Vaginita bacteriana, „prietena” incomoda a femeilor

O afectiune cu care orice femeie se va intalni, la un moment dat, de-a lungul vietii, este vaginita sau vaginoza bacteriana.
  • Publicat:
Vaginita bacteriana,
Vaginita bacteriana, “prietena” incomoda a femeilor

O afectiune cu care orice femeie se va intalni, la un moment dat, de-a lungul vietii, este vaginita sau vaginoza bacteriana. In functie de microorganismul care a generat-o, aceasta poate fi vaginita anaeroba, vaginita nespecifica, vaginita Haemophilus, vaginita Gardnerella sau vaginita Corynebacterium.

Desi nu se cunosc cu exactitate cauzele aparitiei acestei boli, ea este asociata in mod frecvent cu prezenta unor bacterii in secretia vaginala. De regula, bacteria numita Gardnerella vaginalis este cel mai adesea incriminata pentru aceasta afectiune, insa unii specialisti sunt de parere ca este doar un indiciu al ei. Explicatia lor este ca la originea bolii stau, de fapt, bacterii care prolifereaza in conditii de lipsa de oxigen, in timp ce Gardnerella este o bacterie care are nevoie de oxigen.

Mai mult decat atat, Gardnerella vaginalis este o componenta a florei vaginale normale, identificata la 40 – 50% dintre femeile care nu prezinta simptomele vaginitei bacteriene.

Intrucat este asociata activitatii sexuale, vaginita bacteriana este considerata a fi o BTS, astfel incat se impune prudenta pe toata perioada tratamentului cand vine vorba de contactul sexual.

Vaginita – simptome

Cel mai evident semn de boala este prezenta unei secretii gri-galbui, apoase, cu miros neplacut fetid. In contact cu substante alcaline, cum ar fi sperma sau unele sapunuri, secretia capata un miros si mai intens. In unele cazuri, vaginita bacteriana poate cauza mancarimi sau arsuri vaginale.

In ceea ce-i priveste pe barbati, odata ce au contractat microbul, pot avea o scurgere din penis sau o senzatie de iritatie la urinare. Insa, in cele mai multe cazuri, simptomele lipsesc cu desavarsire, astfel incat pot transmite cu usurinta boala mai departe.

Vaginita – tratament

Daca prezinti simptomele descrise mai sus, nu mai sta pe ganduri si prezinta-te la medicul ginecolog pentru diagnostic si tratament. Atunci cand este aplicat corect tratamentul, infectia dispare rapid. Retineti insa ca vaginita bacteriana este asociata cu un risc crescut de boala inflamatorie pelvina.

In plus, pentru ca perturba flora vaginala, vaginita bacteriana favorizeaza ascensiunea prin colul uterin si inmultirea in uter a unor microoganisme nocive, ce cauzeaza chlamydia si gonoreea. In cazul femeilor insarcinate, afectiunea poate duce la nastere prematura.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”