grija cu pisicutele care sufera de artrita! Frigul le poate afecta incheieturile, iar animalutele vor parea instabile.
  • Publicat:
Cum trec pisicile iarna?
Cum trec pisicile iarna?

Iubesc mai mult decat orice caldura. Dat fiind acest adevar, este evident ca iarna le creeaza neplaceri mari. Este vorba de pisicutele de apartament si nu numai. In anotimpul rece, pielea pisicutelor se usuca, iar pernutele de pe labute pot suferi modificari dureroase. Si nu sunt singurele neplaceri.

Pe timpul iernii, mare grija cu pisicutele care sufera de artrita! Frigul le poate afecta incheieturile, iar animalutele vor parea instabile. Asigurati-va ca au un pat moale unde pot sa se odihneasca si o sursa constanta si sigura de caldura.

Daca le lasati si afara, tocmai faptul ca sunt instabile le poate produce accidentari in special pe gheata. Pisicutele cu artroza pot ajunge usor la fracturi. Dar chiar daca sunt perfect sanatoase si vedeti ca afara se opresc des din mers, tusesc, isi spala nasucul des, inseamna ca sufera foarte tare de frig.

Inainte de sezonul rece, mergeti la medicul veterinar pentru un control de rutina. Acesta va va spune daca pisicuta are afectiuni care pot fi agravate de sezonul rece. Timpului pe care aceasta il poate petrece afara depinde de starea de sanatate. Diabetul, afectiunile inimii, plamanilor si dezechilibrele hormonale pot compromite capacitatea unei pisici de a-si regla corect temperatura corpului.

De asemenea, felinele care nu au o conditie fizica generala buna nu ar trebui expuse o perioada mare de timp la temperaturi scazute. Animalele foarte tinere sau cele foarte batrane sunt si ele vulnerabile la frig. Daca insa la controlul medical aflati ca pisicuta este perfect normala, iata cateva detalii de care trebuie sa tineti cont in anotimpul rece.

Pisicutele de apartament au probleme cu pielea

Iarna, o pisica de apartament adora sa stea pe calorifer. Iar uneori, nu se desprinde de sursa favorita de caldura. Insa aveti grija pentru ca este vorba despre un mediu uscat, chiar daca il prefera in mod natural. Tocmai dorinta de caldura excesiva le face pielea sa se usuce dramatic si sa se exfolieze. Din acest motiv, iarna pisica nu se spala, pentru ca i-ati usca si mai tare tegumentele.

Daca puteti, periati-o afara cat mai des. Evitati astfel si un mare disconfort din punctul de vedere al igienii. In plus, aerul umed are capacitatea de a o mai hidrata suplimentar. Daca pielea corpului se descuameaza repede, pielea labutelor e si mai sensibila. In cazul in care pisica se plimba afara, pe unde ati dat cu sare sau cu produse pentru distrugerea ghetii, particulele din acestea ii intra in labute.

Urmarea? Pielea labutelor devine extrem de sensibila, se poate rupe si astfel apar leziuni. In plus, daca animalutul se toaleteaza (se linge), atunci aceste produse de topire pot fi ingerate si pot produce intoxicatii. Acesta este motivul pentru care, cand intra in casa, trebuie sa i se spele pernutele cu apa calduta si balsam emolient.

Ulterior, puteti sa o tamponati cu putina crema cu galbenele. Doar sa o tineti in brate pana cand crema se absoarbe, altfel nu are efect. De asemenea, pe tot anotimpul rece evitati suplimentele alimentare si dati-i hrana de calitate. In plus, are nevoie de apa la temperatura camerei.

 
Pisica care sta afara vrea apa calda
 
Daca nu va tineti pisicuta in casa, pe timpul iernii asigurati-i un minim confort. In primul rand, puteti sa-i amenajati o casuta din lemn sau dintr-un butoi de plastic taiat pe care il captusiti cu haine vechi si groase sau cu fan. In casuta, ii lasati mereu hrana bogata in proteine, ca sa suporte mai bine frigul.

Proteinele ajuta la construirea unui strat superficial de grasime, care ii permite sa scape cu bine de temperaturile scazute. De asemenea, de doua ori pe zi ii puneti afara apa incalzita. O va bea cand temperatura va fi optima pentru ea. Incercati sa lasati in casuta o sticla cu apa fierbinte, invelita intr-un prosop, astfel incat sa aiba o sursa de incalzire.

Aveti grija insa ca apa sa nu fie la temperaturi foarte inalte pentru ca pisica sa nu se arda. 

 
Doar din cauza frigului pot aparea…
 
…. degeraturi
Degeraturile se constata in special la extremitati, pe tot parcursul iernii. Labutele, urechile sau coada pot ingheta pana cand formeaza cristale de gheata. Din pacate degeraturile se vad abia dupa cateva zile. Daca insa credeti ca pisica are degeraturi, ii puneti labutele in apa calduta timp de 20 de minute. In felul acesta, ii stimulati circulatia. Apoi o inveliti intr-o patura si o duceti la veterinar. 
 
…. hipotermie
Hipotermia (scaderea temperaturii sub limita normala) apare cand un animal nu este capabil sa-si mentina temperatura corpului in limite normale. Se intampla cand pisicuta sta prea mult afara sau cand animalele cu afectiuni multiple sau o circulatie proasta sunt expuse frigului. In cazul hipotermiilor usoare, pisica tremura, poate fi letargica, depresiva sau da semne de slabiciune.

Daca e tinuta si mai mult afara, muschii se atrofiaza, inima bate mai rar, iar animalul nu va mai raspunde la stimuli. Daca observati aceste simptome, animalul trebuie incalzit si dus de urgenta la veterinar. Medicul ii va administra fluide calde, pana cand semnele vitale sunt in limite normale. 

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Vrei o casa cu aroma fresh, imbietoare?
Vrei o casa cu aroma fresh, imbietoare?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”