Cum dezinfectezi corect casa. La ce e bine să fii foarte atent

Iată cum trebuie să cureţi şi să dezinfectezi fiecare cameră din locuinţă, de la living până la baie şi bucătărie.
  • Publicat:
Cum dezinfectezi corect casa. La ce e bine să fii foarte atent

Curăţenia şi dezinfecţia suprafeţelor şi a obiectelor din locuinţă pot reduce semnificativ riscul de infecţie cu noul coronavirus sau cu bacterii. Chiar dacă o suprafaţă pare curată, dacă nu se folosesc substanţe speciale de dezinfectat, ea poate ascunde germeni periculoşi, care pot rezista de la câteva ore până la câteva zile.  Mâinile murdare, hainele şi încălţămintea purtate în afara locuinţei, telefoanele, toate pot fi contaminate cu virusuri şi bacterii pe care le aducem în locuinţă şi, astfel, riscăm să ne îmbolnăvim, dar şi să le punem în pericol sănătatea celor dragi.

Dr. Michael G. Schmidt, profesor de microbiologie la Universitatea South Carolina, spune că metoda cea mai eficientă de protejare a sănătăţii întregii familii constă în dezinfectarea periodică a locuinţei.

Spălatul corect pe mâini, igienizarea mânerelor dulapurilor, a clanţelor, a întrerupătoarelor de lumină şi a altor suprafeţe pe care le atingem deseori (mouse, tastatură, tabletă, telefoane etc.) sunt măsuri de primă intenţie în ceea ce priveşte riscul de reducere a infecţiilor.

Fiţi atenţi însă la compoziţia produselor de igienizare. Dr. Joseph Horvath, medic boli infecţioase, atrage atenţia că astfel de produse trebuie să aibă menţionat pe etichete faptul că au în compoziţie alcool minimum 70% sau clor, singurele substanţe eficiente împotriva virusurilor, bacteriilor şi fungilor.

Iată cum trebuie să cureţi şi să dezinfectezi fiecare cameră din locuinţă, de la living până la baie şi bucătărie.

Dezinfectarea suprafeţelor din bucătărie

Înainte de a te apuca de treabă, asigură-te că îţi pui mănuşi de cauciuc rezistente, pentru a preveni iritaţiile şi uscarea pielii mâinilor. Sunt bune şi mănuşile de latex, mai subţiri, dar acestea sunt mai puţin rezistente.

Suprafeţele din bucătărie pot adăposti numeroase bacterii şi virusuri ce pot fi transferate de pe mâinile murdare, sacoşele lăsate pe jos şi ulterior puse pe masă sau chiar de pe alimentele crude, fie că vorbim de legume, fructe sau carne.

Ţine cont că trebuie folosite produse diferite de dezinfecţie în funcţie de suprafaţa pe care dorim să o curăţăm. De exemplu, dulapul de bucătărie se dezinfectează cu un produs pe bază de clor, blatul de bucătărie, tocătoarele – cu un produs care menţionează pe etichetă că distruge norovirusul, virusul gripal, stafilococul auriu, C. difficile, salmonella, E. coli, listeria etc. –, iar vesela, paharele şi tacâmurile – cu un produs pe bază de alcool concentraţie minimum 70%.

Chiar dacă şerveţelele antibacteriene pentru curăţarea suprafeţelor din bucătărie sunt tentante şi uşor de folosit, acestea nu sunt atât de eficiente precum produsele speciale de igienizare.

Dezinfectarea suprafeţelor din camera de zi

În living trebuie să insişti cu dezinfecţia pe produsele electronice, cum ar fi televizorul, laptopul etc., dar şi pe telecomandă sau joy-stickul folosit la jocurile video. Dar ai grijă ce substanţe foloseşti, ca să nu le strici! Sunt indicate şerveţele sau soluţiile speciale pe bază de alcool destinate acestor suprafeţe.

În cazul întrerupătoarelor, mânerelor, meselor, este indicată folosirea unei soluţii ce constă în apă şi săpun, care elimină microbii şi previne dezvoltarea bacteriilor pentru cel puţin 24 de ore.

Dezinfectarea suprafeţelor din baie

În baie se ascund majoritatea bacteriilor şi virusurilor, în special la duş, la vasul de toaletă, chiuvetă, ţevi şi robinete. Astfel de suprafeţe ar trebui dezinfectate de două ori pe zi! Foloseşte produse pe bază de clor pentru dezinfectarea vasului de toaletă, a căzii de baie şi a chiuvetei, iar pentru suprafeţele din inox apelează la soluţii pe bază de alcool.

Nu folosi aceeaşi lavetă pentru a curăţa vasul de toaletă şi chiuveta! De asemenea, schimbă zilnic prosopul şi evită să îl foloseşti la comun: fiecare persoană ar trebui să aibă propriul prosop.

Dezinfectarea suprafeţelor din dormitor

Lenjeria de pat, pernele, păturile şi saltelele trebuie dezinfectate periodic pentru a distruge agenţii patogeni care pot cauza diverse probleme de sănătate. În cazul covoarelor, este indicată aspirarea umedă sau cu abur a acestora. 

Sunt indicate spray-urile antibacteriene pentru obiectele care nu pot fi spălate la maşină, cum ar fi saltelele, plapuma sau păturile voluminoase, de exemplu. Anterior, acestea pot fi aspirate, pentru eliminarea prafului care se poate adăposti în fibre sau în colţurile mai puţin accesibile. 

Pentru aşternuturi sunt indicate produsele pe bază de clor (în cazul ţesăturilor albe) sau cele cu alcool minimum 70%, precum şi spălarea la temperaturi adecvate. Vezi aici la ce temperatură trebuie spălate rufele pentru a scăpa de bacterii şi virusuri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân