Cum să îngrijeşti un animal de companie bătrân

Odată cu înaintarea în vârstă, comportamentul animalului de companie suferă schimbări.
  • Publicat:
Cum să îngrijeşti un animal de companie bătrân
FOTO: pexels.com / Cum să îngrijeşti un animal de companie bătrân

Chiar şi în cazul animalelor de companie, odată cu înaintarea în vârstă nevoile şi capacităţile lor se pot schimba. Iată cum îţi poţi ajuta ”cel mai bun prieten” atunci când îmbătrâneşte.

Mergi mai des la medic

Un câine mai mare de 7 ani sau o pisică mai mare de 11 ani ar trebui să fie dusă la medicul veterinar de două ori pe an pentru a i se monitoriza mobilitatea şi afecţiunile deja existente. Astfel, orice semn care indică o schimbare a animalului de companie poate fi observată prin analizele de sânge sau urină. În urma unei vizite la cabinetul medicului veterinar se va analiza sănătatea întregului corp, felul în care animalul se mişcă şi testarea sensibilităţii articulare.

Ajustează stilul de viaţă

Artrita şi pierderea masei musculare sunt des întâlnite în rândul câinilor şi pisicilor în vârstă. Dacă animalul tău de companie obişnuia să alerge pe scări, să sară să facă mişcări bruşte, odată cu înaintarea în vârstă aceste obiceiuri nu vor mai fi posibile. Aşadar, adaptează-te stilului de viaţă al animalului tău de companie şi uşurează-i traiul în locuinţă. De exemplu, poţi pune covoare prin casă ca acesta să nu alunece. Toate aceste mici schimbări îi pot îmbunătăţi calitatea vieţii.

Menţine-le mintea ocupată

Similar omului, animalele de companie se pot confrunta cu dezorientări sau declin cognitiv odată cu înaintarea în vârstă. Unii seniori pot suferi de sindromul disfuncţiei cognitive, iar cel mai bun mod prin care se poate încetini acest declin este acela de a-i menţine mintea ocupată, prin joc în general.

Aşteaptă-te la schimbări de comportament

Odată ce animalul tău de companie îmbătrâneşte, comportamentul lui nu va mai fi acelaşi. Vor apărea semne de agresivitate, anxietate, confuzie sau chiar tulburări de somn.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”