Sanatatea sexuala – 10 moduri prin care s-o testezi

Pentru o viata sexuala fara probleme, trebuie sa iti monitorizezi incontinuu starea de sanatate. Care sunt afectiunile care au cel mai mare impact asupra sexualitatii si cum le poti depista, afla chiar acum!
  • Publicat:
Sanatatea sexuala - 10 moduri prin care s-o testezi
10 moduri prin care sa iti testezi sanatatea sexuala

Pentru o viata sexuala fara probleme, trebuie sa iti monitorizezi incontinuu starea de sanatate. Care sunt afectiunile care au cel mai mare impact asupra sexualitatii si cum le poti depista, afla chiar acum!

1. Vaginoza bacteriana

Consta in dezvoltarea anormala a florei vaginului tau. Poate fi cauzata de spalaturi vaginale excesive, folosirea incorecta a tampoanelor interne sau a absorbantelor zilnice si chiar de sperma. Poate cauza boala inflamatorie pelvina si poate creste riscul unei nasteri premature. Testul de laborator consta intr-o simpla analiza a secretiei vaginale.

2. Boala inflamatorie pelvina

Consta in inflamatia organelor reproducatoare superioare ale femeii. Poate sa duca la deteriorarea permanenta a organelor reproductive feminine si chiar la o sarcina extrauterina. Testul consta intr-o examinare fizica sau prin intermediul ultrasunetelor.

3. Hepatita B si C

Acestea, in forme cronice, duc la ciroza hepatica sau cancer la ficat. Din fericire, acestea pot fi testate printr-o simpla analiza a sangelui.

4. Gonoreea sau blenoragia

Este o infectie bacteriana a uretrei masculine si feminine si a colului uterin la femeie. Gonoreea poate afecta rectul, anusul, gatul sau organele pelvine si rar conjunctiva (membrana ce captuseste pleoapa si suprafata ochiului). Se poate imprastia prin sange pana la articulatii de unde poate cauza artrita. Poate fi depistata printr-un test de urina.

5. Sifilis

Netratat, sifilisul evolueaza putand duce la probleme interne grave: deteriorarea sistemului cardio-vascular, osos, sistemul nervos si a organelor interne. In cazul unei sarcini, infectia poate fi transmisa fatului, cu consecinte foarte grave pentru acesta – avort spontan sau infectarea aceastuia. Poate fi depistat printr-un test de sange.

6. HIV

Virusului ii ia 10 ani sa se dezvolte intr-o forma de SIDA, in restul timpului putand trece neobservat. Un test de sange iti va spune daca esti sau nu infectata.

7. HPV

Despre virusul papiloma uman ai auzit probabil din ce in ce mai mult in ultimul timp. Necesita o supraveghere atenta intrucat poate duce la cancerul de col uterin. Poate fi verificat prin testul Papanicolau.

8. Chlamydia

Netratatra, este foarte periculoasa pentru femei. Ea duce la infectarea grava a uterului si a tuburilor falopiene, ceea ce poate avea ca efect sterilitatea sau complicatiile sarcinii (mai ales sarcina extrauterina).

La barbati, infestarea cu Chlamydia poate avea consecinte grave asupra aparatului reproductiv: afectiuni ale testiculelor, canalului urinar. Daca nu este tratata, individul poate ramane steril. Se poate depista printr-un test de urina.

9. Herpesul genital

Odata intrat in organism nu mai poate fi indepartat niciodata. Se va manifesta periodic prin eruptii la suprafata pielii. Din pacate, poate infecta fatal bebelusul. Poate fi detectat printr-un examen vizual, test de sange sau examenul Western Blot.

10. Tricomonas

Atat femeile cat si barbatii pot contacta aceasta boala, insa ea apare mai frecvent la femei. La cele insarcinate, aceasta poate afecta sarcina (in principal poate aparea o nastere prematura). Testul consta intr-un examen vizual sau test de laborator.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân