Vaginoza bacteriană – multe femei primesc acest diagnostic fără a fi bolnave

Comunitatea bacteriilor ce trăiesc în mediul vaginal variază de la o femeia la alta, astfel încât ceea ce este sănătos în unele cazuri, poate fi patologic în altele şi invers.
  • Publicat:
Vaginoza bacteriană - multe femei primesc acest diagnostic fără a fi bolnave

Comunitatea bacteriilor ce trăiesc în mediul vaginal variază de la o femeia la alta, astfel încât ceea ce este sănătos în unele cazuri, poate fi patologic în altele şi invers.

Potrivit ultimelor cercetări în domeniu, vechile teorii conform cărora anumiţi microbi vaginali sunt benefici pentru absolut toate femeile nu mai stau în picioare. De exemplu, în trecut se spunea că toate femeile sănătoase trebuie să aibă o cantitate mare de bacterii Lactobacillus, care produc acid lactic. Astăzi, însă, cercetătorii au observat că nu este obligatoriu ca o femeie să aibă aceste bacterii în cantitate mare pentru a fi sănătoase, un nivel scăzut putând fi la fel de benefic.

„Avem convingerea aceasta greşită cum că toate femeile sunt la  fel”, spune unul dintre autorii studiului, Jacques Ravel, profesor de microbiologie şi imunologie la Universitatea Maryland, citat de MSNBC. „Există însă o caracteristică individuală ce stabileşte limita dintre normal şi patologic”, a adăugat acesta.

În aceste condiţii, susţin savanţii, ar  trebui să fie schimbat modul de diagnosticare a unor maladii precum vaginoza bacteriană care este, de fapt, o „ieşire din normal” a nivelului bacteriilor din mediul vaginal. Femeile sunt diagnosticate cu această afecţiune fără a se ţine cont de faptul că numărul şi frecvenţa vieţuitoarelor variază în funcţie de momentul la care se efectuează testele.

Ciclul menstrual şi de contactele intime sunt cele care influenţează în cea mai mare măsură compoziţia florei vaginale, însă şi stilul de viaţă general are un aport în modificările survenite.

Autorii studiului amintit susţin că multor femei li se spune că suferă de vaginoză, când, de fapt, nu este cazul. Ba mai mult decât atât, aceste femei urmează tratamente cu antibiotice care sunt absolut inutile.

Citeşte şi: Nu confundati cistita cu vaginita!

Vaginita bacteriana, „prietena” incomoda a femeilor

Spermicidele, lubrifiantii si dusul vaginal favorizeaza infectiile genitale


 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân