Colectarea separată a deșeurilor de ambalaje este un proces simplu. Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie

  • Publicat:
Colectarea separată a deșeurilor de ambalaje este un proces simplu. Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie
Sursa foto: Shutterstock

Deși pare un proces complicat, colectarea separată nu este deloc greu de realizat. Cu puțină voință din partea fiecăruia, preconcepțiile și motivele pentru care oamenii nu au făcut deja acest lucru și au invocat tot felul de scuze, precum lipsa spațiului și a timpului, cu siguranță pot fi combătute.

Cu toate că în România se vorbește tot mai des despre colectarea separată a deșeurilor de ambalaje și despre reciclarea lor, la nivelul cetățenilor, reacția unanimă este una de nemulțumire pentru că țara noastră se află printre ultimele din Europa la rata de reciclare a deșeurilor de ambalaje municipale, o rată determinată în special de colectarea separată necorespunzătoare.

Cea mai cunoscută preconcepție a oamenilor este lipsa infrastructurii necesare. Tot mai mulți spun că ar vrea să recicleze, dar nu au unde și asta pentru că este obligația autorităților publice locale să asigure infrastructura necesară. Cu toate acestea, acolo unde infrastructura există, oamenii cred că deșeurile de ambalaje sunt amestecate la ridicare de compania de salubritate. Chiar dacă organizarea colectării separate ține de autorități și de operatorii de salubritate, buna desfășurare a acesteia depinde în totalitate de participarea fiecărui cetățean.

Pe de altă parte, există și oameni care s-au ocupat de acest proces de colectare separată a deșeurilor de ambalaje și care, după o perioadă bună de timp, au decis să urmeze exemplul negativ al vecinilor. Ei consideră că munca depusă este în zadar, dacă vecinii nu fac la rândul lor, același lucru. Astfel că, odată cu trecerea timpului, oamenii renunță să mai colecteze separat. Ei ar trebui să fie principalii subiecți care ar putea să îi motiveze și pe cei din jur să le ureze exemplul pozitiv.

Lucrurile sunt mai vizibile în zona rurală și în zonele urbane în care există case, pentru că se poate face o evidență clară a celor care se implică și a celor care nu se implică în acest proces. Însă în zona blocurilor, într-adevăr, lucrurile devin puțin mai complicate și asta pentru că este mai dificil de identificat cine se implică activ și cine este dezinteresat de colectarea separată.

Oamenii trebuie să știe că odată cu colectarea separată a deșeurilor de ambalaje, apar tot mai multe beneficii: costurile serviciilor de salubritate se diminuează, iar numărul deșeurilor care ajung în natură devine tot mai mic. O colectare separată efectuată corect previne contaminarea mediului înconjurător cu substanțe periculoase și asigură un grad mai ridicat de utilizare a materialelor din care sunt compuse deșeurile de ambalaje, prin reciclare. Cu timpul, beneficiile devin tot mai vizibile, astfel că minimul de efort al cetățenilor este răsplătit, într-un fel sau altul.

Acest articol face parte din campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.

Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi. Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”