5 mituri despre îmbătrânire și adevărul din spatele lor

  • Publicat:
5 mituri despre îmbătrânire și adevărul din spatele lor

Îmbătrânirea este un proces firesc, dar care vine la pachet nu doar tot felul de probleme, ci și cu mituri care te pot descuraja. Credința că îmbătrânirea este echivalentă cu declinul este cea mai întâlnită, dar adevărul este mult mai complicat și mai interesant. Iată 5 mituri despre îmbătrânire și adevărul din spatele lor:

Mitul #1: Vei deveni fragil

Adevărul: Nu neapărat. Poți păstra mult din funcția musculară și forma cardiovasculară dacă te antrenezi în mod constant de-a lungul anilor. Cercetătorii au descoperit că persoanele în vârstă de 60 și 70 de ani care încep din tinerețe antrenamentul de rezistență pot dezvolta forța musculară comparabilă cu cea a unui adult nepregătit în vârstă de 40 de ani sau mai tânăr.

Mitul #2: Îți vei pierde memoria

Adevărul: Nu. Este perfect natural să uiți unde ți-ai parcat mașina uneori. Fluxul de sânge către unele părți ale creierului, inclusiv cortexul frontal și zona temporală medială, scade odată cu înaintarea în vârstă, diminuând într-o anumită măsură capacitatea noastră de a organiza sau planifica evenimente și de a forma noi amintiri. Dar memoria noastră semantică – cunoștințe procedurale precum modul de a merge cu bicicleta și amintirea faptelor – de obicei, rămâne puternică.

Dacă s-ar da un test de vocabular adulților mai în vârstă și studenților de 20 de ani, adulții mai în vârstă obțin adesea scoruri mai bune. Oamenii au mai mult control decât își dau seama când vine vorba de protejarea sănătății creierului. Exercițiile fizice, alimentația sănătoasă și surprinderea creierului cu noi provocări pot ajuta la menținerea vigilenței memoriei.

Mitul #3: Îți vei pierde curiozitatea

Adevărul: Dorința de a învăța și de a crea lucruri noi persistă până la bătrânețe. De fapt, schimbările în creierele noastre pot face mai ușor pentru noi să dezvoltăm idei noi pe măsură ce îmbătrânim. După ce atingem vârsta de 40 de ani, lobii frontali ai creierului, care ajută la controlul și ghidarea comportamentului nostru, încep să se degradeze, iar constrângerile care provin de aici ne-ar putea permite să facem asocieri noi mai ușor și, poate, să creștem capacitatea de a genera idei noi. 

Mitul #4: Îți vei pierde interesul pentru sex

Adevărul: Nu chiar. Frecvența activității sexuale la vârsta înaintată depinde adesea de cât de activ sexual ai fost pe tot parcursul vieții. Conform unui sondaj efectuat asupra a 1.670 de adulți cu vârsta de 45 de ani și peste, 57% dintre persoanele cu un partener sexual regulat erau mulțumite de viața lor sexuală. Îmbătrânirea aduce experiență și o înțelegere crescută a sexualității și a formelor împlinirii pe care le poate lua.

Mitul #5: Îți va fi greu să ții pasul cu noile tehnologii

Adevărul: De fapt, adulții mai în vârstă adoptă noile tehnologii în proporții mari atunci când îi ajută să-și atingă propriile obiective. Un studiu recent efectuat asupra a 591 de persoane cu o vârstă medie de 68 de ani a arătat că 72% erau deschiși să învețe tehnologii noi.

În ciuda atenției acordate decalajului digital, o proporție mare de adulți mai în vârstă folosesc tehnologia pentru a-și menține rețelele sociale și pentru a-și ușura viața. Se pare că adulții mai în vârstă nu se conectează doar pentru a ține pasul cu nepoții pe Facebook. Un studiu al Pew Research a arătat că 20% dintre adulții cu vârsta de 65 de ani și peste care sunt online folosesc LinkedIn și 16% folosesc Pinterest.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân